Správy Samospráva

Koniec vysokých OPÁCH v centre Bratislavy? DEVELOPERI by mali dodržať určitú VÝŠKU stavieb

Pre určenie maximálnej výšky celomestských dominánt je kľúčová silueta Malých Karpát a zachovanie pohľadu na zalesnené časti pohoria.

Ilustračný obrázok k článku Koniec vysokých OPÁCH v centre Bratislavy? DEVELOPERI by mali dodržať určitú VÝŠKU stavieb
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Bratislava má po dlhých rokoch pravidlá, ktoré navrhujú maximálnu výšku nových budov v meste. Spracoval ich mestský Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v spolupráci s magistrátom v urbanistickej štúdii, ktorá bude využitá ako podklad pri spracovaní návrhu zmien a doplnkov územného plánu mesta. Vo štvrtok (28. 4.) zobralo štúdiu bratislavské mestské zastupiteľstvo na vedomie.

Panoráma Bratislavy

Dôležitým princípom usmernenia je zachovanie panorámy Bratislavy s ohľadom na Malé Karpaty a vyniknutie typických dominánt, ako sú Kamzík či Bratislavský hrad,“ informovala Annamária Ondrejková z MIB. Aby sa nové pravidlá premietli do praxe, je nevyhnutné ich pretavenie do územného plánu mesta formou zmien a doplnkov.

Odporúčame, aby boli ako záväzné prijaté regulácia maximálnej výšky a polohy celomestských dominánt v rámci celomestského centra, kritériá na posudzovanie výškových stavieb a výškové hladiny pre stabilizované územia,“ spresnil riaditeľ sekcie územného plánovania z MIB Martin Berežný.

Maximálna výška pre lokálne dominanty je v štúdii určená výškou vnútorného nádvoria Bratislavského hradu s nadmorskou výškou 226 metrov, čo predstavuje relatívnu výšku 90 metrov.

Pre určenie maximálnej výšky celomestských dominánt je kľúčová silueta Malých Karpát a zachovanie pohľadu na zalesnené časti Karpát,“ spresnili z MIB-u.

Preto je neprekročiteľná výška pre výškové budovy s celomestským pôsobením určená na základe maximálnej nadmorskej výšky jestvujúcej línie zástavby na svahoch Malých Karpát. Tá sa pohybuje v priemere vo výške 260 metrov nad morom, čo predstavuje relatívnu výšku 120 metrov.

Mohlo by vás zaujímať

Dôležité lety

Určenie maximálnej výšky celomestských dominánt tiež priamo ovplyvňujú letové a prevádzkové služby bratislavského letiska, pre ktoré predstavuje výška 309 metrov nad morom (relatívna výška 169 metrov) neprekročiteľnú maximálnu výšku na území mesta. Zároveň štúdia stanovuje maximálnu výšku celomestských dominánt na 300 metrov nad morom, čo je v danej zóne výška v rozpätí od 160 do 164 metrov nad morom.

Štúdia zohľadňuje aj územie, kde sa môžu viacposchodové stavby postaviť.

Napríklad, na pravom brehu Dunaja v centre mesta nie je možné prekročiť nadmorskú výšku 260 metrov nad morom a pri umiestňovaní stavieb je nevyhnutné rešpektovať dominantný prírodný prvok, ktorý tvorí porast lužných lesov.

Nové maximum

V ľavobrežnej časti nábrežia sú to zóny Chalupkova a Pribinova, kde už sú postavené viaceré výškové stavby alebo sú aktuálne vo výstavbe. Najvyššou stavbou v tejto lokalite bude objekt s výškou 164,9 metra, ktorý podľa MIB presahuje dodnes uplatňované limity v danom území a posunul tak maximálnu výšku na území mesta na nové maximum.

Mimo konkrétnych maximálnych výšok pre jednotlivé budovy, štúdia stanovuje pre urbanizovateľné územia päť výškových hladín.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM