Adriana Banásová Kultúra

Nemáte radi scifi, fantasy a japonskú kultúru? AnimeSHOW 2015 vás presvedčí o opaku!

Festival AnimeSHOW 2015 spolu s GAME EXPO 2015, otvorili aj tento rok brány nadšencom anime, scifi a fantasy, komiksu a japonskej kultúry. Priaznivci filmových, herných či hororových postáv sa môžu počas tohtoročného, v poradí už desiateho ročníku prezentovať svojimi kostýmami a nie len to.

Ilustračný obrázok k článku Nemáte radi scifi, fantasy a japonskú kultúru? AnimeSHOW 2015 vás presvedčí o opaku!
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

AnimeSHOW je festival určený tým, ktorí „prepadli“ japonskej kultúre, komiksom, anime či manga, alebo sa len jednoducho chcú socializovať v relatívne veľkej komunite ľudí (minuloročná návštevnosť sa vyšplhala na 10-tisíc – pozn. aut.), ktorá obľubuje kreslené seriály či počítačové hry, pochádzajúce zväčša zo zahraničia.

Tento rok „presunuli“ organizátori podujatie do DK Ružinov, ktorý je pre návštevníkov v rámci festivalu sprístupnený od piatku – 27. februára. Nový priestor ponúka aj nové možnosti a to v podobe druhej kinosály, v ktorej si okrem zaujímavých filmov môžete vypočuť aj diskusie s ich autormi.

Cosplay

Najväčším lákadlom festivalu je ale samotná prezentácia sa v kostýmoch, zväčša fantastických postáv.

„Dnes stvárňujem postavu Široe. „Prepadol“ som tejto kultúre približne pred dvomi rokmi, bol som sa pozrieť na festivale aj minulý rok a pôjdem aj budúci. Najviac sa teším samozrejme na Cosplay,“ uviedol nadšený návštevník.

Mnohí sa na podujatie dôsledne pripravili a svoj „outfit“ predvedú dnes o 17-tej hodine v rámci súťaže Cosplay. Ich vierohodnosť a prepracovanosť bude hodnotiť porota a samozrejme diváci.

„Prišla som „cosplayovať“ vlastnú knihu, ktorú som napísala a bude uvedená v marci ako internetová kniha. Ide o postavu mladej lukostrelkyne, ktorá sa dostane do hier, kde bude bojovať o vlastný život. Celé sa to odohráva v 17. storočí,“ uviedla mladá autorka knihy Veronika.

Podujatie má svojich stálych fanúšikov, ktorých vekové rozpätie sa zväčša pohybuje od 15 do 30 rokov. „Som tu už desiaty krát, vlastne od kedy festival vznikol. Tejto kultúre som „prepadla“ keď som mala asi 4 roky a priviedli ma k tomu kamaráti. Najviac sa teším na Cosplay finále,“ dodala Veronika.

Počítačové hry a DDR

DK Ružinov však v týchto dňoch neslúži iba ako miesto prehliadky „fantasy módy“, ale aj ako priestor pre aktívnu zábavu. Vyblázniť sa môžete na Karaoke, DDR (Dance Dance Revolution), pre kreatívnejších je pripravená súťaž v kreslení v štýle anime, manga, scifi…

Na svoje si samozrejme prídu všetci hráči PC hier. Vyskúšať si môžete League of Legends, Soul Calibur, Tekken, Naruto… Zastúpenie majú aj vývojári zo štúdií Pixel, Warhorse či Federation, ktorí návštevníkom poskytnú zaujímavé prednášky.

Akcia potrvá do zajtra- 1. marca do 20:30

AnimeSHOW 2015 a GAME EXPO 2015
21
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM