Kultúra

V SNG otvorili výstavu o umení a propagande Slovenského štátu

Výstavu Sen x skutočnosť s podtitulom Umenie & propaganda 1939 - 1945 mapuje premeny podôb a funkcií umenia a propagandy v rokoch Slovenského štátu.

Ilustračný obrázok k článku V SNG otvorili výstavu o umení a propagande Slovenského štátu
6
Galéria
Zdroj: TASR

Výstavu Sen x skutočnosť s podtitulom Umenie & propaganda 1939 – 1945 mapujúcu premeny podôb a funkcií umenia, vizuálnej kultúry a propagandy v rokoch Slovenského štátu otvorili v Slovenskej národnej galérii (SNG).

Tabuizovené kontexty

Výstavu pripravili tri kurátorky. Katarína Bajcurová sa zaoberala umením v období Slovenského štátu, Petra Hanáková dejinami kinematografie a filmu, Bohunka Koklesová mala na starosti fotografiu.

Viac ako tisícka exponátov v celej žánrovej šírke – cez artefakty maliarstva, sochárstva, kresby i grafiky, fotografie a filmu, úžitkového umenia i dizajnu, je inštalovaná na treťom a druhom pochodí Esterházyho paláca.

Ukazuje paradoxy fungovania vizuálneho umenia v doteraz viac či menej tabuizovaných kontextoch, ideologické a sociokultúrne väzby, závislosť i nezávislosť umenia od vtedajšej spoločnosti. Expozícia je štruktúrovaná tematicky, ale má istý chronologický rámec. Otvára ju vznik a budovanie štátu, končí sa povstaním a oslobodením, resp. dielami, ktoré sa krátko po vojne vyrovnali s režimom. Obsahuje množstvo textov, ktoré autorky odporúčajú divákom veľmi pozorne prečítať.

Súčasťou výstavy, ktorá je prístupná od 20. októbra do 26. februára, bude bohatý sprievodný program. Ponúka filmovú prehliadku v Kine Lumiére, historické a odborné prednášky, praktické workshopy a iné podujatia v SNG.

SNG výstava  Sen x skutočnosť
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM