Rôzne

Dnes to vypukne! Poznáme NOVINKY aj CENY na vianočných trhoch v centre mesta

Už dnes v Bratislave vypukne pravá vianočná atmosféra. Dobré jedlo, vianočnú atmosféru a pestrý program si budeme užívať až do 22. decembra.

Ilustračný obrázok k článku Dnes to vypukne! Poznáme NOVINKY aj CENY na vianočných trhoch v centre mesta
34
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk , Hlavné mesto SR Bratislava

Prípravy na vianočné trhy v centre Bratislavy vrcholia. Montujú sa stoly, upravujú stánky. Z niektorých už aj vonia sladká medovina či cigánska.

Vianočný Hlavný trh

Tohtoročné vianočné trhy dostali novú podobu, nový zmysel aj nové meno. Koncept Vianočného Hlavného trhu je zameraný na kvalitné, ekologické, bezpečné, ale i vizuálne atraktívne podujatie so sprievodným kultúrnym programom, ktoré bude maximálne reflektovať na príjemnú vianočnú atmosféru v meste.

Usporiadanie stánkov je v novom prevedení. Na Hlavnom námestí sú sústredené vianočné stánky s jedlom a nápojmi, dobrú zábavu a pestrý kultúrny program si návštevníci užijú na Františkánskom námestí.

Pripravený program je ladený v hudobnom duchu – v týždni prevažuje dobrá hudba, o ktorú sa postarajú známi DJ´s a dopĺňať ich budú žiaci mestských základných umeleckých škôl s rôznymi tanečnými a speváckymi vystúpeniami. Piatky budú typické koncertmi s kapelami. Klasické vianočné melódie si návštevníci vychutnajú na festivale adventnej a vianočnej hudby. Tento rok si na svoje prídu aj tí najmenší, ktorí sa môžu tešiť na divadielka, vianočné čítania či drevený kolotoč počas víkendov v decembri.

Platba kartou

Návštevníci Vianočného Hlavného trhu budú mať po prvý raz možnosť platiť na trhoch bezhotovostne. Všetky vianočné stánky sú vybavené platobnými terminálmi. Vďaka partnerovi, ktorým je Slovenská sporiteľňa, budeme môcť v každom stánku platiť platobnou kartou. Platbu kartou budú môcť využiť držitelia kariet – VISA, VISA Electron, Mastercard, Maestro, Cirrus, Up SLOVENSKO, Callio gastro, Ticket Restaurant, GPay, applePay a použiť bude možné aj DOXX stravné lístky.

V rámci akcie „Good Pay“ za každú platbu kartou na Vianočnom Hlavnom trhu pôjde 1 cent na účet pre združenie Návrat, ktoré vyzbieranú sumu použije na stabilizovanie domova pre rodiny s deťmi formou podpory bývania a priebežného sprevádzania rodiny. Rodinám bude takto môcť pomôcť s nájmom, energiami, zariadením či prípadnou rekonštrukciou bývania. Rodina zapojená do projektu bude sprevádzaná odborníkmi z Návratu a dostane potrebnú sociálnu a psychologickú pomoc, aby sa predišlo vážnemu strádaniu detí v týchto rodinách.

Ceny v stánkoch

Zisťovali sme, ako hlboko do peňaženky budeme musieť načrieť, ak si chceme vianočné trhy poriadne užiť. Dopoludnia bolo otvorených iba pár stánkov a vývesné štíty s cenami na viacerých ešte chýbali. Dalo sa však odhadnúť, v akých cenových hladinách sa bude ponuka nápojov a jedál pohybovať tento rok.

Na Hviezdoslavovom námestí aj Hlavnom námestí si tento rok pochutnáte na cigánskej za 4,50 eur (v rôznych variáciách sa jej cena vyšplhá až na 7,50 eur), kuracie prsia na grile vás vyjdu rovnako 4,50 eur. Ak ste milovníci klobások, za túto pečenú pochúťku zaplatíte 5,50 eur. Trdelník stojí 3 eurá (plnený 5 eur). V ponuke nechýbajú ani bratislavské rožky – 1,50 eur za kus. Mastená lokša bez náplne stojí 1,20 eur, s pečienkovou náplňou 2,50 eur a so sladkou náplňou 2 eurá.

Varené víno si na trhoch dáme za 2 eurá, klasický punč za 2,50 až 3 eurá. „Detský“ punč stojí 1,50. V ponuke je aj hriatô zo slaninkou za 2,50 eur či Demänovka za 2,50 eur. Deci sladučkej medoviny stojí 1,20 eur.

Tohtoročnou veľkou novinkou je „zero waste“, čiže snaha predchádzať vzniku odpadu, a tiež znižovanie množstva komunálneho odpadu, keďže sa budú používať výlučne vratné poháre a kompostovateľné ri­ady.

Bezpečnostné a protipožiarne opatrenia

Na bezpečnosť počas Vianočného Hlavného trhu bude dohliadať Mestská polícia Bratislava v spolupráci so štátnou políciou. Navýšia svoje denné hliadky, ktoré budú v centre a v širšom okolí centra mesta počas celého trvania Vianočného Hlavného trhu dohliadať na bezpečnosť návštevníkov a poriadok v uliciach. Spolu so štátnou políciou budú v zmiešaných hliadkach pôsobiť aj príslušníci ozbrojených síl. V prípade núdze polícia návštevníkom odporúča osloviť najbližšieho príslušníka polície alebo volať na číslo 158 alebo 159.

Hlavné mesto prijalo aj niekoľko protipožiarnych opatrení. Dôležitým opatrením je vytvorenie protipožiarnej asistenčnej hliadky, ktorá bude dohliadať na bezpečnosť počas celého konania Vianočného Hlavného trhu. Okrem toho sú predajcovia povinní mať vo svojich stánkoch vhodné druhy hasiacich prístrojov. Hlavné mesto vykoná aj protipožiarne kontroly všetkých stánkov a pripravilo pre predajcov školenie požiarnej bezpečnosti.

Hlavný vianočný trh a Vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí
34
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM