Kultúra

Biela noc rozžiari Bratislavu už po štvrtýkrát. Uvidíte svetelný dážď, maľovanie vodou aj hypnotické projekcie

Nenechajte si ujsť ani interaktívne UFO, dážď z tisícov priestorových guličiek, pestrofarebné telá vo fasáde budov a desiatky ďalších zaujímavých inštalácií.

Ilustračný obrázok k článku Biela noc rozžiari Bratislavu už po štvrtýkrát. Uvidíte svetelný dážď, maľovanie vodou aj hypnotické projekcie
11
Galéria
Zdroj: Biela noc FB

Návštevníkov Bielej noci čaká 44 umeleckých zastávok, 196 vizuálnych umelcov, performerov, hudobníkov, dizajnérov a k tomu 8-tisíc svetelných bodov, 102 farebných kosoštvorcov, 300 metrov štvorcových pavučiny, 1 plávajúca manta, 238 neónových trubíc, 60-tisíc otvorov, 1 lietajúca lopta, 52 textových balónov, 16-tisíc laserových paprskov, 3,5 kilometra svetelných lúčov, 1 Mega Viki, 78 tancujúcich sáčkov, 168-metrový mrakodrap, 20 pestrofarebných tiel, 6 kamiónov umenia, 1 interaktívna Medúza a ešte omnoho viac.

Festivalové novinky

Tento rok si návštevníci vychutnajú nočnú prechádzku mestom na dvoch festivalových trasách s názvom vodná a historická. Práve vodná trasa návštevníkom prinesie po prvýkrát zážitok z nočnej prechádzky bez áut, vďaka rozsiahlej dopravnej uzávierke od River Parku až po Euroveu.

Pozdĺž nábrežia tak vznikne dočasná pešia zóna, ktorá plynule nadviaže na trasu v historickom centre mesta. Tá bude už tradične viesť cez centrum Bratislavy až k budove VÚB banky, ktorá ponúkne obľúbený výhľad na festivalové mesto, ako aj pôsobivú svetelnú inštaláciu na streche.

Vodná trasa bez áut

Tento ročník sa zameral aj na zlepšenie komfortu návštevníkov a plynulosti priebehu festivalu. Experti budú detailne monitorovať jednotlivé festivalové zóny, samotné diela aj dopravnú situáciu. Napriek tomu organizátori apelujú na návštevníkov, aby v rámci možností nechali auto doma a na Bielu noc využili posilnenú hromadnú dopravu.

Obľúbená vodná trasa ponúkne opäť niekoľko známych diel od zahraničných hviezd, ako aj kvalitné domáce umenie. V River Parku budete môcť vyskúšať kresbu vodou vďaka špeciálnej technológií vyvinutej Francúzom Antoninom Fourneaum. Budete môcť vstúpiť do obrej čiernobielej pavučiny v Zuckermandeli z dielne architektov Numen/For Use, uvidíte svetelné objekty od Ľuba Mikleho a Šimona Kerna, nafukovací autoportrét Viktora Freša vsadený do historickej Moyzesovej siene.

Premiérovo uvidíte svetelnú site-specific inštaláciu od Lousyho Aubera či priestorovú DNA od Pavla Trubena. Prvýkrát v histórii budú môcť návštevníci manuálne rozpohybovať svetelné lúče na budove UFA. Prostredníctvom na mieru vyrobeného ovládača rozohrajú svetelné chápadlá vznášajúcej sa Medúzy nad Dunajom.

Kreatívci z BN Label sa postarajú aj o ďalšiu dominantu nad Dunajom. Architektúru Starého mosta oživí vizuálna hra farieb, ktorá sa stane symbolom prepájania brehov, spolupatričnosti, tolerancie a odkazom na ľudskú rozmanitosť.

Určite nepremeškajte vesmírny zážitok od japonca Yasuriho Chidu, či hypnotickú projekciu vytvorenú špeciálne pre industriálny priestor Skladu č. 7 od Oliviera Ratsiho. Veľký zážitok umožní aj vizuálne spracovanie budúceho bratislavského mrakodrapu v novovznikajúcej štvrti Eurovea City, či nočná Oáza v Panorama Parku tvorená z tisícov laserových lúčov.

Od piatka do nedele

Novinkou tohto roka je festivalový formát BN víkend, vďaka ktorému si budete môcť vychutnať viacero diel od piatka do nedele. “Pôjde hlavne o diela, pri ktorých je limitovaný počet vstupov a tým pádom sme sa rozhodli dopriať návštevníkom dlhší čas na to, aby ich mohli navštíviť”, hovorí Pacáková. Návštevníkom, ktorí sa chcú vyhnúť dlhým radom, bude umožnené pozrieť si tieto diela v predstihu, či v pokoji si ich vychutnať aj po Bielej noci.

To, že je Biela noc multižánrové podujatie a nie festival svetla potvrdzuje aj netradičný streetový projekt globálne uznávaného choreografa Williho Dornera, ktorý sa venuje prepájaniu živých performerov a architektúry. Pohybujúci sa sprievod lokálnych tanečníkov, akrobatov, breakdancerov či horolezcov, umožní divákom stať sa turistami vo vlastnom meste a objaviť novú štvrť Eurovea City.

Spojenie nových technológií a histórie

Historická trasa ponúkne množstvo svetelných a interaktívnych zážitkov. K najväčším vrcholom večera bude nepochybne patriť dielo Submergence, od britskej skupiny Squidsoup, tvorené z vyše 8-tisíc svetelných bodov, ktoré vás vtiahnu do digitálneho prostredia na nádvorí Starej radnice. Rovnako pôsobivá bude aj veľkoplošná projekcia tancujúcich postáv na Kapitulskej ulici od Vitázka a Sabovej.

Kostol Klarisiek sa premení na nekonečný svetelný tunel od Guillauma Marmina. Kolenčík a Kocourková položia otázku: Stenu dáme preč? Návštevníci si budú môcť vyskúšať zvukový slackline na Hviezdoslavovom námestí, pozrieť si rozpohybované piktogrami s ikonickými československými sochami z dielne Stana Masára a Márie Kralovič, tancujúce disko sáčky na Dunajskej od Nano Vj’s, či novovzniknuté diela od študentov VŠVU a VŠMU.

Hlavné námestie odhalí tajomnú podmorskú bytosť, na Primaciálnom námestí sa na nebi rozprestrie textová správa od Ilony Németh, Jara Vargu a Mariána Ravasza. Kunsthalle LAB sa premení na jasnobiely vesmírny priestor s lietajúcou loptou s názvom ADA od Kariny Smigly-Bobinskej, ktorú návštevníci počas celého mesiaca môžu využiť na kreslenie po stenách.

Praktické informácie

Slávnostné otvorenie festivalu prebehne na Rázusovom námestí o 18:30 hod., všetky diela budú následne prístupné do 2. hodiny rannej.

Časť programu bude prístupná len s plateným BN passom v sume 8 eur, ktorý umožní vstup na interiérové a priestorovo uzavreté inštalácie, ako aj na diela v rámci BN víkendu. Deti do 15 rokov, dôchodcovia a ZŤP majú vstup bezplatný. Vstupenky sa dajú zakúpiť online na www.bielanoc.sk najneskôr do štvrtkovej polnoci (27. septembra).

Následne, na vyznačených BN pass pointoch v piatok od 10:00 do 22:00, v sobotu od 10:00 do 02:00 a v nedeľu od 10:00 do 18:00 hod. na miestach:

  • pred Starou Tržnicou, Námestie SNP
  • námestie Eurovea, Pribinova 8,
  • park pri River Parku, Dvořákovo nábrežie

Vzhľadom na očakávaný počet ľudí v meste, organizátori festivalu odporúčajú preštudovať si program a naplánovať si trasu vopred. S lepšou orientáciou v programe opäť pomôže dvojjazyčná mobilná aplikácia Biela noc s mapou, navigáciou, popismi diel, notifikáciami a užívateľským manuálom, ktorý vznikol v spolupráci s VÚB bankou.

Zdroj: Bratislava - Magistrát
Biela noc 2018
11
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM