Rôzne

Ako sa vyhnúť predsviatočnému zhonu a užiť si vianočnú Bratislavu naplno

Tak, ako v lete, aj v zime ponúka mesto množstvo možností, ako sa zabaviť. Dokonca aj keď už Vianoce klopú na dvere.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa vyhnúť predsviatočnému zhonu a užiť si vianočnú Bratislavu naplno
8
Galéria

Ulicami mesta sa nesú vône cigánskej aj burčiaku, obchody sú plné ľudí, do električky sa ledva zmestíme a rádiá hrajú obľúbené vianočné koledy. Dôkaz, že Vianoce sa nezadržateľne blížia.

Ako sa vyhnúť predsviatočnému zhonu a užiť si vianočnú Bratislavu naplno?

Vianočná jazda

V uliciach už od 6. decembra premáva slávnostne vyzdobená Vianočná električka. Posedenie pri krbe v žiari tisícok zlatistých svetielok vo vás dokonale prebudí vianočnú náladu. Atmosféru dotvárajú vianočné koledy.

Električka premáva v hodinových intervaloch. Cestovný poriadok nájdete TU.

Pre malých aj veľkých zvedavcov otvoril bratislavský Prešporáčik nový okruh. Hradným detským okruhom vás, milé deti, bude sprevádzať hlas spisovateľa Ľubomíra Feldeka.

Detský okruh trvá podobne ako dospelý hodinu s 15-minútovou prestávkou na Bratislavskom hrade. Nastupuje sa na Námestí E. Suchoňa pri historickej budove Slovenského národného divadla.

Piruety pod stromčekom

K zime už oddávna patria aj zimné športy, jedným z obľúbených je korčuľovanie na ľade. Klziská pod holým nebom na Hviezdoslavovom či Primaciálnom námestí sú už v plnej prevádzke. Ak nemáte vlastné korčule, požičať si ich môžete v požičovni pri klziskách.

Prehľad bratislavských klzísk v prevádzke nájdete TU.

Zdroj: Bratislava - Magistrát

Voňavé aj mňamkové

Na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí, ako aj na niektorých námestiach mestských častí či tento rok aj na hrade, si môžete poklebetiť s priateľmi pri obľúbenom námorníckom grogu, varenom vínku a chutnej cigánskej. Už v polovici novembra sa otvorili okenice stánkov a centrom Bratislavy sa nesú sladučké vône vianočných nápojov aj lahodných klobások. Tohtoročnou novinkou je Ulička želania zdobená halúzkami imela.

Novinkou na Hviezdoslavovom námestí je aj Detská zóna, v ktorej budú pre najmenších návštevníkov pripravené rôzne atrakcie a deti sa dozvedia aj niečo o slovenských tradíciách.

TOP 5 „naj“ rakúskych

Ak ste sa už nasýtili slovenských vianočných trhov, aj naši západní susedia ponúkajú niekoľko jedinečných miest s vianočnou atmosférou ako sa patrí. To, kde nájdete najvyšší vianočný stromček či najviac vianočných svetielok, kde sa dozviete najviac o víne, ktoré vianočné trhy patria k tým najtradičnejším a kam by ste sa mali vybrať, ak chcete zažiť najčertovskejší sprievod, sa dozviete TU.

Vianočné trhy v Rakúsku
9
Galéria

Načerpajte sily v prírode

Vianočné trhy sú medzi Bratislavčanmi veľmi obľúbenými, a tak sa nečudujme, že prejsť od jedného stánku k druhému trvá niekedy dlhšie, ako by sme chceli. Od davu si ľudí si, našťastie, môžete oddýchnuť kedykoľvek, napríklad v našich lesoch. Zájdite si k niektorej z vyhliadkových veží a načerpajte sily medzi mohutnými kmeňmi stromov. V Kačínskej doline vám prechádzku spríjemní milé prekvapenie v podobe oddychovo-náučného chodníka pre deti.

Pre tých aktívnejších z vás, lyžiarske strediská sú v plnom prúde.

Vedeli ste, že neďaleko Dimitrovky stojí bunker z 2. svetovej vojny? Dnes sa v ňom môžete najesť. Alebo naberte trochu odvahy a strávte večer v tajomnej atmosfére vojenského bunkra v Petržalke. Počas mrazivej noci sa návštevníci môžu zahriať pohárom teplého čaju či vareného vína.

Vianoce v ZOO

Viete, ako trávia Vianoce obyvatelia bratislavskej ZOO? Zvieratká z teplých a horúcich klimatických podmienok, akými sú žirafy, zebry, hrošíky, opice, či exotické vtáky a iné, sú na zimu oveľa citlivejšie ako také medvede. Pracovníci ZOO tak pravidelne sledujú aktuálnu predpoveď počasia, aby mohli v prípade ochladenia okamžite reagovať. Zvieratká vo vykúrených priestoroch tak dostávajú viac potravy a je im venovaná vyššia starostlivosť.

Netreba však zabúdať ani na vtáčiky, ktoré nás počas letných rán budili svojím ranným štebotom. Pomôžte im prežiť zimu, stačí tak málo. Vyrobte im doma jednoduchý domček a vložte im doň zásoby. Aké, sa dozviete TU.

Nezabudnite ani na svojich najvernejších kamarátov, našich chlpáčov. V Bratislave sa otvára MLSKAfé, prvá kaviareň pre psíkov a ich páničkov, kde ich môžete okrem dobrej spoločnosti potešiť aj zdravými bezlepkovými a len zo slovenských surovín vyrobenými mňamkami.

Predvianočná Bratislava
8
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM