Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Hodujte a objavujte! Mesto bude žiť veľkými akciami

Koniec septembra so sebou prináša množstvo skvelých akcií, na ktorých sa nudiť rozhodne nebudete. Vyrazte do ulíc Bratislavy a nechajte sa unášať jej tempom.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Hodujte a objavujte! Mesto bude žiť veľkými akciami
18
Galéria

Viacgeneračná cyklojazda

Septembrovú Critical Mass venujú organizátori všetkým generáciám – od malých bábätiek až po cyklistických veteránov a veteránky. Cyklojazda sa bude niesť v duchu hesla ”Priprav sa na jeseň – vyvetraj svoj bike aj starý sveter". Príďte preto nielen vy, zavolajte aj vašich menších a väčších blízkych. Dress codom bude váš najpohodlnejší pletený sveter alebo tričko.

piatok / 18:00 hod. / zraz na Nám. SNP

Noc výskumníkov

Hlavné podujatie festivalu vedy sa uskutoční v priestoroch Starej tržnice, zároveň budú prebiehať súbežne sprievodné podujatia v ďalších lokalitách v rámci Bratislavy. Obsah podujatia tvoria interaktívne prezentácie výskumníkov a inovátorov, a to formou vedeckých stánkov, prednášok, workshopov ,diskusií a hlavný program na pódiu.

V Starej tržnici, V-KLUBe, LAB.café a na Námestí SNP pred Tržnicou nájdete spolu viac ako 80 vedeckých stánkov, mnoho atraktívnych vystúpení, kretívnych workshopov a zaujímavých prednášok. Ďalšie stánky a prednášky na Vás budú čakať v Kunsthalle a Slovenskom národnom múzeu.

Podrobný program festivalu nájdete TU.

piatok / Bratislava / do 24:00 hod.

Zdroj: TASR

Burger Festival Bratislava

Nenechajte si ujsť tri dni burgerového šialenstva! Tešiť sa môžete na viac ako 30 burger špecialistov a gastro odborníkov. Samozrejme, k dobrému jedlu patrí aj dobré pitie, a tak je pre vás pripravená aj pivná stage a príde aj nablýskaný hummer American drinks! Okrem milovníkov mäsa si na svoje prídu aj vegetariáni. Dvere majú otvorené aj milovníci kávy a sladkých dobrôt.

Celým víkendom bude sprevádzať crew Burger Festivalu, ktorá si pre vás pripravila množstvo súťaží a podujatí! Ako praví odborníci sa môžete zapojiť do hlasovania o najlepší burger festivalu a svojím hlasom vyberiete víťaza najlepšej burgrárne! Celý víkend budete mať tiež možnosť vyskúšať si prípravu burgerov a hranolčekov s profesionálmi vo svojom odbore. Domov si môžete priniesť zdokumentovaný zážitok z nášho foto kútika a nudiť sa nebudú ani deti.

piatok – nedeľa / Námestie M. R Štefánika, pred Euroveou / vstup voľný

Karloveské hody

Slovenská skupina Polemic, ktorá tento rok oslavuje 30. výročie svojho účinkovania, český folkový spevák František Nedvěd so synom, spevák Igor Kmeťo st., orchester Taste of Brass či skupina Lojzo. Aj títo populárni umelci sa predstavia na tohtoročných hodoch v Karlovej Vsi.

Novinkou hodov bude mobilné planetárium, v ktorom môžu návštevníci navštíviť zážitkové premietanie filmov o hviezdach a vesmíre. Hodovú atmosféru dotvorí dobová hudobná lahôdka, tzv. flašinet (hudobný nástroj poháňaný kľukou). Návštevníci si budú môcť po novom vyskúšať aj chodenie na vysokých chodúľoch a deti budú mať cukrovú vatu popoludní zdarma.

Súčasťou hodov bude tradičný hodový vláčik. Bude premávať z konečnej zastávky Kuklovská do Líščieho údolia.

piatok – nedeľa / Líščie údolie / vstup voľný

Modranské vinobranie

Vinobranie je oslavou práce miestnych vinárov a vinohradníkov. Nenechajte si ujsť tradičné oberačkové slávnosti v Modre, ktoré sú výnimočné tým, že zachovávajú a predstavujú aj prvky oberačkových slávností z prvej polovice 20. storočia. Okrem klasických stánkov, výborného burčiaku a jedla si na vinobraní môžete užiť skvelý kultúrny program.

V Modre uvidíte tradičný alegorický sprievod aj ukážky prešovania na historickom lise. Ochutnávky vín a miestne gurmánske špeciality spolu s regionálnou muzikou, vystúpeniami ochotníkov a bohatým sprievodným programom, vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru. V centre pozornosti bude modranské vinohradníctvo, víno, vínne pivnice, produkty z hrozna a všetko čo s procesom pestovania a spracovania hrozna súvisí.

Kompletný program nájdete TU.

piatok – nedeľa / začiatok 17:00 hod. / Vinohradnícky dvor, historická radnica, Štúrova 54, kolotoče na Dukelskej ulici

NAJ pes Dúbravky

Malý, veľký, čistokrvný, no aj poriadny orech. Dúbravka bude opäť hľadať toho NAJ psa mestskej časti. Súťažiť budú šteniatka, dospelé psy aj veterány.

Súťažiť sa bude v disciplínach: najsympatickejšie šteniatko (do 18 mesiacov), najsympatickejší dospelý pes (do 18 mesiacov až 8 rokov), najsympatickejší veterán – (psy / suky staršie ako 8 rokov), najlepšie oblečený pes / najlepšie zladený pár (pes a majiteľ). Všetky disciplíny sú pre orieškov aj čistokrvné plemená. Nezabudnite si priniesť očkovací preukaz psa alebo pas.

sobota / 9:00 hod. / na lúke pri Kostole Ducha Svätého / vstup voľný

Zdroj: TASR

Bratislavský Oktoberfest

Koniec septembra si na námestí SNP užijete pohodovú festivalovú atmosféru. Po troch vydarených ročníkoch vám opäť prinášame Bratislavský Oktoberfest a všetko, čo k nemu patrí. Milovníci piva rozhodne ocenia široký výber špičkovej kvality od našich regionálnych pivovarov. Každé pivo je jedinečné svojou chuťou a receptúrou a ostáva len na vás objaviť svoje obľúbené.

Viac ako 20 regionálnych pivovarov vás na Námestí SNP opäť presvedčí, že aj naše pivo môže byť svetové. Nebude chýbať ani široký výber street foodu, Farm Fest zóna aj tento rok ponúkne kvalitné víno, nealko a regionálne pochúťky. Skvelú atmosféru dotvorí jedinečný hudobný program – Billy Barman, Korben Dallas, Vec & Škrupo, Fragile a ďalší!

Viac informácií o podujatí nájdete na www.gob.sk.

sobota / 14:00 – 22:00 hod. / Námestie SNP / vstup voľný

Šarkaniáda v Schloss Hofe

Jeseň je spojená s výrobou a púšťaním šarkanov. Posledný septembrový víkend sa na zámku Schloss Hof ponesie v znamení tejto krásnej tradície. Veľkí i malí návštevníci sú srdečne pozvaní vychutnať si veselé „divadlo na oblohe“ – Šarkaniádu.

sobota – nedeľa / Schloss Hof

Nájdite sa… so zvieratkom z útulku

Posledný septembrový víkend bude patriť chlpáčom. A nie hocijakým! Reč je o rozkošných psíkoch, ktorí si opäť prídu do Bratislavy nájsť milujúce rodiny a hrejivé domovy.

Už túto sobotu zadné nádvorie Auparku zmení na raj pre milovníkov psíkov. Prídu sem totiž chlpáči z celého Slovenska a dajú vám šancu prežiť život s pravou nefalšovanou láskou.

Na Nájdite sa… so zvieratkom z útulku prídu psíkovia z 12 útulkov – Útulok Skalica, OZ Túlavá labka, Majme srdce, Dog azyl, Bullterrier rescue Slovakia, Útulok Senica, ZOPZ, Útulok Revúca, Tulkáčik, OZ Zvieratkovo, OZ Priateľ Pes a NÁDEJ pre hendikepované zvieratá – pomôžte nám pomáhať.

sobota / 10:00 – 16:00 hod. / nádvorie Auparku

Zdroj: Aupark Facebook

Beh srdca

Na Kuchajde sa v sobotu stretnú bežci, ktorým nie je ľahostajná prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Beh srdca s podtitulom „Aby vaše srdce nezlyhalo“ je jednou z aktivít Mesiaca o srdcových témach (MOST). Športová akcia je usporiadaná pri príležitosti Svetového dňa srdca pre bežcov, ich priaznivcov a verejnosť s cieľom podporiť zdravý životný štýl a pravidelný pohyb.

Počas podujatia bude možné nechať si zmerať BMI (body mass index) či krvný tlak EKG novou metódou. Organizátori sa postarajú o pitný režim, k dispozícii bude aj úschovňa. Chýbať nebude hudobný sprievodný program v podaní speváčky Natálie Hatalovej a tombola.

sobota / 10:00 – 13:00 hod. / Kuchajda / vstup voľný

Bloger Bazár

Máte jedinečnú možnosť doplniť svoj šatník o štýlové kúsky od šikovných slovenských fashion blogeriek, ktoré sa touto formou rozhodli vytriediť svoje šatníky a podporiť touto formou recykláciu. V dnešnej fast fashion dobe je to skvelá možnosť ako aspoň trochu spraviť niečo prospešné pre našu planétu. Vďaka takýmto akciám sa zároveň viete dostať ku naozaj krásnym kúskom a byť aj atraktívne a trendy.

sobota / 13:00 – 18:00 hod. / Satori Stage – Mickiewiczova 9 / vstup voľný

Zdroj: Bloger Bazar archív

Biela noc

Tento rok si návštevníci Bielej noci vychutnajú nočnú prechádzku mestom na dvoch festivalových trasách s názvom vodná a historická. Práve vodná trasa prinesie po prvýkrát zážitok z nočnej prechádzky bez áut, vďaka rozsiahlej dopravnej uzávierke od River Parku až po Euroveu.

Pozdĺž nábrežia tak vznikne dočasná pešia zóna, ktorá plynule nadviaže na trasu v historickom centre mesta. Tá bude už tradične viesť cez centrum Bratislavy až k budove VÚB banky, ktorá ponúkne obľúbený výhľad na festivalové mesto, ako aj pôsobivú svetelnú inštaláciu na streche.

Na čo všetko sa môžete tešiť, sa dočítate TU.

Slávnostné otvorenie festivalu prebehne na Rázusovom námestí o 18:30 hod., všetky diela budú následne prístupné do 2. hodiny rannej.

sobota / ulice Bratislavy / vstup voľný

Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Ružinovské hodové slávnosti

Ružinovčania sa môžu tento rok tešiť na tradičnú Ružinovskú cykločasovku, súťaže pre rodiny s deťmi, ako aj na Krúžkovanie Ružinova, kde sa na jednom mieste budú prezentovať organizácie, združenia, školy, tanečné súbory, športové kluby, seniorské centrá a iné subjekty z Ružinova, ktoré po celý rok ponúkajú voľnočasové aktivity. Pred DK Ružinov je pre návštevníkov pripravená Ľudová hudba Ružinovčan, kolotoče a hodová diskotéka.

Ktoré kapely a interpreti vystúpia, sa dočítate TU.

sobota – nedeľa / Park A. Hlinku / vstup voľný

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM