Správy Samospráva

Viete, kde bol pôvodný petržalský cintorín? Námestie, ktoré ho nahradilo, čakajú zmeny

Mestská časť sa pýta obyvateľov, čo by chceli mať v priestore, ktorý sa nachádza na dôležitej tepne Petržalky.

Ilustračný obrázok k článku Viete, kde bol pôvodný petržalský cintorín? Námestie, ktoré ho nahradilo, čakajú zmeny
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Hojne navštevovaný priestor na začiatku Petržalky čaká premena. Nobelovo námestie v časti Dvory by sa malo zmeniť podľa predstáv obyvateľov mestskej časti.

Dotazník

Mestská časť Bratislava-Petržalka chce preto zistiť, čo ľudia v priestore spomínaného námestia, potrebujú. „Cieľom je zistiť potreby a nálady ľudí, ktorí v danom priestore žijú, pracujú, podnikajú, alebo sa tam iba pohybujú. Závery z tohto procesu budú pracovníkom miestneho úradu slúžiť ako východisko pre budúcu obnovu námestia,“ informovala Bratislava24 hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

„Finálne zistenia budú pre nás kľúčové a budeme z nich bezpodmienečne vychádzať pri obnove priestoru. Preto je dôležité, aby čo najviac ľudí vyplnilo náš interaktívny dotazník na adrese www.nobelovonamestie.sk. Prosím, zapojte sa,“ vyzýva obyvateľov starosta Petržalky Ján Hrčka.

Oddych aj šport

Na základe odpovedí z dotazníkov sa vyhodnotí participatívny výskum priestoru Nobelovho námestia. Má ukázať, ako priniesť do tejto lokality viac možností na oddych, relax, stretávanie sa a na rôzne aktivity. Pohybové, športové či kultúrne. Tak aby nevyrušovali, ale aby dávali možnosť ľuďom aktívne a atraktívne využiť toto miesto.

Námestie vzniklo v druhej polovici 80. rokov 20. storočia v rámci výstavby bytových domov v miestnej časti Dvory. Na jeho mieste stál, prakticky od vzniku Petržalky, pôvodný petržalský cintorín. Zrušili ho v 60. rokoch 20. storočia.

Spomienkou a odkazom na cintorín ostala gaštanová alej vo východnej časti námestia. Západná časť námestia je zatrávnená s niekoľkými vysadenými stromami. V roku 2020 pribudla alej japonských sakúr, ktoré mestská časť vysadila v spolupráci s japonským veľvyslanectvom. Medzi týmito plochami je pôvodne betónový povrch, po rekonštrukcii v roku 2004 sa zmenil na dláždený.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM