Správy Samospráva

Bratislava sa pripravuje na nápor utečencov: V pláne je veľkokapacitné centrum pomoci

Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa pripravuje na nápor utečencov: V pláne je  veľkokapacitné centrum pomoci
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Veľkokapacitné centrum má slúžiť ako prvý bod podpory pre utečencov, či už do Bratislavy prídu verejnou dopravou, po vlastnej osi, alebo ich štát bude koordinovane zvážať z východného Slovenska.

Pre túto situáciu pripravujeme v spolupráci s mestskými časťami a okresným úradom aj ubytovacie kapacity pre rádovo tisícky ľudí. Má ísť prevažne o veľkokapacitné existujúce objekty, pre ktoré pripravujeme potrebné zázemie,“ priblížil na sociálnej sieti Vallo.

Vo vlastnej réžii

Bratislavská samospráva žiada štát o zabezpečenie vybavenia pre takéto objekty, napríklad lôžkami. „Aby sme však na situáciu boli ako hlavné mesto zodpovedne pripravení, toto vybavenie pripravujeme aj vo vlastnej réžii,“ podotkol primátor.

Na hlavnej vlakovej stanici zriadilo mesto informačný bod a sieť informátorov a tlmočníkov. Priamo na stanici v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky pripravili aj čakáreň pre ľudí z Ukrajiny, kde im zabezpečujú aj základné potreby.

V uplynulých dňoch do Bratislavy prichádzali v priemere desiatky ľudí z Ukrajiny v každom vlaku z východného Slovenska. „Väčšina potrebuje len základné informácie, elektrinu a internet, usmernenie, pomoc s kúpou cestovných lístkov a následne pokračujú vo svojej ceste do iných častí Európy,“ priblížil Vallo.

Dostupné prenocovanie

Len menšia časť (doteraz rádovo desiatky denne) potrebujú v Bratislave aj prenocovať. „Pre nich zabezpečujeme krátkodobé ubytovanie priamo v zariadeniach mesta a mestských častí prostredníctvom okresného úradu, ale aj bezplatné ubytovanie v niektorých súkromných ubytovacích zariadeniach,“ uviedol primátor.

Na cudzineckej polícii na Regrútskej, kde si ľudia z Ukrajiny môžu požiadať o štatút dočasného útočiska, poskytuje pomoc a podporu Slovenský Červený kríž.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM