Rôzne Správy

Smutná správa: Bratislavská ZOO prišla o majestátneho leva Haldira

Nádherné zviera bolo nevyliečiteľne choré, veterinári sa napokon rozhodli pre eutanáziu.

Ilustračný obrázok k článku Smutná správa: Bratislavská ZOO prišla o majestátneho leva Haldira
Zdroj: ZOO Bratislava

Lev Haldir, ktorý patril k ikonickým jedincom bratislavskej zoo, je už v zvieracom nebi. Takmer 18-ročný samec trpel rakovinou a zlyhávali mu obličky, v pondelok (28. 2.) preto ukončili jeho trápenie eutanáziou.

Liečba nezabrala

Zdravotné komplikácie pozorovali chovatelia a veterinári už dlhšiu dobu, zhoršovanie obličkových parametrov sa snažili veterinári riešiť podpornou liečbou. Nemala však žiaduci efekt a stav sa naďalej zhoršoval, samec bol apatický a veľmi slabý.

Veterinári sa napokon rozhodli pre eutanáziu. „Následne z pitevnej správy vyplynulo, že mal rozsiahlu rakovinu lymfatických uzlín a koniec bol teda otázkou dní,“ vysvetlila vzniknutú situáciu, vedúca zoologického oddelenia ZOO Bratislava Silvia Pirošková.

Sebavedomý samec

Haldir sa narodil vo francúzskej Zoo ParcBeauval 18. mája 2004. Obaja jeho rodičia žili v tejto záhrade, no pochádzali z divej prírody južnej Afriky. Do bratislavskej zoologickej záhrady prišiel aj so samicou Jawouv decembri 2005, ešte pred tým, ako sa oficiálne otvoril nový pavilón šeliem pre verejnosť.

Jeho chovateľka o ňom povedala: „Vyrástol z neho krásny sebavedomý samec, s ktorým sa dobre spolupracovalo. Škoda, že po sebe nezanechal žiadnych potomkov. Budeš nám veľmi chýbať.“

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM