KAW Správy Samospráva

Petržalčania, tešte sa! Ponad Chorvátske rameno sa bude dať prejsť po 4 nových lávkach

Jedna z lávok by mala vytvoriť priame napojenie na jazero Veľký Draždiak chodníkom, ktorý bude končiť v podobe móla nad jazerom.

Ilustračný obrázok k článku Petržalčania, tešte sa! Ponad Chorvátske rameno sa bude dať prejsť po 4 nových lávkach
10
Galéria
Zdroj: MIB

V Petržalke postavia štyri lávky, ktoré umožnia pohodlný prístup k budúcim električkovým zastávkam. Ich návrhy by mali v maximálnej možnej miere rešpektovať terén a zeleň Chorvátskeho ramena. Uvádza to Hlavné mesto Bratislava, Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) a METRO Bratislava, ktoré aktuálne vyhlásili architektonicko-konštrukčné súťaže na lávky cez Chorvátske rameno.

Čisté tvary

Ide o lávky pre chodcov a tiež cyklistov. Zámerom je najmä zlepšenie dostupnosti zastávok MHD vytvorením komfortného a jednoduchého prístupu. „Lávky tiež pomôžu k využitiu potenciálu Chorvátskeho ramena ako lokálnej rekreačnej zóny, keďže v súčasnosti je umožnený predovšetkým súbežný pohyb pozdĺž brehov Chorvátskeho ramena a len výnimočne je umožnené jeho križovanie,“ uvádza MIB.

V súťaži budú tiež riešené nadväzujúce chodníky a krajinné úpravy v okolí lávok. Všetky lávky budú bezbariérové s vhodným sklonom pre vozíčkarov, rovnako počítajú s bezbariérovým prístupom. Preferuje sa architektonicky čisté a subtílne riešenie.

„Ide o štyri samostatné súťaže návrhov s rovnakým jadrom zadania, ktoré sú vyhlásené naraz a budú vyhodnocované jednou porotou v jednom termíne. Pre každú situáciu sa bude hľadať najlepšie riešenie. Architekti tak môžu navrhovať jednu alebo viacero lávok,“ informuje MIB.

Kadiaľ lávky povedú?

Lávka č.1 je naplánovaná v úseku medzi Bosákovou a Rusovskou cestou. Z lávky sa bude dať napojiť na sieť cyklochodníkov a chodníkov na ľavom brehu Chorvátskeho ramena a na Mlynarovičovu ulicu na pravom brehu.

Lávka č. 2 a lávka č. 3 sú v úseku medzi Rusovskou cestou a Romanovou ulicou. Lávky budú napojené na už dnes existujúce chodníky pozdĺž ramena.

Nová lávka č. 4 nahradí súčasnú pontónovú lávku (na fotografii). Bude prepájať náprotivné brehy Chorvátskeho ramena. Ideou je vytvoriť priame napojenie na jazero Veľký Draždiak chodníkom na teréne, ktorý vyvrcholí v podobe móla nad úrovňou jazera.

Mohlo by vás zaujímať

Chorvátske rameno v Petržalke, kosenie brehov
10
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM