Rôzne

Predvianočné obdobie je rajom pre vreckárov. Polícia radí správať sa obozretne

Buďte obzvlášť pozorní na miestach, kde sa sústreďuje veľké množstvo ľudí. Peňaženku a osobné doklady si nenechávajte na miestach, odkiaľ je ich možné ľahko vybrať!

Ilustračný obrázok k článku Predvianočné obdobie je rajom pre vreckárov. Polícia radí správať sa obozretne
4
Galéria

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave tak, ako po minulé roky posilní počas predvianočného obdobia výkon vybraných služieb Policajného zboru. Bratislava24.sk o tom informovala Lucia Mihalíková, hovorkyňa KR PZ v Bratislave.

Polícia v uliciach

„Zvýšený výkon budú zabezpečovať predovšetkým policajti poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. Do hliadok budú okrem policajtov velení aj príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky. Výkon ich služby bude zameraný na ochranu života, zdravia a majetku občanov, a to predovšetkým v miestach, kde sa očakáva zvýšená koncentráciou osôb,“ informovala hovorkyňa.

Hliadková a obchôdzková služba polície bude zameraná na lokalitu vianočných trhov a ich okolie, nákupné centrá, ich parkoviská a okolie a na miesta konania adventných podujatí. Dopravní policajti budú vykonávať dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, a to najmä na hlavných cestných ťahoch a cestách s predpokladanou zvýšenou intenzitou cestnej premávky.

Dohľad bude zabezpečený aj v blízkosti už spomínaných obchodných centier, vianočných trhov a rôznych adventných podujatí. Pre zvýšenie bezpečnosti sa občania v niektorých prípadoch nevyhnú ani kontrole osádok vozidiel, prípadne ich batožiny.

Barbora Krajčovičová z Mestskej polície Bratislava priblížila, že posilnené policajné hliadky budú najmä na Hlavnom a Františkánskom námestí, na nádvorí Starej radnice, na Hviezdoslavovom námestí a v okolitých uliciach centra mesta, a to až do Vianoc.

Bezpečnostné opatrenia

„Polícia pri zabezpečení verejného poriadku a bezpečnosti občanov úzko spolupracuje s Magistrátom hlavného mesta SR, mestskou časťou Bratislava – Staré Mesto, ako aj miestnou samosprávou. Na odporúčanie polície budú aj tohto roku počas vianočných sviatkov na Hlavnom námestí inštalované železobetónové zábrany a mechanické zátarasy (tzv. pullery), ktoré majú zabrániť vozidlám vjazd na verejné priestranstvo,“ približuje hovorkyňa.

Cieľom všetkých prijatých opatrení je zabezpečiť nerušený priebeh vianočných trhov a sprievodných podujatí. K zvýšeniu svojej bezpečnosti a svojho majetku viete prispieť aj sami. Uvoľnená vianočná atmosféra je príležitosťou pre vreckových zlodejov.

„Vzhľadom na to, že na páchanie trestnej činnosti používajú rôzne praktiky, odporúčame občanom, aby si počas návštevy nákupných centier, trhovísk, vianočných trhov, kultúrnych a spoločenských podujatí, ale aj počas prepravy prostriedkami mestskej hromadnej dopravy, dávali pozor na svoje osobné veci,“ upozorňuje Mihalíková.

Odporúčania polície

Polícia odporúča nenosiť tašky a ruksaky, v ktorých máte osobné doklady, peňaženky a mobil na chrbte, prípadne voľne prevesené cez rameno. Majte ich pred sebou, držte ich blízko pri tele. V žiadnom prípade neodkladajte kabelky a tašky do priestorov nákupného vozíka.

Buďte obzvlášť pozorní na miestach, kde sa sústreďuje veľké množstvo ľudí. Peňaženku a osobné doklady si nenechávajte na miestach, odkiaľ je ich možné ľahko vybrať (v zadnom vrecku nohavíc, alebo vo vrecku kabáta).

Nenoste so sebou veľkú finančnú hotovosť, ale ak je to možné, využívajte možnosť bezpečnejšieho platobného styku formou platobnej karty. Platobnú kartu polícia odporúča nosiť oddelene od dokladov a peňazí, v žiadnom prípade si nezapisujte PIN v blízkosti karty. V prípade odcudzenia karty, bezodkladne kontaktujte banku a požiadajte o zablokovani­e karty.

Veci v aute

„Odporúčame, aby ste si nenechávali svoje osobné veci a vianočné nákupy v aute na viditeľnom mieste. Aj keď opúšťate auto iba na krátko, nenechávajte v ňom osobné doklady, mobily, finančnú hotovosť, prípadne pracovné tašky s technikou a dôležitými listinami. Pri zamykaní auta sa nespoliehajte sa len na diaľkové ovládanie a centrálne, ale uzamknutie vozidla skontroluje aj mechanicky,“ odporúča polícia.

Dodržiavaním jednoduchých preventívnych odporúčaní môžete predísť krádeži, ochrániť svoj majetok a vyhnúť sa tak nepríjemnej skúsenosti. Ak aj napriek tomu zistíte, že ste sa stali obeťou zlodeja, prípadne ak spozorujete podozrivú osobu, okamžite kontaktujte políciu na bezplatnom tel. čísle 158.

Polícia na vianočných trhoch
4
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM