Aktualizované Správy Samospráva

Bratislava podporuje Ukrajinu i partnerský Kyjev. TAKTO chce pomôcť UTEČENCOM

V najbližšom čase môže pre situáciu na Ukrajine zasadnúť krízový štáb mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava podporuje Ukrajinu i partnerský Kyjev. TAKTO chce pomôcť UTEČENCOM
57
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Hlavné mesto SR Bratislava vyjadrilo podporu Ukrajine. Zároveň avizuje ochotu pomôcť svojmu partnerskému mestu Kyjev i všetkým Ukrajincom. Pripravené je na to vyčleniť aj financie z rozpočtu. Vyhlásenie na podporu Ukrajine prijalo vo štvrtok mestské zastupiteľstvo, podpísali sa podeň vedenie hlavného mesta, mestskí poslanci i bratislavskí starostovia.

Mestečko pre utečencov

„Hlboko odsudzujeme agresiu Ruska voči Ukrajine,“ vyhlásili všetci predstavitelia mesta i mestských častí Bratislavy. Avizujú, že v najbližšom čase môže pre situáciu na Ukrajine zasadnúť krízový štáb mesta.

Vedenie bratislavskej samosprávy i bratislavskí starostovia spomínajú aj možnosť vybudovať karanténne mestečko pre prípadných utečencov z Ukrajiny, prípadne poskytnúť na to vhodné budovy mesta či mestských častí.

Na bratislavskom mestskom zastupiteľstve zároveň vyčlenili 100-tisíc eur na humanitárnu pomoc Ukrajine. „Je to prvý krok, ktorým Bratislava podporí Ukrajinu. O ďalších krokoch budeme informovať,“ uviedla bratislavská samospráva.

Pomôže aj Bratislavský kraj

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ostro odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Deklaruje pripravenosť pomôcť a poskytnúť dočasné ubytovanie a sprostredkovať humanitárnu a finančnú pomoc. Obyvateľom Ukrajiny vyjadruje podporu a solidaritu.

Poslanci a poslankyne ostro odsudzujú vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ide o neakceptovateľné a hrubé porušenie medzinárodného práva. Obyvateľom Ukrajiny vyjadrujeme podporu a chceme ich uistiť o našej solidarite,“ konštatujú v spoločnom vyhlásení členovia krajského poslaneckého zboru.

Morálnu podporu ukrajinskému ľudu vyjadril aj predseda BSK Juraj Droba. „Toto nie je hokejový zápas, kde niektorí držia Švédsku a niektorí Fínsku. Toto je hanebný akt vojny vyvolaný bezškrupulóznym človekom, ktorý má už dnes na rukách krv tisícov nevinných ľudí,“ povedal pre TASR Droba.

Bezpečnostná rada Bratislavského kraja zasadne bezodkladne po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Riadiť sa bude jej pokynmi v oblasti krízového riadenia.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM