Tomáš Stupavský Rôzne

Cestovanie zadarmo MHD sa začalo: Revízori vykonávajú kontroly, niektorí Bratislavčania o akcii ani nevedia

Od dnešného dňa až do budúceho utorka budeme môcť cestovať bratislavskou MHD zadarmo. No podmienkou je, že budete musieť mať pri sebe vodičský preukaz. Zisťovali sme, či Bratislavčania sú s touto „akciou“ oboznámení.

Ilustračný obrázok k článku Cestovanie zadarmo MHD sa začalo: Revízori vykonávajú kontroly, niektorí Bratislavčania o akcii ani nevedia
Zdroj: Dnes24.sk

Počas Európskeho týždňa mobility od 16. do 22. septembra 2015 do odchodu posledného denného spoja budú mať možnosť cestujúci jazdiť MHD bezplatne, pričom sa počas výkonu kontroly v denných spojoch preukážu namiesto platného cestovného lístka vodičskými preukazmi vydanými v členských štátoch EÚ. Toto je oficiálne vyhlásenie, ktoré pre tento týždeň platí v hlavnom meste.

Ale vedia skutočne o tejto akcii cestujúci a predovšetkým samotní revízori? Niekto si možno pomyslí, že počas tohto týždňa revízorov vo vozidlách MHD ani neuvidíte, ale dnes sme sa presvedčili o opaku. Previezli sme sa autobusmi číslo 83 a 95 a v oboch sme stretli kontrolórov cestovných lístkov.

Prekvapené výrazy

Cestujúci poctivo predkladali svoje lístky a takmer nikto sa nepreukázal „vodičákom“. „Ani som o tom nevedel, že si najbližšie dni nemusím kupovať lístky,“ povedal Jozef, ktorý cestoval do práce.

No zarážajúce bolo, že revízori od ľudí pýtali iba cestovné lístky a neupozornili ich, že tento týždeň môžu cestovať aj na vodičský preukaz.

Prečítajte si tiež: Magistrát si to rozmyslel: Zmena v cestovaní zadarmo počas Európskeho týždňa mobility. Techničák vám už netreba!

O tom, že veľa ľudí nevie o Európskom týždni mobility a cestovaní zadarmo sme sa presvedčili aj na niektorých autobusových zastávkach. „Bohužiaľ som to nikde nezachytila a preto som si pred chvíľou kúpila cestovný lístok z automatu,“ prezradila študentka Martina.

Následne sme sa vybrali aj do predajni Dopravného podniku v podchode na Hodžovom námestí. Pred predajnými pultami stálo niekoľko ľudí, ktorí si chceli vybaviť električenky. Jednalo sa väčšinou o jedincov, ktorí nemali vodičské preukazy. Príjemne nás prekvapila reakcia zamestnankýň predajne, ktoré za každým ľudí upozornili, že je Európsky týždeň mobility a dá sa cestovať zadarmo.

Akcia cestovania na vodičské spomínanom týždni do odchodu posledného denného spoja je zameraná práve na vodičov individuálnej dopravy s cieľom motivovať ich, aby využili verejnú dopravu, ktorá je priateľskejšia k životnému prostrediu a zároveň lacnejšia.

Prečítajte si tiež: Nepríjemná novinka počas Európskeho týždňa mobility: Na cestovanie zadarmo vám vodičský preukaz stačiť nebude

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM