KAW Správy Samospráva

Ceny energií stúpajú: Bude v Bratislave v noci vypnuté pouličné OSVETLENIE?

Zisťovali sme, ako na zdražovanie energií zareaguje hlavné mesto.

Ilustračný obrázok k článku Ceny energií stúpajú: Bude v Bratislave v noci vypnuté pouličné OSVETLENIE?
Zdroj: facebook.com/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Rast cien energií ovplyvňuje nielen domácnosti, ale aj mestá a obce. Kým niektoré skracujú dobu svietenia pouličného osvetlenia, v Rimavskej Sobote dokonca pristupujú k vypínaniu každej druhej lampy. Podobné opatrenia prijmú aj v Prešove. Zisťovali sme, ako na toto zdražovanie zareaguje hlavné mesto.

Vyššie ceny

Zvyšovanie cien elektriny, samozrejme, pociťuje aj Bratislava. Magistrát aktuálne pracuje na vyčíslení vplyvu zvyšovania týchto cien na tohtoročný rozpočet.

Zdroje na pokrytie očakávaných vyšších výdavkov budeme hľadať najmä v internej optimalizácií, prípadne zapojením zvýšených príjmov z prvých mesiacov tohto roka,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková.

Bratislava nechce znížiť komfort a bezpečnosť obyvateľov v noci, hľadá preto iné riešenia než je vypínanie osvetlenia vo vyhradených hodinách.

Efektívne využitie energie

„Povinnosťou hlavného mesta je zabezpečovať verejné osvetlenie pre komfort a bezpečnosť občanov, okrem toho je neodmysliteľnou podmienkou fungovania celého dopravného systému v meste. Správu, prevádzku a údržbu systému osvetlenia v Bratislave upravuje VZN o verejnom osvetlení na území hlavného mesta. Verejné osvetlenie preto vypínané nebude a pracujeme, naopak, na zvyšovaní jeho energetickej efektívnosti,“ vysvetlila hovorkyňa.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM