Kultúra

Vstup do Slovenskej národnej galérie bude aj v tomto roku zadarmo

Rekonštrukcia v Slovenskej národnej galérie naďalej prebieha. Napriek tomu môžeme aj v tomto roku navštíviť mnohé zaujímavé výstavy. A ešte k tomu zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Vstup do Slovenskej národnej galérie bude aj v tomto roku zadarmo
6
Galéria
Zdroj: TASR

V tomto roku Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnej a inej činnosti napriek obmedzeným podmienkam z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie.

„Sme radi, že rekonštrukcia plynule pokračuje, pretože od nej závisí veľa našich činností. Už sú vykonané búracie práce a teraz sa aj navonok začne črtať premena objektu. Máme pripravené zaujímavé výstavné projekty, vydáme niekoľko monografií a máme nového generálneho partnera. Vďaka tomu aj tento rok bude vstup do galérie zdarma,“ uviedla generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Stúpla návštevnosť

V objekte SNG boli postupne odstránené interiéry, nefunkčné a zastarané zariadenia, staré konštrukcie a opláštenie budovy. Koncom roka 2016 začali budovať prvú novostavbu. Už sú zrejmé budúce vzťahy pasáží, priechodov a v najbližšom čase sa začne rozoberať posledná časť premostenia. Doteraz bolo preinvestovaných vyše 4,5 milióna eur, čo znamená takmer 12 percent z celkového objemu financií.

Podľa riaditeľky marketingu a komunikácie SNG Bohdany Hromádkovej bol minulý rok úspešný a návštevnosť vyššia takmer o 10-tisíc osôb. Bolo to aj vďaka množstvu sprievodných programov, ale aj výstavou Sen x skutočnosť – Umenie & propaganda 1939–1945, ktorá potrvá do 26. februára.

Pripravované projekty

„Pripravujeme výstavu z tvorby Milana Adamčiaka, ktorý, žiaľ, zomrel, a tak to bude jeho retrospektíva. Po dlhom čase budeme mať výstavu grafiky. Nazvali sme ju Drsná škola a bude to nezvyčajný pohľad na grafiku. Predstavíme módu na Slovensku z rokov 1945 až 1989 a maliara Bazovského netradične ako fotografa. Záver roka bude patriť architektovi Friedrichovi Weinwurmovi a jeho realizovaným i nerealizovaným dielam,“ prezradil plánované výstavy vedúci kurátor Zbierok starého umenia SNG Dušan Buran.

Významné sú aj dva zahraničné výstavné projekty SNG. V poľskom Krakove uvidia expozíciu Poklady barokového umenia. Na 57. medzinárodnom bienále výtvarného umenia v talianskych Benátkach v Pavilóne Českej a Slovenskej republiky bude pol roka prezentovaný projekt Jany Želibskej Labutia pieseň. SNG taktiež vydá dve publikácie o architektovi Vladimírovi Dedečkovi a rozsiahlu monografiu z uzavretého diela Stana Filka.

Ilustračný obrázok

SNG výstava  Sen x skutočnosť
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM