Michaela Katonová Rôzne

Petržalským pekárom sa podaril slovenský rekord s desať metrovou vianočkou

V mnohých slovenských rodinách počas Vianoc rozvoniava vianočka. Ľahučký koláč zapletený zo štyroch alebo šiestich vrkočov je oddávna sviatočným koláčom, ktorý vyjadruje súdržnosť rodiny. Pekári z Prvej bratislavskej pekárenskej si pripomenuli túto tradíciu netradične. Upiekli najdlhšiu vianočku.

Ilustračný obrázok k článku Petržalským pekárom sa podaril slovenský rekord s desať metrovou vianočkou
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk

Pracovité ruky pekárov ručne upletú a upečú viac ako 500-tisíc kusov vianočiek za rok. V predvianočnom období vyjde denne z pecí až 1 400 kusov sladkého pleteného pečiva. Svoju šikovnosť a obratnosť si chceli pekári vyskúšať a rozhodli sa upiecť rekordne dlhú vianočku.

Pekársky tím pod vedením vedúceho výroby Romana Funtaľa spotreboval na prípravu 42,6 kilogramov múky, 2 200 gramov droždia, 5 969 gramov cukru, 11, 42 litrov vody a iných ingrediencií. Tie samozrejme pekári neprezradili. Len pošepkali, že hrozienka pridávali do cesta až v poslednej fáze.

„Vianočka vždy bola a je pre Slovákov sviatočným koláčom na slávnostne prestretom stole, pri ktorom sa stretáva celá rodina. Mnohí z nás si obdobie adventu a vianočných sviatkov nevedia bez voňavej vianočky predstaviť. Pokusom o upletenie a upečenie rekordnej vianočky sme sa rozhodli pripomenúť túto krásnu slovenskú tradíciu,“ povedal Peter Živický, country manažér spoločnosti Penam Slovakia.

Rekordná vianočka merala 10,24 metrov. Bola taká veľká ako 188 kusov vianočiek, ktoré sa dajú kúpiť v obchode a nasýtila by 188 rodín.

Technológ Prvej bratislavskej pekárenskej prezradil, že celkovo päťkrát celý tím skúšal upiecť rekordnú vianočku. Prvýkrát ju nedopiekli, druhýkrát spiekli, no najdlhšia vianočka na Slovensku sa napokon podarila. „Vianočku plietlo sedem pekárov zo šiestich vrkočov. Celkový proces výroby trval 4,5 hodiny,“ objasnil Juraj Tóth, manažér prevádzky pre Bratislava24.

„Sme radi, že sa to podarilo a naši pekári potvrdili svoje majstrovstvo,“ tešil sa Peter Živický zo zápisu do Knihy slovenských rekordov. Slovenským pekárom sa podarilo zdolať aj český vianočkový rekord. Pokorili ich o dva metre.

Keďže adventné obdobie je aj časom, keď by sme sa mali podeliť, pekári sa rozhodli potešiť touto vianočkou návštevníkov obchodného centra Avion. Už zajtra budú mať malí i veľkí možnosť okúsiť lahodnú, rekordnú chuť Vianoc.

Penam ročne upečie:

  • 24,7 milióna kusov chleba
  • 425 miliónov kusov pečiva
  • 1,8 milióna kusov vianočiek
Rekordná vianočka
8
Galéria
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM