Kultúra

Na obľúbených karloveských hodoch zahrá Polemic, Lojzo aj František Nedvěd

Novinkou hodov bude mobilné planetárium, v ktorom môžu návštevníci navštíviť zážitkové premietanie filmov o hviezdach a vesmíre.

Ilustračný obrázok k článku Na obľúbených karloveských hodoch zahrá Polemic, Lojzo aj František Nedvěd
37
Galéria

Slovenská skupina Polemic, ktorá tento rok oslavuje 30. výročie svojho účinkovania, český folkový spevák František Nedvěd so synom, spevák Igor Kmeťo st., orchester Taste of Brass či skupina Lojzo. Aj títo populárni umelci sa predstavia na tohtoročných hodoch v bratislavskej Karlovej Vsi od 28. do 30. septembra.

Zábava a atrakcie

Novinkou hodov bude mobilné planetárium, v ktorom môžu návštevníci navštíviť zážitkové premietanie filmov o hviezdach a vesmíre. Hodovú atmosféru dotvorí dobová hudobná lahôdka, tzv. flašinet (hudobný nástroj poháňaný kľukou). Návštevníci si budú môcť po novom vyskúšať aj chodenie na vysokých chodúľoch a deti budú mať cukrovú vatu popoludní zdarma.

Súčasťou hodov bude tradičný hodový vláčik. Bude premávať z konečnej zastávky Kuklovská do Líščieho údolia. V Karloveskej komunitnej uličke sa predstaví to najlepšie z domácej produkcie. Techniku verejnoprospešných služieb si môžu vyskúšať deti aj rodičia. V stane mestskej časti sa odprezentuje miestny úrad. Nechýbať budú ani hodové turnaje vo futbale, tenise a basketbale.

„Hody patria k tradičným sviatkom. Oslavujú sa ako deň hojnosti, zábavy a blahobytu. Ich tradícia ako michalských hodov vznikla v roku 1935, keď postavili dnešný kostol, ktorý následne zasvätili sv. Michalovi Archanjelovi. Tradícia bola prerušená pri výstavbe sídliska v 60. rokoch, keď bolo jadro starej Karlovej Vsi zbúrané a jeho obyvatelia vysťahovaní. Dávne tradície ožili až v roku 1991. Hodové slávnosti poskytujú návštevníkom nielen rozptýlenie a zábavu, ale majú v nich vzbudiť pocit zdravého lokálpatriotizmu,“ ozrejmila vedúca oddelenia kultúry karloveského miestneho úradu Adriana Majka.

Bratislava24.sk informoval Branislav Heldes z Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Karlova Ves.

Karloveské hody 2016
37
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM