Rôzne

Tipy na jarné prázdniny: Relaxujte, objavujte umenie a spoznávajte okolie

Opäť tu máme prázdniny, ktoré deti tak milujú. Mnohí rodičia ale prázdninovať nemôžu, a tak treba vymyslieť, čo s nezbedníkmi. Tu je zopár tipov, ktoré vás finančne nezruinujú.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na jarné prázdniny: Relaxujte, objavujte umenie a spoznávajte okolie
5
Galéria

Jarné prázdniny v Bratislave môžu byť aj zaujímavé. Spestrite tieto dni deťom zaujímavými aktivitami, turistikou či výletmi.

Umenie a kultúra

Aj v roku 2017 môžete navštíviť mnohé zaujímavé výstavy v Slovenskej národnej galérii zadarmo. Aktuálne si môžete pozrieť výstavu o umení a propagande Slovenského štátu, súčasťou ktorej bude bohatý sprievodný program. Ponúka filmovú prehliadku v Kine Lumiére, historické a odborné prednášky, praktické workshopy a iné podujatia v SNG.

Prehľad aktuálnych výstav nájdete TU.

Pozrite si unikátne nálezy skla na bratislavskej výstave, ktorá zachytáva nálezy skla na území Bratislavy od 12. storočia. V najstaršom sledovanom horizonte sú prezentované drobné sklené predmety, prstienky a koráliky. Unikátne zbierkové predmety z 13. až 18. storočia si môžete pozrieť vo výstavnej sieni Múzea mesta Bratislavy v Starej radnici do 30. apríla 2017.

Na Bratislavskom hrade si môžete pozrieť výstavu Kelti z Bratislavy. Expozíciu „Kelti z Bratislavy “ môžete vidieť v suteréne paláca Bratislavského hradu až do 1. októbra 2017. Výstava ponúka pôsobivý pohľad do minulosti, do čias, kedy na území mesta žili Kelti. Ide o prvé po mene známe etnikum u nás.

Návštevníci Bratislavského hradu môžu po novom využívať podzemné parkovisko

Od soboty môžete v Prírodovedeckom múzeu SNM zažiť unikátnu výstavu, ktorá vás zavedie do obdobia starších štvrtohôr. Budete môcť obdivovať zvieratá doby ľadovej v životnej veľkosti. Výstava prezentuje unikátne modely 16 druhov obrovských živočíchov. Malí i veľkí „bádatelia“ budú môcť spoznať zvieratá z bezprostrednej blízkosti a zoznámiť sa nielen s ich skutočným vzhľadom a ohromujúcou veľkosťou, ale i so spôsobom života. Vstupné je 6 eur, pre deti 4 eurá. Výstavu si môžete pozrieť do 18. júna.

Viac o výstave sa dozviete TU.

Príroda a relax

Máte chuť na dlhšiu prechádzku? Vyberte si z turistických trás v bratislavských lesoch, ktoré ponúkajú množstvo turistických chodníkov a cyklotrás. Hlavný rekreačný chodník ide súbežne s cestou po Hornej Mlynskej doline. Ďalší, často využívaný, chodník vedie z Rače po Červený Kríž. Každý turista má svoju obľúbenú trasu, svoje cestičky a zákutia, kam sa rád vracia.

Značkované turistické chodníky nájdete TU.

Okrem lesoparku nájdete pekné trasy aj v iných lokalitách mesta. TU je zopár tipov.

Giganty doby ľadovej 2017
6
Galéria
Zdroj: TASR

Učenie hrou

Láka vás svet vedy a prírodných zákonov? Okrem nákupných centier, múzeí a galérií máme v Bratislave aj bezplatné interaktívne centrum pre deti aj dospelých Aurelium. Nové bezplatné vedecké centrum v sebe spája školu, múzeum i zábavný park. Na rozdiel od bežného múzea, pre deti trochu nudného, kde si exponáty môžu len prezerať, zážitkové centrum vedy umožňuje dotýkať sa ich. Personál k tomu dokonca návštevníkov nabáda.

Ak vás fascinujú hodiny a hodinky, odporúčame expozíciu historických hodín v dome U dobrého pastiera. Expozícia sa zameriava najmä na hodiny z 18. až 19. storočia vyrobené v dielňach bratislavských majstrov. Vystavené sú tu aj rôzne typy hodín z obdobia od 17. do začiatku 20. storočia. Nachádza sa tu súbor prenosných slnečných hodín, rôzne typy stolových a nástenných hodín, budíky či ukážky vreckových hodiniek.

Tip na výlet

Neďaleko Bratislavy nájdete množstvo zaujímavých miest, na ktoré sa počas prázdnin oplatí vyraziť a zažiť skvelé dobrodružstvá. Môžete sa vybrať spoznávať hrady a zámky (Kaštieľ v Betliari ponúka doposiaľ nevystavované exponáty, zrúcanina hradu Pajštún dychvyrážajúci výhľad, okolie a krásy Hradu Devín vás očaria stále, aj po desiatykrát, kaštieľ v Budmericiach je príťažlivý pre milovníkov histórie aj filmárov), prírodu alebo môžete objavovať 7 divov Slovenska za rok 2016 alebo najkrajšie mestá a obce Slovenska.

Denný tábor v CVČ

Vybrané centrá voľného času (CVČ) organizujú v dňoch 20. – 24. február denné tábory, na ktorých sa zabavia v spoločnosti kamarátov či iných detí. Tešiť sa môžu na aktivity zamerané na výtvarnú, prírodovednú aj športovú činnosť.

CVČ Štefánikova / 8:00 – 16:00 hod. / cena 60 eur

Info na www.mojvolnycas.eu alebo na 02/52493375

CVČ Gessayova 6 / cena 50 eur

Info na www.cvcgessayova.sk alebo na 02/623 15 979

CVČ Kulíškova 6 / 65 eur

Info na www.cvckuliskova.sk alebo kontakt@cvckuliskova.sk

CVČ Hlinícka 3 / 60 eur

Info na www.cvcba3.sk

CVČ Peknikova 2 / 10 eur na deň

Info na www.kruzky.eu, alebo na +421 2 64 36 51 93, cvcklokan@gmail.com

Bližšie informácie aj program denných táborov nájdete TU.

*tábory sú určené pre deti od šiestich rokov

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM