Rôzne

VIDEO + FOTO: Bratislava spustila bikesharing. V prvých mesiacoch bude stáť jedno euro

Miesta staníc boli vybrané tak, aby bolo možné čo najjednoduchšie napojenie užívateľov na cyklotrasy a prestupy v rámci využívania MHD.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO + FOTO: Bratislava spustila bikesharing. V prvých mesiacoch bude stáť jedno euro
12
Galéria
Zdroj: TASR

Obyvatelia a návštevníci Bratislavy môžu od dnešného dňa používať službu zdieľaných mestských bicyklov Slovnaft BAjk.

Zdieľanie bicyklov

V Bratislave sa dnes spustila služba zdieľaných bicyklov Slovnaft BAjk. Nová forma verejnej dopravy prinesie rýchlejšiu a cenovo výhodnú prepravu po hlavnom meste. Spoločný projekt hlavného mesta a spoločnosti Slovnaft slávnostne spustili primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft Gabriel Szabó.

„Po Paríži, Viedni alebo Barcelone má už aj Bratislava svoj bikesharing. Naše mesto sa tak zaradí k viac ako 30 krajinám, kde túto alternatívnu, ekologickú a rýchlu formu mestskej dopravy poskytujú. Som rád, že naše úsilie prinieslo kvalitný a moderný systém požičiavania bicyklov, ktorý budú Bratislavčania a návštevníci mesta využívať aj v ďalších rokoch,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Zdroj: Dnes24.sk

Bicykle a stanice

V úvodnej nábehovej fáze bude k dispozícii 550 smart bicyklov na 73 dokovacích staniciach. Počet bicyklov aj dokovacích staníc sa bude v nasledujúcich týždňoch postupne zvyšovať. Celkovo by malo byť počas rok trvajúcej pilotnej prevádzky v uliciach 750 bicyklov a 90 staníc v štyroch mestských častiach – Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke.

Miesta staníc boli vybrané tak, aby bolo možné čo najjednoduchšie napojenie užívateľov na cyklotrasy a prestupy v rámci využívania bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. Dokovacie stanice sú rozmiestnené vo vzdialenosti približne 300 až 500 metrov. Lokality sa môžu priebežne meniť v závislosti od záujmu užívateľov o službu.

Bicykle pre Slovnaft BAjk boli vyrobené v Európskej únii podľa požiadaviek oboch partnerov projektu. Každý bicykel obsahuje okrem zabudovaného počítača aj GPS, vďaka ktorému bude neustále monitorovaný. Špeciálny hliníkový rám zabezpečuje nižšiu váhu bicykla, a tým aj komfortnejšiu jazdu. Spevnené pneumatiky sú odolnejšie voči defektu a aj v prípade ich poškodenia dokážu užívateľa prepraviť na niekoľko stoviek metrov, aby dokázal bicykel vrátiť na jednu zo staníc. Každý bicykel bol pred uvedeným do prevádzky otestovaný.

Zdroj: Facebook

Symbolické euro

Cena za použitie bratislavského bikesharingu bude v prvých mesiacoch jedno euro. Za túto symbolickú sumu získa každý užívateľ neobmedzený počet jázd v trvaní do 30 minút a kredit 1 euro na úhradu platby za jazdu nad rámec voľných minút. Bicyklovanie je po vyčerpaní voľných minút spoplatnené sumou 12 centov za každých ukončených 6 minút jazdy.

Používanie bicyklov je jednoduché a užívateľsky komfortné. Pred požičaním bicykla je potrebné zaregistrovať sa na stránke www.slovnaftbajk.sk a uhradiť sumu 1 euro. Následne záujemca obdrží mailom a SMS 8-miestny PIN kód slúžiaci k odomknutiu bicykla. S týmto kódom si môže následne zapožičať voľný bicykel a vrátiť ho na ktorúkoľvek dokovaciu stanicu Slovnaft BAjk.

Rozširovanie bikesharingu

„Spustením systému zdieľania bicyklov Slovnaft BAjk vstupujeme do nového segmentu podnikania a napĺňame tak stratégiu našej spoločnosti ponúknuť zákazníkom aj iné, inovatívne služby. Všetkých ľudí – cyklistov, chodcov aj vodičov by som chcel vyzvať, aby k sebe boli ohľaduplní a správali sa k sebe s rešpektom v záujme čo najväčšej bezpečnosti na cestách,“ uviedol generálny riaditeľ SLOVNAFT, a.s., Gabriel Szabó.

Po ukončení rok trvajúcej pilotnej prevádzky obaja partneri projekt vyhodnotia a zvážia rozšírenie služby zdieľania bicyklov aj do ďalších mestských častí Bratislavy. Slovnaft do bikesharingu v hlavnom meste investoval 1,5 milióna eur, hlavné mesto približne 500-tisíc eur.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM