KAW Rôzne Správy

Spí medveď aj v bratislavskej ZOO? Zvieratá aj výbehy sú na zimu pripravené

Zima v Bratislave nebýva veľmi mrazivá, zvieratá v ZOO napriek tomu nabiehajú na špeciálny režim, ktorý ich chráni pred chladom.

Ilustračný obrázok k článku Spí medveď aj v bratislavskej ZOO? Zvieratá aj výbehy sú na zimu pripravené
10
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív

Zima v slovenských nížinách nebýva veľmi tuhá, napriek tomu bratislavská ZOO každoročne pripravuje zvieratá na nižšie teploty a prípadný sneh. Všetkým zvieratám, ktoré sú citlivé na chlad a mráz, začnú vykurovať vnútorné priestory a stajne. Dalo by sa to prirovnať k začiatku vykurovacej sezóny v bytoch.

V prípade snehu a ľadu musí byť v ZOO dostatok piesku na posyp vonkajších výbehov. "Výbehy, najmä kopytníkov, musia byť za takýchto poveternostných podmienok posypané pieskom, aby sa na ľade zvieratá nedolámali, prípadne nepozabíjali. Ide najmä o africké druhy ako sú zebry, antilopy a ťažké zvieratá, napríklad nosorožce a hrošíky,“ informovala redakciu Bratislava24.sk zoologička Martina Nemčeková z bratislavskej ZO­O.

Sledujú predpoveď počasia

Pracovníci ZOO počas zimy dôsledne sledujú počasie, lebo zvieratá môžu byť vypustené zo stajní len keď je sucho – to znamená neprší ani nesneží a relatívna denná teplota je vyššia, čo býva zvyčajne okolo obeda. Chúlostivé zvieratá majú preto v zime trošku nepohodu, lebo viac času strávia v stajniach.

„Pracovníci ZOO zvyšujú aj množstvo podstielky pod zvieratá. Navýši sa aj kŕmna dávka, nakoľko zvieratá musia metabolicky vykrývať zvýšené nároky na tvorbu tepla. Von púšťame zvieratá na niekoľko hodín, podľa počasia, alebo vôbec nie,“ hovorí zoologička.

Na zimu sú chúlostivé najmä zvieratá z teplých a horúcich klimatických podmienok – z Afriky, Ázie a Južnej Ameriky. Sú to žirafy, zebry, hrošíky, opice, poloopice, teráriové zvieratá, antilopy, nosorožce, exotické vtáky a podobne.

Zdroj: ZOO Bratislava archív

Spia medvede v ZOO?

Medveď sa na zimu pripravuje sám, menej žerie, čiže znižuje svoj metabolizmus a je menej aktívny. Spí, ale nie tak ako medvede v prírode. Netopiere, sysle, ježe, alebo plchy prespia celú zimu aj v zajatí. Neprijímajú potravu, zníži sa im tepová frekvencia, nevylučujú. Jednoducho povedané – nejavia známky života.

Zimu dobre znášajú zvieratá, ktoré pochádzajú z chladných makroklimatických podmienok a sú fyziologicky prispôsobené chladnému počasiu. Napríklad zubre, jeleň európsky, pony shetlandský, medveď hnedý, sob a podobne.

Počas chladného obdobia sú zvieratá uložené v brlohu či hniezde, upadajú do stavu nehybnosti, ich telesná teplota klesne o niekoľko desiatok stupňov a všetky dôležité fyziologické funkcie sa utlmia na minimum.

„Energiu potrebnú na udržanie života získava zviera zo zásob, ktoré si vo forme podkožného tuku vytvorilo v lete a na jeseň. Organizmus sa prebúdza vo chvíli, keď sa jeho telesná teplota blíži k hranici, pod ktorou by uhynul,“ vysvetľuje zoologička.

Bratislavskú ZOO sa rozhodne oplatí navštíviť aj v zime. Môžete vidieť takmer všetky zvieratá, okrem niektorých druhov exotického vtáctva, ktoré je „zazimované“, teda presťahované do vykurovaných vnútorných priestorov ZOO.

Bratislavská ZOO v zime
10
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM