Rôzne

TOP 3 aktivity, ktoré musíte na jeseň zažiť, hoci už nie ste malé deti

Jeseň je tu! Čoskoro ale lístie opadne, teplota klesne na mínusové hodnoty, a tak si užite toto kratučké ročné obdobie do sýtosti. Máme pre vás niekoľko tipov.

Ilustračný obrázok k článku TOP 3 aktivity, ktoré musíte na jeseň zažiť, hoci už nie ste malé deti
11
Galéria
Zdroj: TASR

Leto je nenávratne preč, končí sa aj čarovné babie leto. Dni sú kratšie, teplé slnečné lúče v uliciach vystriedalo zlatisté lístie. Spev lastovičiek utícha, čoskoro ich nahradí škrekot havranov. Je tu jeseň. Čas farieb, dozrievania a zmien.

Tak ako každé ročné obdobie, aj jeseň má svoje čaro. Jesenné dni prajú dlhým prechádzkam lesom, ale aj aktivitám, ktoré zažijete len teraz – zbieranie gaštanov, púšťanie šarkanov či vyrezávanie tekvíc.

1. Gaštany – hravé aj chutné

Zeleň v bratislavských parkoch a záhradách pomaly striedajú zlatisté koruny stromov, no chodníky pokrývajú okrem opadaného lístia aj gaštany. Deti aj starí rodičia ich radostne zbierajú, aby si z nich doma vyrobili gaštanové zvieratká či pečené gaštany.

Gaštany sú totiž nielen výbornou pochúťkou, ale aj zdrojom viacerých minerálov a vitamínov. Vedeli ste, že taký gaštan jedlý má toľko Céčka ako citrón? Jeho obsah sa však výrazne redukuje tepelnou úpravou. Žiaľ, gaštany sa nemajú konzumovať surové, tak to radšej ani neskúšajte. Gaštany sú bohaté aj na železo, mangán, magnézium, fosfor a draslík. Okrem toho, na rozdiel od orechov majú nízky obsah tuku, vďaka čomu sú nízkokalorické.

Zdroj: TASR

2. Šarkaniáda

Jeseň len začala a už oblohu zaplnili tancujúce pestrofarebné šarkany. Tak, ako každý rok, aj tento si pre vás viaceré mestské časti pripravili šarkaniádu, kde môžete sledovať pestrofarené divadlo strašidielok na oblohe. Na novomestskej veselej šarkaniáde si užijete kopec zábavy a zasúťažíte si o najkrajších vlastnoručne vyrobených šarkanov.

Šarkaniádu s výrobou a súťažou pripravujú aj Petržalka, Vajnory, Rača, Ružinov, Devín, Dúbravka či Vrakuňa. Viac info o šarkaniáde vo vašej mestskej časti sa dozviete po kliknutí na danú mestskú časť alebo priamo na webových stránkach mestských častí.

Zdroj: TASR

3. Vyrezávanie tekvíc

Či už Halloween uznávate alebo nie, vyrezávanie tekvíc patrí k jednej z najväčších zábav, ktoré si s deťmi môžete na jeseň užiť. Nebojte sa pri tom experimentovať. Tekvička môže mať oči guľaté, trojuholníkové, ale aj kosoštvorcové. Čím viac otvorov, tým väčšia radosť, keď do nej na záver vložíte horiacu sviečku. Aby vám umelecké dielo vydržalo čo najdlhšie, môžete ho natrieť vazelínou, nastriekať lakom na vlasy alebo ho jednoducho ponorte na 8 hodín do kúpeľu zo sódy.

Ružinov tento rok organizuje Halloweenske vyrezávanie tekvíc.

Na takéto účely sa používa tekvica ozdobná. Ak ale pri vyrezávaní dostanete chuť na lahodnú pečenú tekvičku alebo pečené semienka, použite tekvicu muškátovú alebo maslovú.

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM