Kultúra

Festival Nasuti priblíži aj tému stresovaného stromu na detskom ihrisku

Jadro festivalu tvorí umenie, organizátori vyzvali viacerých tvorcov, aby na podujatí predstavili rôzne formy spracúvania materiálov.

Ilustračný obrázok k článku Festival Nasuti priblíži aj tému stresovaného stromu na detskom ihrisku
Zdroj: Nová Cvernovka

Nasuti je názov festivalu súčasného umenia a udržateľnosti, ktorý sa uskutoční v Bratislave v priestoroch Novej Cvernovky od 21. do 22. septembra. „Keď sme rekonštruovali túto budovu, naši architekti nakalkulovali, že z toho vznikne 300 kubíkov sute, v konečnom dôsledku je ich tu dnes približne 1300,“ priblížil genézu projektu Viliam Csino z nadácie Cvernovka na utorkovej tlačovej konferencii uprostred kopy sute na dvore Novej Cvernovky.

Zelená architektúra

Prizvané firmy, ktoré mali problém v podobe sute vyriešiť, požadovali za jej likvidáciu čiastku vyše 45-tisíc eur. „Prišli by sem nákladiaky, zobrali by to a odniesli za Pezinok do bane pod zem, čo sme si povedali, že asi nie je najlepšie riešenie,“ doplnil Csino a na margo nového festivalu súčasného umenia poznamenal: „Vznikol preto, aby sme dostali do povedomia tému udržateľnosti, ekológie a problémov spojených s tým.“

Súčasťou festivalu, ktorý má zvýšiť povedomie o zodpovednom prístupe k odpadu prostredníctvom umenia, interaktívnych prezentácií kreatívnych organizácii a jednotlivcov, je aj vzdelávací program s prednáškami, diskusiami a workshopmi. „Budeme sa rozprávať o zelenej architektúre, ekologickom životnom štýle, o móde, a, samozrejme, aj o umení, o tom, ako môže pozitívne pôsobiť, aké má možné nástroje na iniciovanie zmien, alebo ako samotné umenie môže byť niekedy aj neekologické,“ uviedla hlavná kurátorka a iniciátorka festivalu Diana Klepoch Majdáková.

Záverečná diskusia festivalu je venovaná problematickej kope sute na dvore Novej Cvernovky. O tom, ako vznikla či aké sú možnosti jej využitia ako stavebného materiálu, budú hovoriť viacerí odborníci. „Dúfam, že sa rozvinie plodná debata a na záver festivalu budeme plní nádeje a dobrých nápadov ako ďalej so suťou,“ poznamenala Majdáková s tým, že v rámci vzdelávacieho programu mysleli organizátori aj na deti. „Budú sa učiť pristupovať zodpovedne k tvorbe odpadu, napríklad sa budú učiť štopkať ponožky, premýšľať nad tým, kde a ako býva hmyz okolo nás a na čo nám slúži,“ dodala Majdáková.

Čo so suťou?

Jadro festivalu tvorí umenie, organizátori vyzvali viacerých tvorcov, aby na podujatí predstavili rôzne formy spracúvania materiálov. Umelecké inštalácie budú pracovať s témou odpadu, recyklácie a udržateľného prístupu. Prvotnou inšpiráciou je materiál, ktorý sa nachádza na kope sute na nádvorí Novej Cvernovky.

Napríklad svoj „suťošperk“ odprezentujú autorky Illah van Oijen a Andrea Ďurianová, ktoré pripravili pre festival celú kolekciu šperkov. „Ďalej tu máme aktivistický projekt, ktorý bojuje iným spôsobom s problémami, budeme predstavovať výsledky akcie Umenie pre klímu, ktorá prebehla v júni tohto roku v Čechách v rámci podujatia Klimakemp. Snažíme sa ukázať rôzne póly ako s problémami ekológie a udržateľnosti pracovať, a kam všade sa môžeme pritom dostať,“ dodala kurátorka.

Stresovaný strom

Najväčšie dielo festivalu s názvom V suti vytvorila sochárka Lucia Luptáková. S témou stresovaného stromu na detskom ihrisku bude pracovať umelkyňa Polonca Lovšin zo Slovinska. „Stromu sa prestalo dariť, keď sme si pozvali arboristov, potvrdili nám, že to naozaj môže byť tým, že je stresovaný deťmi, ktoré dupú okolo neho. Rozhodli sme sa strom spoločne s Poloncou upokojiť, čítať mu knihy, aj prakticky naňho pozitívne zapôsobiť a postaviť okolo neho platformu, ktorá umožní, že už sa po jeho koreňoch nebude dupať,“ povedala Diana Klepoch Majdáková.

Na festival prijali pozvanie aj performeri Mads Floor Andersen z Dánska a Tomasz Szrama z Fínska a ďalší tvorcovia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM