Kultúra Rôzne

Na Hodžovom námestí je výstava Invázia August 68. Pripomína vpád vojsk a občiansky odpor, VIDEO

Fotografie na námestí sú dielom Josefa Koudelku a Ladislava Bielika. Výstava potrvá do konca septembra.

Ilustračný obrázok k článku Na Hodžovom námestí je výstava Invázia August 68. Pripomína vpád vojsk a občiansky odpor, VIDEO
7
Galéria
Zdroj: TASR

Vpád okupantov v auguste 1968 a občiansky odpor pripomína výstava fotografií z Prahy a Bratislavy Invázia August 68, ktorú v utorok (21. 8.) slávnostne otvorili na Hodžovom námestí.

Bielikova fotografia

Na výstavu sa prišiel pozrieť aj publicista a novinár Stanislav Vančo, zachytený na najznámejšej Bielikovej fotografii, na ktorej Emil Gallo stojí s odhalenou hruďou pred okupačným tankom. Vančo je jedným z prizerajúcich sa. „Prvýkrát som zažil šok, keď som sa narodil a druhýkrát 21. augusta 1968. Bolo to niečo neuveriteľné. V nás mladých vtedy prevládal idealizmus a nádej. Videli sme pre svoj život nesmiernu šancu, a tá z večera do rána skapala,“ povedal.

O samotnej fotografii, ktorá vznikla na Šafárikovom námestí, Vančo poznamenal, že na to miesto prichádzal vo chvíli, kedy už Emil Gallo pred tankom stál. Či Gallo niečo vojakom hovoril, si nepamätá. „Ale ak fotografiu pozorne čítame, rozpráva veľmi veľa. Priam román,“ povedal.

Fotografie na námestí sú dielom Josefa Koudelku a Ladislava Bielika. Výstavu pripravila nezisková organizácia Camera Obskura a potrvá do 30. septembra.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM