Správy Samospráva

Ružinov pripravuje KRÍZOVÝ scenár: Koľko ľudí by dokázali schovať CO kryty a úkryty?

Starosta Ružinova vyčíslil, koľko miest na ukrytie sa je v mestskej časti k dispozícii.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov pripravuje KRÍZOVÝ scenár: Koľko ľudí by dokázali schovať CO kryty a úkryty?
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Mestské časti hlavného mesta sa pripravujú na možné krízové scenáre súvisiace s potenciálnou humanitárnou katastrofou. Bokom nie je ani Ružinov.

Krízový scenár

„Ružinov samozrejme geopolitiku neovplyvní, ale pravdepodobnosť, že jej dôsledky pocíti tak mestská časť, ako aj každý z jej obyvateľov, je vysoká. Pevne verím, že to bude “len” cez ceny energií a palív. Je však mojou povinnosťou pripraviť našu mestskú časť aj na horšie scenáre, súvisiace najmä s možnou humanitárnou krízou na našom území,“ uviedol vo štvrtok na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren.

Informoval, že na miestnom úrade riešia krízové scenáre, ktoré si môže situácia a štát vyžadovať. „Napríklad priestory pre prípadné núdzové ubytovanie pre vojnových utečencov. Veríme, že nebudú potrebné, ale pripraviť sa treba aj na nepravdepodobný scenár,“ uvádza Chren.

Pomoc Ukrajine

Samospráva je pripravená pomôcť napríklad obyvateľom Ukrajiny, ktorí majú na území Ružinova rodiny či príbuzných, napríklad dočasným núdzovým ubytovaním, vybavením potrebných dokladov či rozšíreným vzdelávaním v slovenskom jazyku pre rýchlejšie sa začlenenie do spoločnosti.

CO kryty a úkryty

Martin Chren ďalej pripomenul, že už pred niekoľkými týždňami v Ružinove aktualizovali aj iné krízové plány mestskej časti, ako napríklad plán úkrytu a plán evakuácie. „Z čisto preventívnych dôvodov som nariadil opätovnú previerku našich krytov civilnej ochrany a plánov mobilizácie. Viac sa o týchto opatreniach teraz nemá zmysel rozpisovať, sú naozaj čisto preventívne a k ich aktivácii dúfam nikdy nedôjde,“ napísal vo štvrtok 24. 2. na sociálnu sieť.

Neskôr však prezradil aj konkrétnejšie, zatiaľ len „rýchle“ čísla. „Na území Ružinova máme v prevádzkyschopnom stave úkryty pre spolu vyše 175-tisíc ľudí. Z nich je 116 okamžite pripravených ochranných úkrytov pre 19 650 osôb, 20 plynotesných úkrytov pre 5580 osôb,“ spresnil starosta s tým, že posledné vymenované sú skôr pre prípad krízovej situácie v blízkosti nejakého priemyselného objektu, napríklad Slovnaftu.

Ďalej je v Ružinove 1602 objektov, ktoré sú po malej stavebnej úprave pripravené fungovať ako bezpečné úkryty pre 148-tisíc ľudí, radia sa medzi ne napríklad podzemné garáže.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM