Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Z Kapitulských dvorov rovno na hody, dvere otvorí národná banka aj dopravná podnik

Mesto bude počas víkendu žiť mnohými akciami. Hodovať sa bude v Dúbravke aj v Pezinku, svoju prácu predvedú colníci, pracovníci NBS, pamiatkári aj vodiči MHD.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Z Kapitulských dvorov rovno na hody, dvere otvorí národná banka aj dopravná podnik
11
Galéria
Zdroj: TASR

Dúbravské hody

Po roku bude v Dúbravke opäť hodový víkend plný zábavy, spevu, tanca, dobrého jedla, pitia a priateľských stretnutí. Bohatý program je zostavený tak, aby si v ňom každý našiel aspoň kúsok pre seba.

Vystúpia Kmeťoband, Adam Ďurica, Tublatanka, Horkýže Slíže, Majself a iní. Zábavu si vychutnáte na dvoch pódiách, pred DK Dúbravka a Žatevnej. Okrem súčasných hviezd a noviniek v programe nevynechá Dúbravka ani tradície. V sobotu sa rozbehne program aj v starej Dúbravke, nebude chýbať ani už obľúbená súťaž vo varení guláša pri kultúrnom dome či očakávaný dúbravský sprievod spolu s veľkým strapcom hrozna.

Sprievod pôjde tento rok od Domu kultúry Dúbravka cez Saratovskú ulicu do starej Dúbravky na Žatevnú. Štart je o 13:00 hod. od kultúrneho domu a ukončí sa na Žatevnej strihaním veľkého hodového strapca. Druhý, tradičný, komornejší sprievod sa chystá v nedeľu o 10:30 hod. a povedie od Žatevnej ulice do Kostola sv. Kozmu a Damiána na slávnostnú omšu.

piatok – nedeľa / začiatok o 16:00 hod. / pred Domom kultúry Dúbravka a na Žatevnej ulici

Vinobranie Pezinok

Vinobranie v Pezinku patrí medzi tradičné oberačkové slávnosti, oslavy zberu hrozna. Súčasťou podujatia je pestrá ponuka gastronomických špecialít s bohatým kultúrnym programom. Tradičné pezinské vinobranie sa bude tento rok konať v dňoch 21. – 23. septembra. Po slávnostnom otvorení sa sprievod presunie od zámku po ulici M. R. Štefánika do Mestskej vínotéky na Radničnom námestí. Počas celého trvania vinobrania sa zabavíte na dvoch tribúnach, na Radničnom námestí a na tribúne pred Zámkom.

piatok – nedeľa / v uliciach centra Pezinka

Jesenné Kapitulske dvory 2018

Jesenné Kapitulské dvory 2018 prepoja uličky v Starom Meste s mestskými hradbami a cez peší most až na pešiu zónu na Židovskej ulici. Môžete nazrieť aj do domu Albrechtovcov a Baxovej veže. V hradbách sa rozloží vojenský tábor s prístreškom a prezentáciou zbraní. Uvidíte ukážky šermu, mušketierskeho výcviku a táborového života.

Židovská ulica ponúkne rovnako pestrý program. Deti zabaví Divadlo o čertovi Kolofónovi, dospelých určite zaujmú autorské čítania, poézia na počkanie, koncert Erika Žigmunda a prezentácia tvorby študentov VŠVU a insitnej tvorby slovenských menšín v Srbsku.

sobota / Kapitulská ul. a okolie / od 10:00 do 18:00 hod. / vstup voľný

Deň otvorených dverí dopravného podniku

Ste zvedaví, čo sa ukrýva za dverami dielne údržby električiek a aký je to pocit sedieť na mieste vodiča električky? Dopravný podnik Bratislava, a. s. (DPB) pozýva na ďalší ročník Dňa otvorených dverí v DPB. Čaká vás veľa zaujímavých atrakcií, historické aj nové vozidlá MHD, kultúrny program pre rodiny s deťmi a ďalšie sprievodné podujatia.

Deň otvorených dverí sa bude konať vo vozovni Jurajov dvor na Trnávke. Fanúšikovia MHD sa môžu tešiť na prehliadku vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava. Budete si môcť pozrieť nielen súčasné, ale aj historické vozidlá, dokonca sa previezť úžasným Cabrio autobusom. Nebude chýbať tradičný konvoj historických električiek z vozovne do centra mesta ani prehliadka uniforiem vodičov DPB.

sobota / vozovňa Jurajov dvor / od 10:00 do 16:00 hod. / vstup voľný

Oriešky v Petržalskej tržnici

Zapojte sa do súťaže o najmilšieho psíka, fenku či najmilšiu dvojicu (dieťa a pes) Petržalskej tržnice a vyhrajte atraktívne ceny. To všetko na zaujímavom podujatí, ktoré bude venované psíkom. Čaká na vás pestrý program a množstvo zaujímavosti zo sveta domácich miláčikov.

sobota / Petržalská tržnica / od 10:00 do 19:00 hod.

Deň otvorených dverí NBS

Návštevníci na vlastné oči uvidia zlatú tehličku, prvú vkladnú knižku a cenný papier, kanceláriu guvernéra, novú 100 a 200-eurovú bankovku či ukážky prevozu peňazí. Zážitkom nielen pre deti bude aj príležitosť nahliadnuť do pancierových vozidiel. V priebehu celého Dňa otvorených dverí NBS si budete môcť vymeniť poškodené eurové bankovky a mince, prípadne slovenské bankovky za eurá.

NBS pripravila na sobotu aj vzácne exponáty z archívu banky a Múzea mincí a medailí v Kremnici, drobcov zabavia tvorivé dielne a detská trasa. Navyše vás čaká jedinečný výhľad na mesto z 30.poschodia. Pohľad z najvyššej budovy v Bratislave určite bude stáť zato. Okrem spomínaných zážitkov si každý návštevník môže odniesť vyrazený pamätný žetón.

sobota / Národná banka Slovenska / od 9:00 do 15:00 hod. / vstup voľný

Festival NASUTI

V Novej Cvernovke bude počas festivali NASUTI témou stavebný odpad a rôzne pohľady na jeden z fenoménov tejto doby.

Viete, že stavebný odpad tvorí veľmi výrazné množstvo v našich odpadoch? Končí na skládkach, ale je možné ho aj recyklovať. A hlavne je možné mu predchádzať. Preto je dôležité o ňom hovoriť. Zámerom festivalu je zvýšiť povedomie o odpadovom manažmente aj prostredníctvom interaktívnych prezentácií kreatívnych organizácii a jednotlivcov, ako aj vzdelávacieho programu (prednášok, workshopov) pre dospelých i mládež.

Umelecké inštalácie budú pochádzať výlučne zo „sute“, ktorá sa nachádza na nádvorí Novej Cvernovky. Ide o pozostatok rekonštrukcie, s ktorou sa potrebujeme popasovať, no kým sa tak stane, využijeme ju na prezentáciu tém súvisiacich s enviromentálnou udržateľnosťou.

piatok – sobota / Nová Cvernovka / vstup voľný / Viac informácií TU

Deň otvorených dverí Pamiatkového úradu

Pamiatkový úrad pripravil akciu, ktorá je určená širokej verejnosti a najmä rodinám s deťmi. Je prichystaný bohatý vzdelávací program pre deti a mládež, vďaka ktorému sa môžu oboznámiť s praktickými činnosťami pracovníkov úradu. Budú sa prezentovať najnovšie technológie používané pri výskume pamiatok, rovnako ako aj tradičné spôsoby práce s hodnotnými historickými artefaktmi.

sobota / Cesta na Červený most 6 / od 10:00 do 18:00 hod. / vstup voľný

Záhorácky folklórny festival

Desiatky folklórnych a speváckych súborov a skupín, prehliadka krojov vrátane svadobných krojov zo Záhoria či ukážka svadobného obradu, ale aj jarmok, tanečný workshop a tvorivé dielne. Aj to prináša prvý ročník víkendového Záhoráckeho folklórneho festivalu v Gajaroch.

Verejnosti sa predstaví napríklad folklórny súbor (FS) Slnečnica, FS Zohran a FS Gajary, spevácky zbor Lozorno, skupina Lanšper či Bečkovi chlapci. Chýbať nebude tanečný workshop, ukážka záhoráckych krojov v kostole s názvom Tichá krása či svadobný obrad. Otvorené budú tiež tvorivé dielne ÚĽUV-u s možnosťou priučenia sa tradičným remeslám. Najmenších divákov zabaví Bratislavské bábkové divadlo, ktoré ich do sveta rozprávok prenesie predstavením Objavenie Ameriky. Návštevníci si budú môcť pochutnať na regionálnych gurmánskych špecialitách.

Do Gajar počas festivalu dostanete zdarma. Priame autobusové spojenie bude premávať spod Mosta SNP v Bratislave až do Gajar.

sobota – nedeľa / Gajary / vstup voľný / Viac informácií TU

Národný deň colníkov

V sobotu budete môcť na Hlavnom námestí spoznať prácu finančnej správy. Počas tradičného podujatia Národný deň colníkov môžete vidieť zásah kukláčov, colnícke psy budú vyhľadávať drogy a pašovaný tovar, predvedie sa aj Čestná jednotka finančnej správy.

sobota / Hlavné námestie / od 14:30 do 17:00 hod. / vstup voľný

Eco deň

V rámci Eco dňa sa na Námestí slobody prostredníctvom rôznych hier, workshopov či diskusií dozviete, ako správne nakladať s odpadom. O 14-tej hodine program odštartujú hry o triedení odpadu, do ktorých sa budú môcť zapojiť ako dospelí, tak aj deti. O 15-tej hodine bude pre deti pripravené interaktívne čítanie o veľrybe Gréte a znečistenom mori. Na záver prebehnú dve diskusie. Jedna o odpade v domácnosti, druhá diskusia bude orientovaná na recyklované oblečenie, t. j. nosené veci, o ktorých príde porozprávať spoluzakladateľka známeho projektu NOSENE Katarína Hutyrová.

sobota / Námestie slobody / od 14:00 hod. / vstup voľný

Retro Street Ball

Príďte si zašportovať do Ružinova! Streetballový zápas rozohrajú 3 vs. 3 hráči na jeden koš (plus možnosť jedného striedajúceho hráča). Zápas bude trvať 11 minút alebo do zisku 11 bodov. V prípade nerozhodného stavu sa pokračuje v hre, ktorý tím získa prvý 2 body vyhral. Viac TU.

nedeľa / ihrisko pri OC Retro, Ružinov / od 10:00 hod. do 16:00 hod. / vstup voľný

Športujúce mesto

Športujúce mesto 2018 je najväčším slovenským podujatím v rámci celoeurópskej iniciatívy Európsky týždeň športu (23. – 30. septembra). „Podujatie prinesie oslavu športu, aktívneho a zdravého životného štýlu v podobe jednodňového podujatia. Uskutoční sa pod holým nebom v Sade Janka Kráľa a naše hlavné mesto sa tak pripojí k celoeurópskej iniciatíve prostredníctvom podujatia v najstaršom verejnom parku v strednej Európe,“ uvádzajú organizátori popularizačno-osvetovej akcie.

Pre všetkých športuchtivých bude pripravených viac ako 50 rôznych športových aktivít. Tie tvoria tri hlavné športové línie, a to 40 celodenných športových stanovíšť, sedem ukážkových verejných tréningov a 15 exhibícií a vystúpení v blízkom nákupnom centre. Disciplíny sa zamerajú tak na kolektívne, ako aj individuálne športy od tradičných cez menej tradičné, ako kanoistika, lakros či taekwondo, až po netradičné, napríklad kin-ball, keltský futbal alebo metlobal.

nedeľa / Sad Janka Kráľa / od 10:00 hod.

Kam v Bratislave zadarmo
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM