Aktualizované Komunálne voľby

FOTO + VIDEO: Novým primátorom Bratislavy bude Matúš Vallo

V boji o post primátora hlavného mesta Slovenska zvíťazil architekt a hudobník Matúš Vallo.

Ilustračný obrázok k článku FOTO + VIDEO: Novým primátorom Bratislavy bude Matúš Vallo
10
Galéria
Zdroj: TASR

Novým primátorom Bratislavy sa stane Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu-občianska demokracia). Víťaz boja o post primátora Bratislavy porazil v sobotných (10.11.) komunálnych voľbách svojho protikandidáta – dosluhujúceho šéfa bratislavskej samosprávy Iva Nesrovnala rozdielom 29 047 hlasov voličov.

Plán Bratislava

Vallo chce počas svojho funkčného obdobia zúročiť viac než dvojročnú prácu na dokumente Plán Bratislava – Návod na lepšie mesto, o ktorý sa bude opierať jeho volebný program.

Do komunálnych volieb išiel s podporou mimoparlamentných strán SPOLU – občianska demokracia a Progresívne Slovensko a s tímom odborníkov, ktorého základ tvoria jeho blízki spolupracovníci z iniciatívy Plán Bratislava. V tomto tíme je napríklad dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová či projektový riaditeľ a štatutár občianskeho združenia Vagus Sergej Kára.

Funkčné obdobie primátora sa končí zvolením nového primátora a zložením sľubu.

Bratislave sa podarila veľká vec, dokázali sme to. Týmito slovami, so svojím tímom za chrbtom, oznámil víťazstvo vo voľbách primátora hlavného mesta SR Matúš Vallo, kandidujúci s podporou mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia.

Chce zmeniť prístup k mestu

Svoje víťazstvo označil za prejav dôvery voličov „slušných a čestných odborníkov, ktorí majú radi Bratislavu a jediným ich motívom sa vydať na túto cestu je úprimná snaha zmeniť mesto k lepšiemu“. Vyjadril presvedčenie, že výsledok volieb nie je iba želaním zmeniť politikov. „Je to aj želanie zmeniť prístup k mestu a ja som rád, že môžem byť súčasťou tejto zmeny,“ uviedol.

Poukázal na to, že kampaň, ktorú so svojím tímom viedol, bola slušná, transparentná, kreatívna a najmä sa diala priamo medzi ľuďmi. „Presne takýmto štýlom, ako sme robili kampaň, chcem riadiť hlavné mesto,“ uistil.

Podľa jeho slov nastáva obdobie spolupráce. „Chcem vyzvať všetkých aktívnych, kreatívnych a zapálených ľudí, aby sa pridali k tejto spolupráci a snahe zmeniť naše mesto v lepšie miesto pre život,“ povedal.

Poďakoval sa svojim podporovateľom, najbližšej rodine i všetkým Bratislavčanom, s ktorými sa počas svoje kampane stretol. „Načerpal som od vás nielen energiu, no mnohému som sa od vás naučil – pokore, načúvaniu i trpezlivosti. Sľubujem, že takto budem viesť Bratislavu ako primátor,“ zdôraznil Vallo.

Svoje víťazstvo oznámil po tom, čo po tretine spočítaných okrskov v hlavnom meste disponoval výrazným náskokom pred svojimi protikandidátmi, ktorí už priznali svoju volebnú porážku.

Nová politická generácia

Bratislavčanom sa v sobotu (10.11.) podarila veľká vec. Dali dôveru ľuďom, ktorí predstavujú nový spôsob politiky, slušným a čestným odborníkom bez politických väzieb a vzťahov z minulosti. Na tlačovej konferencii v nedeľu ráno to vyhlásil novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý kandidoval s podporou mimoparlamentných zoskupení Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia.

„Keď sa pozrieme aj na iné krajské mestá, zdá sa, že nástup novej politickej generácie je nezastaviteľný. Viedli sme slušnú, transparentnú a kreatívnu kampaň. Rovnako transparentne ako kampaň chceme riadiť aj Bratislavu. Nastáva obdobie spolupráce. Vyzývam všetkých zapálených a aktívnych ľudí, aby sa pridali k nám,“ apeloval Vallo.

Ocenil, že podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb bude viac ako štvrtina členov zastupiteľstva z jeho tímu. „Toto je veľká vec, ktorá v Bratislave dlhé roky nebola. Prinášame mestu novú energiu a nový pohľad. Bratislava si želá zmenu, a to nielen zmenu politikov, ale aj zmenu prístupu k mestu a k správe vecí verejných,“ dodal.

Zdroj: Dnes24.sk
Matúš Vallo
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM