KAW Rôzne Správy

Poklady Petržalky: Skvosty, ktoré pri stavbe sídliska "nestihli" zbúrať (I.)

Ak navštívite miesta, ktoré pripomínajú dávnu minulosť Petržalky, stačí trocha faktov z histórie, veľká dávka fantázie a odkryjú sa pred vami obrazy z dávnych čias.

Ilustračný obrázok k článku Poklady Petržalky: Skvosty, ktoré pri stavbe sídliska "nestihli" zbúrať (I.)
8
Galéria

Petržalka ukrýva mnoho tajomstiev a stavieb, ktoré svedčia o jej dávnej a bohatej minulosti. Hoci z pôvodných objektov starej Petržalky zostali len mizivé zvyšky, stále sa dajú nájsť skvosty, ktoré pretrvali. Stačí potom iba zapojiť fantáziu a ožijú pred nami obrazy dávnych čias.

Kaplnka v tieni gaštanov

Kaplnka na Starohájskej ulici, ukrytá v tieni lesa, vás privíta plameňom sviečok a poskytne pokoj na premýšľanie či modlitbu. Miesto, na ktorom kaplnka stojí, nie je náhodné.

V roku 1809 zasiahli Petržalku dve tragické udalosti. Jednou bola jej okupácia napoleonskými vojskami, druhou veľká povodeň. Záplavová voda vraj doniesla na miesto pri horárni Starý háj veľký drevený kríž. Po povodni ho postavili na mieste, kam doplával. Kríž postupne spráchnivel a keďže pripomínal Petržalčanom dôležité udalosti, nahradili ho v roku 1869 kamenným krížom.

Pietne miesto navštevovalo čoraz viac ľudí. Vtedajší obyvatelia pravého brehu Dunaja sa preto rozhodli, že tam postavia kaplnku, do ktorej umiestnia spomínaný kamenný kríž s nápisom v nemčine „Na pamiatku povodne v roku 1809 od obyvateľov Bratislavy 1869“. Stalo sa tak na začiatku storočia, v roku 1909.

Zrekonštruovaná stavba so zvonicou v neogotickom štýle v lesíku stojí dodnes. Je oázou pokoja v uponáhľanom živote obyvateľov sídliska.

Kostol postavený za 3 mesiace

Kostol Povýšenia svätého Kríža, ktorý postavili v roku 1932, nájdete v tesnej blízkosti Petržalského korza. Obyvateľom pravého brehu Dunaja na jeho stavbu prispel podnikateľ Tomáš Baťa. V Petržalke stojí už 85 rokov, pôsobí elegantne a architektonicky dokonalo.

Kostol postavili z prefabrikovaných dielov, ktoré sa používali pri výstavbe Baťových tovární.

Nosnou konštrukciou objektu je skeletová sústava zo železobetónu. Pri stavbe uplatnili technológiu odnímateľného oceľového debnenia. Takáto výstavba bola veľmi efektívna z časového aj finančného hľadiska. Stavba kostola, ktorý je vydarenou ukážkou funkcionalistického architektonického štýlu, tak trvala iba tri a pol mesiaca.

Nad oltárom kostola aj v súčasnosti dominuje drevený kríž od bratislavského sochára Alojza Rigeleho s výnimočnou, expresionisticky stvárnenou sochou ukrižovaného Krista. Súčasťou pozemku v okolí kostola je záhrada a dvojpodlažná budova fary.

Starý romantický dom

Petržalka bola od začiatku svojho vzniku miestom, kde vyrastali továrne. Prispela k tomu najmä blízkosť železničného spojenia s Viedňou. Priemyselné podniky sa usadili najmä na Kopčianskej a Viedenskej ceste, ktoré boli najbližšie k vlakovej stanici. Na začiatku 20. storočia tam svoje výrobky produkovala tehelňa, továreň na konzervy aj na preglejky či parná píla.

Vychýrenou bola aj továreň na výrobu smaltovaného tovaru, ktorá vznikla na konci 19. storočia.

V roku 1920 zamestnávala takmer tisíc ľudí. Jej objekty sú jedinečnou pamiatkou svojho druhu v Petržalke. Dom, ktorý stojí oproti Petržalskej vlakovej stanici, patril práve riaditeľovi smaltovne.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM