Kultúra

Bienále animácie Bratislava ponúka najlepšie animované filmy zo sveta. Príde aj držiteľ Oscara

V troch bratislavských kinách - Lumiére, Domoch kultúry Dúbravka a Zrkadlový háj v Petržalke premietnu 86 súťažných filmov z 27 krajín.

Ilustračný obrázok k článku Bienále animácie Bratislava ponúka najlepšie animované filmy zo sveta. Príde aj držiteľ Oscara
Zdroj: BAB 2018 FB

Bibiana pripravila 14. ročník medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti Bienále animácie Bratislava (BAB). Uskutoční sa od 8. do 12. októbra vo viacerých kinách nielen v hlavnom meste, ale aj v Prievidzi, Košiciach, Prešove a Myjave. Vstup na ne aj sprievodné podujatia je bezplatný.

Nekomerčné animované filmy

„Okrem súťažných filmov je v programe obrovské množstvo ďalších filmov z rôznych krajín, uvidíme najlepšie filmy zo sveta. Novinkou je tiež, že prvýkrát sa vyhodnotí najlepší európsky animovaný film,“ uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii riaditeľ Bibiany Peter Tvrdoň.

Podľa programovej riaditeľky festivalu Kataríny Minichovej je to jediné podujatie na svete zamerané na nekomerčnú animovanú filmovú tvorbu pre deti. Animácia, ktorá spája svet v kvalitnej kultúre pre deti pripomína aj jej dobré priateľstvo s ilustráciou. Táto téma je základom tohtoročnej bohatej ponuky festivalových predstavení.

Príde aj držiteľ Oscara

„Budeme mať aj hviezdnych hostí. Príde režisér Michael Dudok de Wit, držiteľ Oscara za animovaný film Otec a dcéra aj ceny Zlaté jablko na Bienále ilustrácií Bratislava. Bude s ním beseda, otvorí svoju výstavu návrhov k celovečernému filmu Červená korytnačka a kolekciu jeho filmov uvedie svetoznámy historik animovaného filmu Giannalberto Bendazzi,“ prezradila Minichová.

V troch bratislavských kinách – Lumiére, Domoch kultúry Dúbravka a Zrkadlový háj v Petržalke premietnu 86 súťažných filmov z 27 krajín. Ďalšie filmy malí aj veľkí diváci môžu vidieť v kinách Mladosť, Lumiére a Klap na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU).

Medzi nimi sú unikátne série víťazných filmov z vlaňajšieho a tohtoročného festivalu vo francúzskom meste Annecy, najlepšie japonské, poľské, české filmy aj kolekcie z rôznych krajín. Tiež výber študentských filmov z vysokých škôl v Budapešti, Tokiu či FTF VŠMU, ktorá si pripomína 25. výročie svojho vzniku. Slovenské zastúpenie bude aj v blokoch Naši vo svete (František Jurišič, Vanda Raýmanová, Vladimír Malík). Samostatnú prezentáciu filmov aj výstavu ilustrácií bude mať režisérka Helena Slavíková-Rabarová.

Súčasťou festivalu sú výstavy ilustrácií aj v Bibiane, Slovenskom národnom divadle, Univerzitnej knižnici, galérii Kalab i Maďarskom, Poľskom a Francúzskom inštitúte.

Program nájdete na internetovej stránke www.bibiana.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM