Adriana Banásová Správy

Po Štúrovej prvýkrát prešla električka, oficiálne spustenie linky je naplánované na jar 2016

Na trase Vajanského-Štúrova-Jesenského prešla prvýkrát električka, ktorá bude čoskoro spájať Petržalku so Starým mestom. Hoci išlo zatiaľ len o technicko-bezpečnostnú skúšku koľajovej trate, jej vyhovujúci stav naznačil, že sa trasou už onedlho povezieme aj „na ostro“.

Ilustračný obrázok k článku Po Štúrovej prvýkrát prešla električka, oficiálne spustenie linky je naplánované na jar 2016
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok sa na Štúrovej ulici po prvýkrát odskúšal technicko-bezpečnostný stav koľajovej trate, po ktorej sa čoskoro prepravíme cez nový Starý most až do Petržalky. Električka sa v prvom „teste“ prešla zatiaľ len z centra mesta po most.

Technicko-bezpečnostná skúška (TBS) zjazdnosti sa konala v samostatnom úseku Vajanského-Štúrova-Jesenského. „Ide o ten okruh, na ktorom sa v minulosti normálne jazdilo, preto ide o samostatný okruh,“ uviedla pre Bratislava24 hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Ako ďalej doplnila, spomenutá časť trasy predstavuje jeden ucelený okruh, preto sa technicko-bezpečnostná skúška konala najskôr tam. „Ako samostatnú ucelenú časť by sme to chceli aj tak skolaudovať," podotkla Skokanová.

Hovorkyňa mesta potvrdila, že skúšané zariadenie vyhovelo a je schopné prevádzky. Električková trať je tak zjazdná a bezpečná.

V oficiálnom stanovisku Dopravného podniku Bratislava sa uvádza, že „na základe tejto skúšky môže investor požiadať o vypísanie kolaudačného konania predmetnej stavby. Po nadobudnutí právoplatnosti užívacieho povolenia, vydaného špeciálnym stavebným úradom (BSK) bude môcť DPB obnoviť električkovú dopravu cez Šafárikovo námestie.“

Technicko-bezpečnostná kontrola čaká aj na ďalší ucelený objekt – Starý most. Tá by sa mala konať v priebehu januára.

„Spustenie pravidelnej linky je naplánované po kolaudácii, ktorá môže trvať niekoľko mesiacov. Predpokladá sa, že sa tak stane na jar 2016,“ uzavrela Skokanová.

Prečítajte si tiež: Starý most je hotový, ale len technicky. Tvrdí Michal Feik

Foto Cirrus Sanofi

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM