Aktualizované Kultúra

Veľký prehľad bratislavských vinobraní a hodov: Kam na dobrú cigánsku či burčiak?

V Bratislave a okolí štartujú dni vinobraní a hodov! Ulicami mestských častí sa ponesú tie najlákavejšie vône pečeného mäska a sladučkého burčiaku.

Ilustračný obrázok k článku Veľký prehľad bratislavských vinobraní a hodov: Kam na dobrú cigánsku či burčiak?
13
Galéria
Zdroj: TASR

Novomestské vinobranie

Mestská časť Bratislava-Nové Mesto a Farnosť Kráľovnej rodiny pozývajú na Novomestské vinobranie 2018. Nebude chýbať tradičné viazanie hroznového venca, ľudový hudba ani slávnostný sprievod z Kuchajdy ku kostolu na Teplickej, kde dostane úroda symbolické požehnanie.

Program nájdete TU.

7. september / začiatok 17:30 hod. na Kuchajde, Nové Mesto

Devínske vinobranie

Víkend 7. – 8. septembra bude patriť vinobraniu a prvému burčiaku v malokarpatskom v regióne! Pod hradom Devín budú pre vás pripravení devínski a malokarpatskí vinári, prvý burčiak, ríbezľové vína, kvalitná a pestrá gastronómia a farmárske trhy malých výrobcov. V oba dni je tiež pripravený skvelý hudobný program.

Program bude postupne aktualizovaný TU.

7. – 8. september / pod hradom Devín

Vrakunská hodová slávnosť

Aj Vrakuňa všetkých pozýva na tradičnú hodovú slávnosť. Tento rok bude pripravený skvelý hudobný program, aký Vrakuňa ešte nezažila a množstvo noviniek. Tešiť sa môžete na hudobné vystúpenia interpretov ako Anita Soul, Gipsy Čáve, Kali, Martina Šindlerová, Dara Rolins a ďalších.

Nebudú chýbať športové aktivity ako tenisový a futbalový turnaj a na Vrakunskom hodovom behu sa bude hľadať aj najrýchlejší Vrakunčan a Vrakunčanka. Nezabudnite sa na beh registrovať TU. Pre najmenších budú pripravené tvorivé dielne, maľovanie na tvár, kolotoče aj skákacie atrakcie.

7. – 9. september / začiatok 19:00 hod. / Nábrežie Malého Dunaja

Račianske vinobranie

Mestská časť Bratislava-Rača aj tento rok pozýva na septembrové oberačkové slávnosti. Návštevníci sa už teraz môžu tešiť na skvelý program. Nebudú chýbať obľúbení interpreti – Horkýže Slíže, Para, Lukáš Adamec, Adam Ďurica, Majk Spirit, Majself, DJ Milan Lieskovsky, DJ Julo alias Python a iní. Nebudú chýbať rôzne súťaže, vernisáže, výstavy a hlavne – alegorický sprievod.

Viac informácií a kompletný program nájdete TU.

14. – 16. septembra 2018 / začiatok o 17:00 hod. / amfiteáter v Knižkovej doline, Nemecký kultúrny dom, Nám. A. Hlinku, ulice Rače

Vajnorské hody

Vajnorské hody sú už tradične zasvätené Sedembolestnej Panne Márii, patrónke vajnorského kostola a tento rok ich budeme sláviť v sobotu 15. septembra v Parku pod lipami. Nebude chýbať slávnostná hodová sv. omša v kostole Sedembolestnej Panny Márie, ani bohatý kultúrny program a vajnorská dychová hudba.

Pre viac info sledujte stránku mestskej časti, kde budú postupne aktualizované podrobnosti.

15. september / 15:00 – 22:00 hod. / Park pod lipami

Vinobranie v Pezinku

Vinobranie v Pezinku patrí medzi tradičné oberačkové slávnosti, oslavy zberu hrozna. Súčasťou podujatia je pestrá ponuka gastronomických špecialít s bohatým kultúrnym programom. Tradičné pezinské vinobranie sa bude tento rok konať v dňoch 21. – 23. septembra. Po slávnostnom otvorení sa sprievod presunie od zámku po ulici M. R. Štefánika do Mestskej vínotéky na Radničnom námestí. Počas celého trvania vinobrania sa zabavíte na dvoch tribúnach, na Radničnom námestí a na tribúne pred Zámkom.

Kompletný program nájdete TU.

21. – 23. september / v uliciach centra Pezinka

Dúbravské hody

Po roku bude v Dúbravke opäť hodový víkend plný zábavy, spevu, tanca, dobrého jedla, pitia a priateľských stretnutí. Bohatý program je zostavený tak, aby si v ňom každý našiel aspoň kúsok pre seba.

Vystúpia Kmeťoband, Adam Ďurica, Tublatanka, Horkýže Slíže, Majself a iní. Zábavu si vychutnáte na dvoch pódiách, pred DK Dúbravka a Žatevnej. Okrem súčasných hviezd a noviniek v programe nevynechá Dúbravka ani tradície. V sobotu sa rozbehne program aj v starej Dúbravke, nebude chýbať ani už obľúbená súťaž vo varení guláša pri kultúrnom dome či očakávaný dúbravský sprievod spolu s veľkým strapcom hrozna.

Sprievod pôjde tento rok od Domu kultúry Dúbravka cez Saratovskú ulicu do starej Dúbravky na Žatevnú. Štart je o 13:00 hod. od kultúrneho domu a ukončí sa na Žatevnej strihaním veľkého hodového strapca. Druhý, tradičný, komornejší sprievod sa chystá v nedeľu o 10:30 hod. a povedie od Žatevnej ulice do Kostola sv. Kozmu a Damiána na slávnostnú omšu.

Podrobný program hodov nájdete TU

21. – 23. september / začiatok o 16:00 hod. / pred Domom kultúry Dúbravka a na Žatevnej ulici

Karloveské hody

Najväčšie podujatie pod holým nebom v Karlovej Vsi sa už blíži. Na prelome septembra a októbra sa môžete tešiť na tri dni plné tradičných hodových aktivít s novým nádychom.

Program začne na Námestí sv. Františka viazaním hodového strapca, po vystúpeniach folklórnych súborov sa hodový sprievod presunie do Líščieho údolia, kde sa bude naplno hodovať. Vystúpia Polemic, Taste of Brass, Lojzo, Igor Kmeťo st., cirkusová škola CirKus-Kus, DJ Funkyman a iní.

Nebudú chýbať ani novinky, ako napríklad mobilné planetárium, v ktorom si zadarmo vychutnáte sférické zážitkové premietanie filmov nielen o hviezdach a vesmíre. Cukrová vata pred pódiom bude od 14:00 do 16:00 hod. zadarmo!

Kompletný program nájdete TU.

28. – 30. september / začiatok o 15:00 hod. / Karlova Ves, Líščie údolie

Modranské vinobranie

Vinobranie je oslavou práce miestnych vinárov a vinohradníkov. Nenechajte si ujsť tradičné oberačkové slávnosti v Modre, ktoré sú výnimočné tým, že zachovávajú a predstavujú aj prvky oberačkových slávností z prvej polovice 20. storočia. Okrem klasických stánkov, výborného burčiaku a jedla si na vinobraní môžete užiť skvelý kultúrny program.

V Modre vidíte tradičný alegorický sprievod aj ukážky prešovania na historickom lise. Ochutnávky vín a miestne gurmánske špeciality spolu s regionálnou muzikou, vystúpeniami ochotníkov a bohatým sprievodným programom, vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru. V centre pozornosti bude modranské vinohradníctvo, víno, vínne pivnice, produkty z hrozna a všetko čo s procesom pestovania a spracovania hrozna súvisí.

Kompletný program nájdete TU.

28. – 30. septembra / začiatok 17:00 hod. / Vinohradnícky dvor, historická radnica, Štúrova 54, kolotoče na Dukelskej ulici, piatok – nedeľa

Ružinovské hodové slávnosti

Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov pozývajú na tradičné Ružinovské hodové slávnosti. Hlavný program v Parku A. Hlinku otvorí starosta MČ Ružinov Dušan Pekár so zástupcami partnerských miest.

Na hudobnom pódiu vystúpia revivalová skupina AC/DC s názvom BAC/DC, Tomáš Botló, Cigánski Diabli, Jana Kirschner, Kornel Kadlubiak exGravis, Dara Rolins a iní.

Ružinovčania sa môžu taktiež tešiť na tradičnú Ružinovskú cykločasovku, súťaže pre rodiny s deťmi, ako aj na Krúžkovanie Ružinova, kde sa na jednom mieste budú prezentovať organizácie, združenia, školy, tanečné súbory, športové kluby, seniorské centrá a iné subjekty z Ružinova, ktoré po celý rok ponúkajú voľnočasové aktivity.

Pred DK Ružinov budú v oba dni hodov kolotoče a hodová diskotéka.

Kompletný program nájdete TU.

29. – 30. september / Park A. Hlinku

Dni zelá

Prvý októbrový víkend v roku patrí kapuste (po záhorácky zelé). Festival Dni zelá sa snaží zachovávať tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou. Od kapusty, cez tradičný remeselný jarmok, až po hudobné lahôdky k nám festival každoročne priláka tisícky návštevníkov. V roku 2018 budú Dni zelá sláviť 22. ročník.

Dni zelá v Stupave dlhodobo patria medzi najväčšie festivaly na Záhorí. Hlavnou myšlienkou festivalu je zachovávanie tradícií regiónu Záhorie, propagácia tradičného pestovania a spracovania kapusty, prezentácia miestnych súborov, združení a kultúrnych pamiatok. V neposlednom rade aj miestnych kulinárskych špecialít.

Každoročnou súčasťou bohatého programu je trojdňový Remeselnícky jarmok a výstava Úroda. Obľúbené sprievodné podujatie pre návštevníkov je aj varenie kapustnice „My varíme ze zelá“.

5. – 7. október / začiatok o 12:00 hod. / Stupava

Informácie a program budeme priebežne dopĺňať. Sledujte nás na Facebooku Bratislava24.sk a buďte v obraze.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM