Rôzne

10 najčítanejších udalostí, ktorými žila Bratislava v roku 2018

Novinky z komunálnej politiky, dopravy, MHD a kultúry, či nečakané príhody. Akými udalosťami žili Bratislavčania v roku 2018?

Ilustračný obrázok k článku 10 najčítanejších udalostí, ktorými žila Bratislava v roku 2018
44
Galéria

Denne sa snažíme prinášať vám, našim čitateľom, rýchle a spoľahlivé správy z Bratislavy a okolia, tipy na výlety a akcie. V tomto roku sme sa dočkali vytúžených rekonštrukcií, zvolili sme si nového primátora, starostov a poslancov, máme k dispozícii nové parky, opravené cesty a chodníky, vyznačené cyklotrasy. Začalo sa aj s výstavbou nových developerských projektov, čo, samozrejme, väčšinu Bratislavčanov neteší.

Pripomeňme si spolu TOP udalosti, ktorými žili čitatelia Bratislava24.sk v roku 2018 najviac:

Armagedon v Bratislave

Búrka a prívalový dážď v Bratislave v lete skomplikovali a miestami i paralyzovali dopravu. Pre silný dážď bolo neprejazdných viacero ulíc, niektoré autá uviazli vo vode. Z dôvodu prívalových dažďov vykonali hasiči za tri hodiny viac ako 90 výjazdov. Búrka v hlavnom meste na dve hodiny sťažila aj prevádzku na bratislavskom letisku.

Viac o dni, kedy ľudia vyťahovali člny, sa dočítate tu:

Ako budú otvorené obchody?

Novela Zákonníka práce, ktorá do platnosti vstúpila v júni 2017, spôsobila vyšší záujem našich čitateľov o informácie ohľadom otváracích hodín obchodov. Preto vám pravideľne pred sviatkami a dňami pracovného pokoja prinášame presné informácie, kedy si môžete v obchodoch nakúpiť potraviny a naopak, kedy už nie.

O tom, kde si môžete počas sviatkov kúpiť aspoň základné potraviny, sa dočítate tu:

Odtrhol sa pontón so známou reštauráciou na Dunaji

Najväčší rozruch počas vianočných sviatkov 2018 spôsobila mimoriadna udalosť na Dunaji, kde sa odtrhol pontón, na ktorom sa nachádzala reštaurácia Knajpa. Prúd ho odniesol až k Jaroveckému ramenu, ale po zrážke s rumunským plavidlom bol objekt samotnej reštaurácie značne poškodený, aj keď sa ho napokon hasičom podarilo ukotviť a zatiaľ sa nepotopil. Plávajúci pontón Knajpa sa na Dunaji odtrhol v utorok 25. decembra neďaleko nákupného centra na ľavom brehu a Mosta Apollo.

Viac sa dočítate tu:

Zoznam kandidátov na starostov

V roku 2018 sme si zvolili nového primátora, starostov mestských častí aj poslancov. Naši čitatelia sa s nami na voľby poctivo pripravili, svedčí o tom aj fakt, že zoznam uchádzačov o posty patril k najčítanejším v roku 2018.

Pripomeňme si spolu víťazov komunálnych volieb:

Zviera nie je vec!

Prvého septembra nadobudla účinnosť novela zákona o veterinárnej starostlivosti. Zviera už nie je vec ale živá cítiaca bytosť. Zavádza sa tiež povinné čipovanie psov.

„Živé zviera má osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami a v občianskoprávnych vzťahoch má osobitné postavenie. Na živé zviera sa vzťahujú ustanovenia o hnuteľných veciach, to neplatí, ak to odporuje povahe živého zvieraťa ako živého tvora,“ znie nová definícia zvieraťa v Občianskom zákonníku.

Novela reaguje aj na problém s množiteľmi psov a právna norma mení aj prístup k cirkusovým zvieratám.

Viac sa dočítate tu:

Nové názvy zastávok MHD

Od marca tohto roku sme si museli zvykať na výraznú úpravu názvov zastávok MHD. Zmenili sa dokonca aj také, ktorých názvy sme poznali dlhé roky.

Viac o premenovaných zastávkach sa dočítate tu:

Koniec kultovej Hviezdy, návrat Mliečaku

Nostalgia sa z Bratislavy pomaly, ale isto, vytráca. Začiatkom roka zatvorili legendárnu non-stop večierku Hviezda. Priestory po večierke obsadili potraviny Delia.

Zatvorenie Hviezdy nepotešilo mnohých Bratislavčanov. Avšak len niekoľko týždňov nato sa objavila informácia, že legendárny „mliečak“ sa vracia na scénu! S moderným nádychom, klasickými mliečnymi špecialitami, príjemnou retro atmosférou a zaujímavými zlepšovákmi.

Viac sa dočítate tu:

Požiar na vianočných trhoch

Koncom novembra narušil sviatočnú atmosféru na vianočných trhoch na Halvnom námestí požiar. V jednom zo stánkov na Hlavnom námestí vybuchla plynová bomba. Námestie uzavreli. Horela aj historická budova, v ktorej sídli poisťovňa Kooperativa. Hasičom sa požiar podarilo úplne zlikvidovať. Miesto z dôvodu bezpečnosti ohraničili zábranami.

Viac o udalosti sa dočítate tu:

Nové električkové trate

Bývalý primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal predstavil koncom augusta súkromným investorom plán budovania nových električkových radiál. Hlavné mesto má podľa neho reálny plán, ako vybudovať sieť električkovej dopravy po celej Bratislave.

Viac sa dočítate tu:

Bratislava má bikesharing

Bratislava v septembri spustila službu zdieľaných mestských bicyklov Slovnaft BAjk. Do systému zdieľaných bicyklov – bikesharing v Bratislave sa počas prvého mesiaca prevádzky zaregistrovalo takmer 30-tisíc užívateľov, ktorí zrealizovali 70-tisíc jázd. Bicykle sa najviac využívajú ráno medzi 7. a 9. a 17. a 22. hod. Časté sú aj prípady vandalizmu. Vo štvrtok o tom informovali zástupcovia hlavného mesta a spoločnosti Slovnaft.

Viac sa dočítate tu:

10 udalostí, ktorými žila Bratislava v roku 2018
44
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM