Adriana Banásová Rôzne

Rok 2015 v kocke: Ako sa menila Bratislava

Kalendárny rok 2015 sa nám pomaličky chýli ku koncu. Počas už takmer uplynulých 365. dní prešlo mesto výraznými zmenami či situáciami. Pozrite si ešte raz najvýznamnejšie či najkurióznejšie momenty, ktoré sme vám za dvanásť mesiacov priniesli.

Ilustračný obrázok k článku Rok 2015 v kocke: Ako sa menila Bratislava
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

O Bratislave sme tento rok toho popísali neúrekom, preto dúfame, že vás naše príspevky zaujali či pobavili. Ponúkame vám „za hrsť“ toho podstatného, čo sa v meste počas tohto roka odohralo. Všetky príspevky si môžete prečítať ešte raz.

JANUÁR:

Ples v opere

Začiatkom roka 2015 sa uskutočnil jubilejný 15. ročník bratislavského Plesu v opere v historickej budove Slovenského národného divadla. K podujatiu patrili krásne dámy v nádherných róbach a desiatky známych tvárí slovenskej podnikateľskej aj spoločensko-kultúrnej oblasti. Výťažok z plesu poputoval na zlepšenie prístrojového vybavenia kliník detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a v Košiciach.

FEBRUÁR:

AnimeSHOW

V bratislavskom Dome kultúry Ružinov sa začal 8. ročník medzinárodného festivalu anime, mangy, japonskej kultúry, scifi a fantasy AnimeSHOW a 7. ročník výstavy a festivalu hier GAME EXPO. Ich trojdňový program ponúkol návštevníkom desiatky prednášok na populárne témy, workshopy a diskusie či prezentácie knižných publikácií.

Slnečný cirkus

Cirque du Soleil začal v Bratislave sériu siedmich vystúpení s predstavením Quidam. Po tituloch Saltimbanco a Alegría bola to už tretia návšteva slávneho kanadského cirkusu v slovenskej metropole. Do tretice všetko dobré a do tretice standing ovation vypredaného hľadiska pre súbor za ich premiérové vystúpenie.

MAREC:

Odstránenie kontajnerov na Šafku

Bývalá starostka Starého Mesta Tatiana Rosová v nevyužívanom priestore po bývalom reštauračnom zariadení Kazačok povolila ešte za svojho úradovania pristavenie kontajnerov. Ľudia z okolia Šafárikovho námestia sa však od samého začiatku na projekt sťažovali. Kontajnery sa im do priestoru nehodili. O diskutabilnom osude projektu sa hovorilo už začiatkom roka, nakoniec prišlo nariadenie kontajnery do konca mája vypratať.

APRÍL:

Fontána pre Zuzanu

V bratislavskom Ružinove spustili do prevádzky známu Fontánu pre Zuzanu na Kupeckého ulici. Okrem nej začala opätovne fungovať aj fontána Milenci na Dulovom námestí. Bude v prevádzke polovica z ôsmich fontán, ktoré budú tohto roku spríjemňovať prostredie Ružinova.

MÁJ:

Protest proti výstavbe garáží na hrade

Občianski aktivisti obalili vstupnú bránu do areálu Bratislavského hradu čiernym súknom, aby tak vyjadrili nesúhlas s výstavbou podzemných garáží v blízkosti rímsko-keltských pamiatok na hrade. Protesty však nepomohli a výstavba sa v súčasnosti realizuje.

JÚN:

Chodník slávy pred Mestským divadlom P.O. Hviezdoslava

Hlavné mesto SR patrí k svetovým metropolám, ktoré zaviedli Filmový chodník. Tvoria ho mramorové dlaždice s kovovým dielom, kde sa nachádza meno a podpis osobnosti. História Filmového chodníka slávy v Bratislave sa začala písať pred piatimi rokmi a stala sa tradíciou. Za ten čas na pešej zóne pred Mestským divadlom P.O. Hviezdoslava odhalilo svoje vlastnoručne podpísané pamätné tabule päť významných osobností slovenského herectva. Prvým bol herecký majster Ladislav Chudík, naposledy pribudla na chodník dlaždica s menom herca Ivana Palúcha. Dlaždice sa má najbližšie dočka´t aj herečka Emília Vášáryová.

Narodenie žirafy

V bratislavskej zoo sa v sobotu 20. júna dopoludnia narodil samček žirafy Rothschildovej. Matkou mláďaťa je prvorodička, samica Layla, otcom chovný samec Jimmy, ktorý splodil už druhé mláďa. Samček meral po pôrode 180 centimetrov.

Otvorenie Pharos Park-u

Špecializované centrum pre dielňu, dom a záhradu – Bauhaus, už zajtra v Pharos Business Parku otvorilo 4. júna. Komplex Pharos Business Park vyrástol medzi bratislavským letiskom a nákupným centrom Avion na ploche takmer 50 hektárov. Nemecký predajca pre domácich majstrov Bauhaus tak spustil prvú prevádzku na Slovensku.

JÚL:

Zelená pre Danubia Park Čunovo

Športovo-rekreačný areál pre aktívne trávenie voľného času Bratislavčanov a turistov z blízkeho, či vzdialenejšieho okolia sa posunul o krok bližšie k realizácii. Areál Danubia Parku ponúkne v ambicióznom riešení viac ako 20 športovísk a športových klubov pre profesionálnych a rekreačných športovcov, bežných návštevníkov a hlavne rodiny s deťmi.

AUGUST:

Rekonštrukcia Predstaničného námestia

Počas leta mesto uskutočnilo rekonštrukciu priestoru pred Hlavnou stanicou. V rámci nej sa na Predstaničnom námestí zmenila aj organizácia dopravy, v súvislosti ktorej sa riešil problém aj s parkovaním taxíkov. Magistrát mesta Bratislava vynaložil na prestavbu priestoru pred Hlavnou stanicou celkovo 220-tisíc eur.

SEPTEMBER:

Európsky týždeň mobility

Členovia vládneho kabinetu nechali ministerské limuzíny v garážach a na rokovanie prišli alternatívnou dopravou. Takýmto spôsobom sa zapojili do Európskeho týždňa mobility. Najčastejšie využili svoje vlastné nohy. Zo svojich úradov prikráčali minister financií Peter Kažimír, dopravy Ján Počiatek a zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Minister školstva Juraj Draxler si na dnešný deň požičal Yike-bike. Ako posledný dorazil na kolobežke premiér Robert Fico. Súčasný kúsok dostal k 50. narodeninám a v tento deň si ho prvý raz vyskúšal. Premiér sa na nej spustil z ministerstva financií, kde bol predtým rokovať s Kažimírom. Stratil pri tom aj svoju ochranku. „Je to veľmi rýchle. Neviem, kde sú, ale oni ma nájdu,“ zasmial sa.

OKTÓBER:

Biela noc

Bratislavská premiéra multižánrového festivalu Biela noc dopadla aj napriek sychravému a daždivému počasiu viac ako dobre. Po východoslovenskej metropole si tak kolónku „prestížny umelecký medzinárodný projekt vo verejnom priestore“ môže odškrtnúť aj naše hlavné mesto. Najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia v Európe, Biela noc, zavítal 10. októbra po prvý raz aj do hlavného mesta.

NOVEMBER:

Petržalská plaváreň

Petržalka má novú plaváreň s 25-metrovým plaveckým päťdráhovým bazénom, zážitkovým bazénom s tryskami a detským bazénom, whirlpool pre relax v horúcej vode, saunový svet, soláriá aj možnosť malého občerstvenia. Stavba sa nachádza na križovatke Tupolevovej a Jiráskovej ulice, pri objekte sú vybudované štyri parkoviská s celkovou kapacitou 53 parkovacích mi­est.

DECEMBER:

Rekordná vianočka

Bratislavskí pekári Prvej bratislavskej pekárenskej na Budatínskej ulici upiekli v piatok 4. decembra 2015 rekordnú vianočku, ktorá bola zapísaná do Knihy slovenských rekordov. Spotrebovali na jej výrobu 43 kilogramov múky, 11 litrov vody a 6 kilogramov cukru. Vianočka s takýmto množstvom prísad sa ešte stihla zaradiť medzi ostatné tohtoročné rekordy, ako je napríklad rekord v čistení zubov vo dvojiciach.Takmer 66 kilogramová vianočka putovala do jedného z bratislavských nákupných centier, kde sa rozdala deťom a návštevníkom. Pekári majú už teraz plány na prekonávanie ďalších rekordov. Pravdepodobne už ale pôjde o iný výrobok.

Po Štúrovej prvýkrát prešla električka

Na trase Vajanského-Štúrova-Jesenského prešla prvýkrát električka, ktorá bude čoskoro spájať Petržalku so Starým mestom. Hoci išlo zatiaľ len o technicko-bezpečnostnú skúšku koľajovej trate, jej vyhovujúci stav naznačil, že sa trasou už onedlho povezieme aj „na ostro“. Spustenie pravidelnej linky je naplánované po kolaudácii, predpokladom je jar 2016.

Dokončenie Starého mosta

Bratislavská samospráva v roku 2013 pristúpila k realizácii jedného zo strategických dopravných projektov, ktorého realizácia so sebou niesla niekoľko komplikácií a následných predlžovaní termínov dokončenia. Najočakávanejšia stavba v meste sa však z 15-teho na 16-teho decembra stala realitou. Stavebné práce boli úspešne ukončené a most čaká na kolaudáciu.

zdroj: Bratislava24/TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM