Rôzne Správy

Vo firmách v Bratislave pracujú stovky Ukrajincov. SKOMPLIKUJE vojna ich výrobu?

Zisťovali sme, aký má vojna na Ukrajine dopad aj na bratislavských zamestnávateľov.

Ilustračný obrázok k článku Vo firmách v Bratislave pracujú stovky Ukrajincov. SKOMPLIKUJE vojna ich výrobu?
Zdroj: TASR

Vojna na Ukrajine sa dotkla viacerých firiem. Do problémov sa dostala napríklad automobilka Škoda Auto, ktorá je súčasťou skupiny Volkswagen. Tá musela obmedziť časť výroby vo svojich domácich závodoch práve pre nedostatok dodávok po ruskej invázii na Ukrajinu.

Škoda Auto tiež bojuje s nedostatkom materiálu. Zisťovali sme, či má vojna na Ukrajine dopad aj na bratislavských zamestnávateľov.

Volkswagen

Bratislavský Volkswagen sa tiež pripravuje na scenár odlivu ukrajinských pracovníkov do vlasti. „Celú situáciu pozorne sledujeme a vyhodnocujeme všetky možné scenáre týkajúce sa týchto spolupracovníkov. Spolu s partnerskými firmami intenzívne hľadáme aj možnosti adresnej pomoci našim spolupracovníkom z Ukrajiny,“ informovala Bratislava24 hovorkyňa Volkswagen Slovakia, a. s. Lucia Kovarovič Makayová.

Zaujímalo nás tiež, či nemôže výrobu ohroziť aj výpadok u dodávateľov kvôli vojenskému konfliktu. „Situáciu pozorne sledujeme a priebežne vyhodnocujeme. Úroveň dopadov na obchodnú činnosť koncernových spoločností v dotknutých krajinách priebežne zisťuje koncernový krízový štáb,“ dodala hovorkyňa.

Slovnaft

Ďalší veľký zamestnávateľ v Bratislave je spoločnosť Slovnaft, ktorý však nemá v pracovnom pomere zamestnancov ukrajinskej národnosti.

Situáciu na Ukrajine však pozorne sleduje a pripravuje sa na možné scenáre. „Slovnaft, ako aj Skupina MOL monitorujú udalosti na Ukrajine, pričom sme pripravení zásobovať trh našimi produktmi v rámci regiónu,“ informovala Bratislava24 Tatiana Novotná, ktorá má na starosti externú a internú komunikácia spoločnosti Slovnaft.

V prípade zásobovania ropy má Slovnaft a Slovensko vďaka Skupine MOL aj alternatívu v podobe južnej trasy, ktorá vedie cez ropovod Adria.

„Ropovod ide cez územie Maďarska a Chorvátska a ústi v prístave Omišalj, kde vedia tankery priviesť ropu prakticky kdekoľvek zo sveta,“ vysvetlila Novotná.

Ako ďalej spresnila, skupina MOL v predchádzajúcich rokoch posilnila zásobovanie rafinérií Slovnaft na Slovensku a Duna v maďarskej Százhalombatte vysokými investíciami v objeme 170 miliónov USD, z ktorých sa približne dve tretiny týkali infraštruktúry pre Slovnaft. Tým sa vytvorila dostatočná kapacita na plnohodnotné zásobovanie Slovenska z bratislavskej rafinérie.

Vodiči MHD v Bratislave

Dopravný podnik Bratislava, prevádzkovateľ mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste, zamestnáva v súčasnosti 102 Ukrajincov. Mestský dopravca sa pripravuje aj na scenár, že ukrajinskí vodiči odídu späť do svojej vlasti.

„Situáciu pravidelne vyhodnocujeme a zaoberáme sa krízovými scenármi v prípade možného výpadku vodičov z Ukrajiny,“ povedal DPB Martin Chlebovec.

Stavebná spoločnosť Strabag

Oslovili sme aj spoločnosť STRABAG s.r.o., ktorá patrí k popredným stavebným spoločnostiam na Slovensku. Realizuje všetky druhy stavieb v oblasti dopravného staviteľstva a patrí k popredným tuzemským výrobcom asfaltových a betónových zmesí.

Medzi zamestnancami na Slovensku pracovníkov z Ukrajiny nemáme, ale Ukrajinci často pracujú pre naše subdodávateľské spoločnosti. Naše myšlienky sú tak momentálne predovšetkým so všetkými ľuďmi, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii,“ informovala Bratislava24 hovorkyňa skupiny STRABAG Česko/Slovensko Edita Novotná.

Podľa jej slov Strabag zatiaľ nemá signály, že by pracovníci z Ukrajiny Slovensko opúšťali a že by realizácia stavebných projektov, na ktorých spoločnosť pracuje, bola ohrozená. „Z hľadiska realizácie stavieb však môže mať súčasná situácia dopad ako na personálne kapacity, tak aj na ceny a dodávky stavebných materiálov a energií,“ dodala Novotná.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM