Rôzne

Okrem lesoparku nájdu bežci pekné trasy aj v iných lokalitách mesta

Prostredie, ktorým disponuje bratislavský lesopark, láka nielen milovníkov víkendových prechádzok, ale i aktívnych bežcov.

Ilustračný obrázok k článku Okrem lesoparku nájdu bežci pekné trasy aj v iných lokalitách mesta
4
Galéria
Zdroj: TASR

Repertoár obľúbených trás dlhoročných fanúšikov lesného i cestného behu okrem malokarpatských lesov zahŕňa i prostredie Devínskej kobyly či dunajskej hrádze.

Tipy na bežecké trasy

Ján Štekauer je jeden z tých, ktorí za najlepšie trasy považujú okolie Železnej studienky, no vzhľadom na miesto svojho bydliska na Dolných honoch preferuje prostredie v okolí Malého Dunaja.

„Behávam zhruba od kostola vo Vrakuni smerom k Prístavnému mostu a späť. Po Prístavný most mám z domu okolo 15,5 km. Keď mám chuť na niečo dlhšie, tak prebehnem cez Prístavný most na petržalskú dunajskú hrádzu,“ prezradil Štekauer jeden z tipov na peknú bežeckú trasu. Spomenul aj ďalší. „Je to trasa, ktorú som odbehol v rámci pretekov na jeseň 2016, viedla od lodenice Slovenského veslárskeho klubu k Devínu, pričom od Devínskej cesty prechádzala lesom,“ uviedol.

Kam v Dúbravke

Pavol Erdziak z Dúbravky využíva napríklad prostredie Devínskej kobyly. „Na Dúbravskej hlavici mám na výber viacero možností. Cestu si zvolím v hociktorom bode, alebo podľa turistických značiek idem po niektorom okruhu,“ ozrejmil. Ďalšie jeho trasy vedú z Dúbravky do Líščieho údolia.

„V Parku SNP mám opäť na výber. Často pokračujem rovno chodníkom k poliklinike v Karlovej Vsi a rovnako sa vrátim naspäť (11 km). Keď chcem pestrejšiu terénnu trasu, v Parku SNP odbočím vľavo po asi päťkilometrovom vyznačenom lesnom okruhu,“ ponúkol ďalšiu z možností.

Aj on neraz zvolí prostredie bratislavského lesoparku, kam to má cez Lamač z Dúbravky blízko. „Na ceste do lesoparku sa pri spojnici s cestou na Kačín rozhodnem, či sa vrátim vedľajšou cestou späť do Lamača (12 km), alebo pôjdem domov cez Železnú studienku a Patrónku (16 km). Široké možnosti k zmene tempa či dĺžky trate v tejto lokalite mi núkajú vedľajšie lesné chodníky, kde môžem odbočiť,“ prezradil.

Lamačské lesné trasy

Milan Malík z Lamača považuje Železnú studienku za ideálne prostredie pre bežcov-začiatočníkov. “Je to profilovo nenáročné a navyše, trať je meraná, takže má bežec zmapované, koľko ubehol, za aký čas to dokázal, a teda má aj prehľad o tom, ako sa zlepšuje,“ upozornil Malík.

Ako vyznávač crossového behu nedá dopustiť na lesné trasy, ktoré vedú z Lamača na Malý Slavín či Biely Kríž. „Je to krásny zážitok spojenia s prírodou, pocitu voľnosti a slobody, ktorý máte v takomto prostredí. Navyše, pestrý profil robí tú trať zaujímavú aj z bežeckého hľadiska,“ dodal.

Najobľúbenejšie bežecké trasy
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM