Správy Samospráva

V Bratislave pribudnú NOVÉ trolejbusové TRATE: Ktorú z nich budete využívať?

Šestnásť kilometrov nových a desať kilometrov zmodernizovaných tratí pribudne v rôznych lokalitách hlavného mesta. Investuje sa do nich takmer 3 milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave pribudnú NOVÉ trolejbusové TRATE: Ktorú z nich budete využívať?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Dopravný podnik Bratislava (DPB) spolu s Hlavným mestom SR Bratislava začne už tento rok realizovať viacero projektov zameraných na modernizáciu a rozvoj trolejbusovej dopravy v hlavnom meste.

Aktuálne sú v pláne rekonštrukcie a dobudovanie mestských trolejbusových tratí. Na realizáciu projekčných prác získal DPB financie z fondov Európskej únie z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII). Ministerstvo dopravy a výstavby SR dnes s hlavným mestom podpísalo zmluvy o nenávratný finančný príspevok.

Ekologické trolejbusy

Šestnásť kilometrov nových a desať kilometrov zmodernizovaných tratí pribudne v rôznych lokalitách Bratislavy. DPB plánuje nahradiť niektoré autobusové linky ekologickými trolejbusmi, čím zároveň posilní kapacitu a obslužnosť niektorých mestských častí.

Ešte koncom roka 2021 preto podpísal zmluvy s projektantskými spoločnosťami, ktoré sa v týchto dňoch môžu pustiť do prípravy projektovej dokumentácie na ďalší rozvoj trolejbusovej dopravy v meste.

Nové a modernizované trate

Projekčné práce bude DPB financovať z fondov Európskej únie z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII), pričom výška nenávratného finančného príspevku predstavuje 2 818 233, 72 EUR. Dodávateľov vybral DPB prostredníctvom transparentného verejného obstarávania podľa úsekov v jednotlivých lokalitách. Pôjde o nasledujúce projekty:

• Nová trolejbusová trať Patrónka – Mlynská dolina – Riviéra

• Modernizácia trolejbusovej trate v úseku Patrónka – Kramáre – Hlavná stanica

• Nová trolejbusová trať Trenčianska – Hraničná – Grófska niva

• Nová trolejbusová trať Bulharská – Galvaniho – Avion Shopping Park

• Nová trolejbusová trať Autobusová stanica – Nové SND

Ekologická doprava

„Trolejbusy patria medzi najekologickejšie dopravné prostriedky, a preto rozvoj ich siete na ministerstve vítame. Teší ma, že môžeme eurofondy využiť na podporu takýchto zelených projektov a verím, že nebude dlho trvať, kým sa z papiera prenesú do reality,“ skonštatoval šéf rezortu dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Dopravný podnik Bratislava (DPB) už má podpísané zmluvy s projektantmi, pripomína, že podpora ekologickej dopravy je pre neho prioritou. „Vďaka týmto tratiam získajú Bratislavčania, a aj tí, ktorí sem dochádzajú za prácou, nové možnosti cestovania a lepšie dopravné napojenie niektorých častí mesta. Doteraz osamotená trať na Dlhých dieloch sa prepojí so zvyškom trolejovej siete,“ podotkol predseda dozornej rady DPB i poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva Ľuboš Krajčír.

Rekonštrukcie tratí

Hlavné mesto sa spolu s dopravným podnikom už v prvom polroku tohto roka zároveň pustí do rekonštrukcie úseku Miletičova – Jelačičova – Žellova a trolejbusového vedenia na uliciach Záhradnícka – Karadžičova, ktoré spájajú rozvíjajúcu sa mestskú časť Ružinov s centrom mesta a západnými časťami Bratislavy.

Práve v uvedených lokalitách predpokladá mestský dopravca nárast počtu cestujúcich v súvislosti s rozvojom územia Nivy a oblasti Prievozskej a Gagarinovej ulice, čomu je potrebné prispôsobiť obsluhu MHD. „Rekonštrukcia týchto úsekov je kľúčová najmä pre nasadenie najväčších, 24-metrových megatrolejbusov,“ doplnil hovorca DPB Martin Chlebovec. Náklady predstavujú vyše 768-tisíc eur, modernizácia bude financovaná z eurofondov.

Zdroj: Facebook.com/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM