Tomáš Stupavský Kultúra

Slávny Cirque du Soleil je po tretíkrát v Bratislave. Magickú šou si môžete vychutnať až do nedele

Slávny kanadský circus Cirque du Soleil už po tretí raz rozbalil od stredy 4. februára svoj stan v Bratislave. Do nedele (8.2.) uvedie sedem vystúpení s predstavením Quidam.

Ilustračný obrázok k článku Slávny Cirque du Soleil je po tretíkrát v Bratislave. Magickú šou si môžete vychutnať až do nedele
Zdroj: TASR

Pri prvej návšteve slovenskej metropoly vo februári 2012 uviedli predstavenie Saltimbanco, pri druhej v septembri 2013 predstavenie Alegría.

Quidam je príbeh mladej Zoe. Tá je znudená, odmeraná a nevšímavá. Rodičia neprejavujú o svoju dcéru záujem. Jej život stratil zmysel, no Zoe sa snaží zaplniť prázdnotu a utieka sa do imaginárneho sveta Quidam, kde stretáva postavy, ktoré jej pomáhajú na ceste k oslobodeniu jej duše. V predstavení účinkuje 46 artistov, sedem hudobníkov, technické zázemie tvorí stovka technikov.

Už 30-ročná história

Už 30 rokov je na scéne tento svetovo preslávený cirkus. Ešte ako zoskupenie pouličných umelcov vystúpili prvýkrát v júni 1984 s predstavením Le Grand Tour. Zo skupiny 20 žonglérov, hltačov ohňa a klaunov v roku 1984 vznikla veľká organizácia so sídlom v kanadskom Quebecu.

Spoločnosť má dnes 4000 zamestnancov vrátane viac než 1300 umelcov z vyše 50 krajín sveta. Za jej zrodom stojí riaditeľ cirkusového kolosa Guy Laliberté spolu s dnešným umeleckým riaditeľom Cirque du Soleil Gillesom Ste-Croixom.

Prvé vystúpenie s názvom Le Grand Tour odprezentovali v malom quebeckom mestečku Gaspé a neskôr s ním precestovali ďalších 10 provinčných miest. Prvý modro-žltý stan mal kapacitu 800 miest. K dnešnému dňu videlo predstavenia Cirque du Soleil vyše 100 miliónov divákov v 300 mestách vo vyše 40 krajinách sveta na piatich kontinentoch.

Zo zakladateľa Cirque du Soleil Guya Lalibertého sa stal v priebehu niekoľkých rokov jeden z najbohatších Kanaďanov. Neudialo sa to však zo dňa na deň a za všetkým je tvrdá drina. Na spoluprácu si Guy vyberal vždy len tých najlepších artistov, Cirque du Soleil neprestajne vyhľadáva talentovaných ľudí, ktorých oslovuje na spoluprácu. Niektorí sa prihlásili sami a tí najlepší dostali možnosť odprezentovať svoje umenie na konkurzoch, ktoré sa konajú po celom svete.

Guy Laliberté je známy filantrop, ktorý všetky svoje voľnočasové aktivity spája s charitou. Upozorňuje najmä na problém vyčerpateľnosti zdrojov pitnej vody na Zemi. V roku 2009 si splnil sen a dal sa vystreliť do vesmíru. Aj tento počin však spojil s pomocou charite. Okrem toho je vášnivým hráčom pokru, no v práci nepoľavuje, hoci má 55 rokov. Neustále navštevuje vystúpenia Cirque du Soleil po celom svete a minulý rok si bol Alegríu pozrieť aj na Slovensku. Nie je žiadnym tajomstvom, že artisti k nemu majú veľkú úctu.

Príprava niekoľko mesiacov

Príprava jedného čísla v predstavení trvá viac ako štvrť roka. Najprv je to približne desať týždňov v tréningovej hale v montrealskej centrále, nasledujú štyri týždne denného tréningu priamo na pódiu. Potom sa môže číslo predviesť divákom. Ani päť dní v Bratislave nie je pre artistov žiadnou prechádzkou. Každý deň má svoj presný režim.

„Každý z artistov si svoj presný denný program nájde ráno v mejli. Po raňajkách je to stretnutie s fyzioterapeutom, dopoludňajší tréning, ktorý začínajú obyčajne strečingom, potom akrobatickým tréningom, popoludní rozcvičením a skúškou jednotlivých čísel programu. Niektorí z artistov ešte trénujú aj po vystúpení, je to však individuálne,“ povedal Bob Sydes, zodpovedný za prípravu a tréningy artistov.

„Prvý deň na novom mieste je trocha iný než tie ďalšie. Prvý deň je najdlhší, je tu nová aréna a nové zázemie. V prvom dni sa prejdú a precvičia všetky čísla programu v rozcvičovni a potom na pódiu. V ďalších dňoch, keď už máme za sebou prvé vystúpenie, je rozcvičenie plánované približne tri hodiny pred začiatkom,“ dodal Sydes.

K stravovaniu artistov ešte doplnil: „Je to pestré, na pódiu odvedú veľký výkon, ktorý stojí energiu a tak si môžu dovoliť jesť, načo majú chuť. Viacerí sú však na prísnej diéte s príjmom nízkotukovej stravy. Catering je zabezpečený na raňajky, obedy a večere.“

Štyri predstavenia v Bratislave má pred sebou Cirque du Soleil, dnes o 16.30 h a 20.00 h a v nedeľu 8. februára o 13.30 h a 17.00 h. Hneď ďalší deň sa Quidam sťahuje do Budapešti.

Cirque du Soleil
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM