Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Tradičné Svätomartinské dni, Bibliotéka, filmový aj cestovateľský festival

Už od piatka nebudete vedieť kam skôr. Pri dobrej organizácii však všetko stihnete. Vyberte sa na Bibliotéku, odtiaľ na dobré vínko a ešte stihnete aj kvalitný film.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Tradičné Svätomartinské dni, Bibliotéka, filmový aj cestovateľský festival
6
Galéria
Zdroj: Facebook

Svätomartinské dni

Požehnanie mladého vína v kaplnke Primaciálneho paláca, svätá omša v Dóme sv. Martina a slávnostné otvorenie za prítomnosti arcibiskupa Stanislava Zvolenského. Takýmto programom sa v piatok začnú Svätomartinské dni, ktoré spájajú Staromestské Martinské hody so Sviatkom mladého vína.

Pochutiť si budete môcť nielen na mladom, či varenom vínku, ale aj na rôznych špecialitách vrátane rôznych druhov trhancov či pečeného vola. Pečený vôl sa bude podávať na Rudnayovom námestí v sobotu od 14:00 hod. za symbolickú sumu. Výťažok z predaja poputuje na charitatívne účely.

piatok – nedeľa / na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci

Bluesový večer

Máte chuť stráviť piatkový večer v dobrej spoločnosti pri tónoch kvalitnej bluesovej muzičky? Vyberte sa do centra mesta. V Café Kút stretnete Boboša Procházku a ďalších skvelých hudobníkov.

piatok / Café Kút, Zámočnícka ul. 11 / 19:00 hod. / vstup voľný

Cestovateľský festival

Desiaty cyklus cestovateľského festivalu Cestou necestou zavíta do Bratislavy už tento piatok. Počas štyroch dní predstaví 40 cestovateľských prezentácií, ktoré zachytávajú 63 krajín sveta. Festival odštartuje v piatok o 17:00 hod. v Dome kultúry Ružinov a zavŕši svoje prezentácie v pondelok v Café Berlinka o 20:00 hod. prezentáciou – Šialený mesiac v Južnej Amerike.

piatok – pondelok / Bratislava / viac sa dozviete TU

Knižný veľtrh Bibliotéka 2017

Po minuloročnom úspechu návštevy autora severského krimi Samuela Bjorka z Nórska Knižný veľtrh Bibliotéka 2017 navštívia ďalší populárni autori detektívok. Švédska dvojica scenáristov a spisovateľov Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth stoja za dielami ako Tí, ktorí zlyhali; Hrob v horách; Učeň; Nemý svedok či Temné tajomstvá. Na veľtrhu Bibliotéka – Hjorth & Rosenfeldt sa objavia v piatok o 18:00 hod. na Literárnom pódiu Panta Rhei.

štvrtok – nedeľa / INCHEBA EXPO BRATISLAVA / vstupné 5 eur

Chute Malých Karpát

Desiatka reštaurácií, 31 vinárstiev či mnoho umeleckých výstav v sobotu zaplaví malokarpatský región. „Chute Malých Karpát“ otvoria svoje brány v sobotu o 10:00 hod. a otvorené zostanú až do 22:00 hod. Návštevníci majú možnosť spoznať kultúru malokarpatského regiónu formou výstav fotografií, obrazov, či iných umeleckých predmetov alebo hudobných vystúpení.

sobota / Pezinok, Modra, Šenkvice, Vinosady, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou / od 10:00 do 22:00 hod. / viac sa dozviete TU

One Day Jazz Festival

Novembrová nádielka skvelej hudby bude mimoriadne štedrá. One Day Jazz Festival sa tentokrát odohrá počas piatich dní v štyroch mestách. Hviezdy svetového i slovenského jazzu aj túto jeseň predvedú fantastické hudobné výkony a spolu s návštevníkmi vytvoria nezameniteľnú festivalovú energiu. V Bratislave si jazzové tóny môžete vychutnať v sobotu.

sobota / Istropolis, Bratislava / 19:00 hod. / lístky TU

Spoznajte Modru

Historická prehliadka Modry sa začne v sobotu na Dolnej ulici pred cintorínom. Prehliadka pod názvom „Dominanty a pamiatky mesta Modra“ vás zavedie po stopách osobností či pamätihodností tohto vinohradníckeho mestečka.

sobota / Modra / 10:00 hod. / vstupné 2 eurá

Medzinárodný filmový festival

V hlavnom meste sa už 9. novembra začal Medzinárodný filmový festival Bratislava. V poradí 19. ročník, ktorého hlavnou témou je umenie filmového herectva, otvoril v Kine Lumiére film Requiem za pani J. Súčasťou festivalu je neodmysliteľne aj sprievodný program. Tento rok návštevníkov festivalu, ale aj širokú verejnosť, čakajú koncerty, diskusie a stretnutia s prítomnými tvorcami. Z pestrej ponuky sprievodných podujatí si vyberú aj najmenší diváci.

potrvá do štvrtka 16. novembra / bratislavské kiná / viac sa dozviete TU

Slávnostné otvorenie prvej komunitnej chladničky

Občianske združenie Free Food odovzdá kultúrnemu centru Nová Cvernovka chladničku, ktorá bude slúžiť primárne komunite, ktorá nedávno zaplnila bývalú Strednú chemickú školu na Račianskej ulici. Po odovzdaní môžete získať viac informácií – ako sa im s chladničkou darí, ako fungujú pravidlá, či do nej nakuknúť a takisto požiadať o chladničku pre svoju komunitu. Keďže najväčšie množstvo potravín sa vyhodí v domácnostiach, komunitná chladnička je prvý krok k efektívnemu riešeniu – zdieľaniu prebytku jedla.

sobota / Nová Cvernovka / 18:00 hod. / vstup voľný

Roman Horký a Kamelot

Známe aj menej známe pesničky obľúbenej českej skupiny Kamelot si môžete vypočuť v bratislavskom Babylone. Zahrajú ich Roman Horký, Viktor Porkristl, Vladimír Třebický a Tomáš Koudelka.

nedeľa / Ateliér Babylon / 20:00 hod. / vstupné 15 eur

Festival slobody

Ústav pamäti národa pripravuje už siedmy ročník Festivalu slobody, ktorý sa bude konať od 6. do 23. novembra 2017. Podujatie ponúkne mnohé zaujímavé dokumentárne aj hrané filmy, výstavy, divadelné predstavenia či koncert. Festival slobody by mal všetkým pripomenúť obdobie neslobody na Slovensku a uvedomiť si, aké je dôležité žiť vo svete bez totalít.

potrvá do 23. novembra / Bratislava / podrobný program TU / vstup voľný

TIPY NA VÍKEND
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM