Tomáš Stupavský Rôzne

Obratisko pred Hlavnou stanicou má slúžiť iba na krátke zastavenie, no taxikári tam aj naďalej bez problémov parkujú

Počas tohto leta mesto naplánovalo rekonštrukciu priestoru pred Hlavnou stanicou. V rámci nej sa na Predstaničnom námestí nedávno zmenila aj organizácia dopravy, čo znamená, že taxíky majú po novom svoje parkovisko smerom nadol od stanice. Avšak taxikári aj naďalej stoja priamo pred budovou.

Ilustračný obrázok k článku Obratisko pred Hlavnou stanicou má slúžiť iba na krátke zastavenie, no taxikári tam aj naďalej bez problémov parkujú
Zdroj: Dnes24.sk

Magistrát hlavného mesta sa rozhodol, že skultivuje zanedbaný priestor na Predstaničnom námestí. Okrem úprav vozoviek, zastávok alebo zelene, mesto preorganizovalo aj dopravu pred Hlavnou stanicou. Zúžilo sa tamojšie parkovisko, zvýšil sa počet odstavných plôch pre autobusy a v neposlednom rade sa zrekonštruovalo obratisko, ktoré kedysi plnilo funkciu parkoviska pre taxíky.

Po novom by malo toto miesto slúžiť iba na krátkodobé vystupovanie a nastupovanie. To znamená, že všetky taxíky by už mali výhradne parkovať pod zastávkami mestskej hromadnej dopravy (MHD) smerom nadol od stanice.

Taxíky tam už nemajú čo robiť

Realita je však úplne odlišná. Pred budovou Hlavnej stanice je spomínané obratisko aj naďalej upchaté taxíkmi, ktoré tam niekedy stoja niekoľko minút a čakajú na nových zákazníkov. Čiže ak chce niekto využiť túto odstavnú plochu na rýchly nástup alebo výstup, musí pravdepodobne použiť vedľajšiu konečnú zastávku MHD.

Prečítajte si tiež: Americký pár počas svadobnej cesty strávili jeden deň v Bratislave. Viete, čo ich tu rozčúlilo?

Mestu sa nerešpektovanie nových pravidiel taxikármi veľmi nepáči. „Vzhľadom na to, že priestor pred budovou hlavnej stanice by už teraz mal slúžiť iba na krátkodobé zastavenie vozidla, taxíky by sa už v tomto smere nemali zdržiavať. Mestská polícia bude musieť v tomto priestore robiť pravidelné kontroly a dbať na to, aby sa dodržiavalo dopravné značenie a taxíky v tomto priestore už neparkovali,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Taxikári myslia aj na potreby občanov

Taxikári sú však z nového nariadenia poriadne pobúrení. „Nie som spokojný s tým, že máme na nových pasažierov čakať tak ďaleko od hlavného vchodu na stanicu. Množstvo ľudí, ktorí prídu do Bratislavy, tak ani nebudú vedieť, že kde sa to nové parkovisko pre taxíky nachádza,“ posťažoval sa taxikár Jozef.

„V prvom rade sa musíme pozerať na potreby občanov. Všade vo svete je zaužívané, že taxíky by mali byť čo najbližšie pri letiskách, železniciach, autobusových staniciach, aby ich ľudia nemuseli dlho hľadať, a aby boli jednoducho dostupné aj pre hendikepovaných ľudí. Teraz na Predstaničnom námestí budú musieť obyvatelia a aj návštevníci Bratislavy hľadať taxíky až takmer 200 metrov od budovy Hlavnej stanice,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk Ondrej Wenzl predseda občianskeho združenia Únia taxikárov z Bratislavy.

Prečítajte si tiež: Pred Hlavnou stanicou v súčasnosti auto nezaparkujete, ale taxíky stále stoja rovno pred budovou

Združeniu sa nepáči, že mesto vytláča taxikárov čo najďalej od dôležitých nástupných miest a nevytvára pre nich adekvátne odstavné plochy bezpečné na nastupovanie a vystupovanie. Ako zlý príklad uvádzajú Hurbanove námestie, kde taxíky parkujú ako sa im zachce.

Uvidíme ako to nakoniec so spomínaným obratiskom dopadne. Avšak taxikári sa zhodujú, že ak už majú parkovať dole požadujú, aby boli pred budovou stanice viditeľné značky, ktoré navedú ľudí priamo k novému parkovisku taxíkov.

Prečítajte si tiež: Alternatívna a kontroverzná taxislužba je oddnes dostupná aj Bratislavčanom. Do nedele sa vozíte zadarmo!

Obratisko pred Hlavnou stanicou
6
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM