Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Na svoje si prídu pivári, hubári aj fanúšikovia koncertov a histórie

Víkend v hlavnom meste sa ponesie v znamení jesenných radovánok. Po púšťaní šarkanov môžete zájsť na dobré vínko alebo skvelú hríbovú polievku.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Na svoje si prídu pivári, hubári aj fanúšikovia koncertov a histórie
11
Galéria
Zdroj: TASR

Ružinovský folklórny festival

Ružinovský folklórny festival predstaví krásy slovenského folklóru. Počas festivalu sa uskutoční súťaž najlepších primášov Slovenska.

Brány Ružinovského folklórneho festivalu sa otvoria v piatok a to semifinálovým kolom súťaže Slovenskí primáši 2018 . Neskôr sa bude konať diskusia na tému „Nastal už čas cenzurovať kultúru?“. Na záver večera sa môžu návštevníci tešiť na ľudovú veselica so Šenkvickou muzikou, ochutnávku vína a tombolu.

Okrem vystúpení je pripravený aj bohatý sprievodný program, v rámci ktorého sú pre návštevníkov pripravené tvorivé dielne, filmy a dokumenty, ukážka remesiel, predaj tradičných výrobkov, či kurz ľudových tancov. Hostia sa budú môcť odfotiť v tradičnej slovenskej izbe.

piatok – sobota / Dom kultúry Ružinov / od 14:00 do 22:00 hod. / vstup voľný

Deň európskej spolupráce

Zdôrazniť myšlienku cezhraničnej spolupráce je cieľom Dňa európskej spolupráce 2018. Kraj ho spolu s programom spolupráce Interact organizuje šiestykrát, a to symbolicky na mieste, kde voľakedy viedla hranica rozdeľujúca Európu a kadiaľ v súčasnosti vedie most spájajúci Slovensko s Rakúskom.

Pre návštevníkov budú pripravené gastronomické špeciality z celého regiónu, ale tiež vzlety balónom, jazdy na koni, ukážky hasičov či kurz prvej pomoci. Deťom otvoria brány tvorivé dielne a tešiť sa môžu aj na predstavenia Bratislavského bábkového divadla. V rámci hudobného programu sa predstavia Swing Society Orchestra, Marián Greksa, Sima Martausová či Polemic, chýbať nebude ani muzikál Ľadové kráľovstvo. Uskutoční sa aj pokus o rekord v prechode najväčšieho počtu ľudí cez Cyklomost slobody.

sobota / Cyklomost slobody, Devínska Nová Ves / od 15:00 do 22:00 hod. / vstup je bezplatný

Dúbravský Októberfest

Dúbravka spojí remeselné výrobky, pivovary, dobré jedlo a hudbu. Dúbravský remeselný jarmok má za cieľ priblížiť a predstaviť širokej verejnosti unikátne výrobky, otvoriť diskusiu a v neposlednom rade dať priestor šikovným a kreatívnym ľuďom z celého Slovenska. Už druhý rok sa podujatie spája s novinkou – dúbravským Októberfestom s dobrým pivkom, hudbou a jedlom zároveň. Na pódiu sa vystriedajú skupiny – Rockin Two, Žabí Rauš a Kristián Révay.

Pivo zastúpi pivovar Stupavar, remeselný pivovar Garáž z Lamača a dúbravská Pivotéka zo Saratovskej ulice. Tá aj na základe podnetov obyvateľov prišla s ideou sklených pohárov. Októberfest bude teda ekologický.

sobota / pred DK Dúbravka / od 15:00 hod. / vstup voľný

Hubárska sobota v Abelande

V Abelande bude v sobotu výstava húb. Príde aj mykológ, ktorý predvedie svoje schopnosti a skúsenosti určovaním húb. Variť sa bude výborná polievka z hlivy ustricovej, halušky s hokkaidom a dospeláci budú môcť ochutnať burčiak.

sobota / Abeland, Lozorno / vstup voľný

Novomestská šarkaniáda

Púšťanie šarkanov je zábava! Novomestská veselá šarkaniáda prinesie aj súťaž o najkrajších vlastnoručne vyrobených šarkanov, zábavný program, tvorivé dielne aj maľovanie na tvár. Deti sa budú môcť ponúknuť horúcim čajom a sladkosťou. Zaiste ich poteší aj detská hudobno-zábavná šou Mia pre deti.

sobota / Kuchajda, pri amfiteátri / od 14:00 hod. / vstup voľný

Tradičná Šarkaniáda na Randezi

V športovom areáli na Sklabinskej ulici čaká na deti a ich rodičov spoločný štart šarkanov, tvorivé dielne pod záštitou OZ Mládež ulice, vystúpenie dua Lianka Grolmusová (finalistka Československej súťaže Hlas Slezska 2018) & Oliver, súťaž o naj šarkana, tombola a predstaví sa aj šermiarska skupina Argyll. Tri najkrajšie šarkany získajú vecné ceny.

Ten, kto šarkana nevlastní, nech nezúfa. Bude mať možnosť si ho kúpiť priamo na mieste. K dispozícii bude aj bufet s občerstvením.

sobota / Sklabinská ul., Východné (Rendez) / od 15:00 do 17:30 hod. / vstup voľný

Bitka pri Lamači

V roku 1866 sa v Bratislave odohrala Bitka pri Lamači. Bola to posledná bitka prusko – rakúskej vojny, v ktorej padlo veľa vojakov. Tí sú pochovaní v okolí Lamača, Dúbravky a na návrší Kamzíka.

Návštevníci môžu nahliadnuť do vojenského dobového tábora a v sobotu od 13:00 hod. vďaka komentovaným ukážkam spoznať vtedajšie delostrelectvo, rakúsku, pruskú i saskú pechotu. Od 14:00 hod. je pre divákov pripravená bojová scéna z bitky pri Lamači.

Chýbať nebudú škola šermu pre deti, ukážky rakúskej a pruskej jazdy či pištoľového súboja. Diváci si môžu pozrieť výcvik husárskej jazdy, dozvedieť sa viac o zraneniach z boja a o 19:00 hod. je opäť pripravená bojová scéna. V nedeľu je o 10:00 hod. naplánovaný pietny akt pri pomníku z prusko-rakúskej vojny.

sobota / lúka pred bratislavským Krematóriom / vstup voľný / viac TU

Slávnosti vína

Námestie Rodiny v Záhorskej Bystrici bude v sobotu plné vína. Koná sa tam podujatie Slávnosti vína, kde okrem dobrého vínka nájdete aj skvelé občerstvenie. Súčasťou slávností bude aj súťaž o najchutnejší oškvarkový pagáčik. V nedeľu o 18:00 hod. na tom istom námestí zaspieva skupina Hex.

sobota / Námestie Rodiny, Záhorská Bystrica / od 16:00 hod. / vstup voľný

Neprofesionálna TvorBA

Festival TvorBA v Bratislave láka až do nedele svojim bohatým programom. Môžete sa zúčastniť na množstve koncertov, divadelných a folklórnych predstavení, filmových projekcií, medzinárodnom odbornom seminári či ďalšieho programu, pripraveného tými najlepšími neprofesionálnymi umelcami.

do nedele 14. októbra / Bratislava / viac sa dozviete TU

Kam v Bratislave zadarmo
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM