han Rôzne

Vallo: Preverujeme kryty civilnej obrany! Pripravuje sa Bratislava na NAJHORŠIE?

Mesto Bratislava sa pripravuje na všetky scenáre v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine. Spolu s mestskými časťami preveruje stav krytov civilnej ochrany, ktoré majú v správe.

Ilustračný obrázok k článku Vallo: Preverujeme kryty civilnej obrany! Pripravuje sa Bratislava na NAJHORŠIE?
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aktualizuje tiež zoznam jednoduchých úkrytov budovaných svojpomocne (JÚBS), ktoré majú tiež poskytnúť ochranu v prípade priameho ohrozenia. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.

„Začiatkom týždňa sme zvolali krízový štáb a na dennej báze koordinujeme aktivity s mestskými časťami a okresným úradom, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra a zodpovedá za civilnú ochranu a krízové riadenie,“ uviedol primátor s tým, že oslovili aj vládu, aby Bratislava bola prizvaná na zasadnutia ústredného krízového štábu.

Vallo je presvedčený, že ako samospráva hlavného mesta vedia štátu poskytnúť cenné informácie a lepšie tak zabezpečiť potreby obyvateľov. V prípade úkrytov JÚBS ide podľa jeho slov najmä o spevnené podzemné priestory, ktoré sa podľa stavebného zákona priebežne budujú v rámci bežnej výstavby, ale aj napríklad podzemné garáže.

„Celkovo by táto kombinovaná sieť úkrytov mala poskytovať ochranu pre populáciu nášho mesta. Mesto a mestské časti budú ďalej postupovať podľa pokynov okresného úradu pod ministerstvom vnútra,“ uviedol Vallo.

Upozornil, že o prípadnej aktivácii siete krytov vrátane podrobných postupov v prípade ohrozenia rozhoduje štát, ktorý bude v prípade zhoršenia situácie o tom vopred informovať. Obyvateľov hlavného mesta ubezpečil, že Bratislava nie je momentálne bezprostredne ohrozená.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM