KAW Rôzne Správy

Nová podoba Železnej studničky: Drevené móla, člnkovanie aj "žabochody"

Lepšia cesta, bezpečnejší pohyb pre cyklistov a chodcov, kvalitnejšie osvetlenie, nový mobiliár a šetrný kontakt s prírodou. Tak by malo v budúcnosti vyzerať obľúbené miesto Bratislavčanov.

Ilustračný obrázok k článku Nová podoba Železnej studničky: Drevené móla, člnkovanie aj "žabochody"
4
Galéria
Zdroj: MIB

Odborná porota vybrala najvhodnejší návrh v súťaži na predĺženie promenády na Železnej studničke.

Najlepší súťažný návrh

Koncom minulého roka vyhlásilo hlavné mesto Bratislava, Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) a Generálny investor Bratislavy (GIB) architektonickú súťaž na návrh predĺženia promenády na Železnej studničke od bývalých Ferdinandových kúpeľov (rázcestie smer Kačín), okolo dvojice rybníkov, cez Drieňovské lúky končiac neďaleko Snežienky.

V druhej, záverečnej etape súťaže pracovali na návrhoch tri tímy, ktoré postúpili z predchádzajúcej etapy na základe najkvalitnejších referencií. Podľa odbornej poroty najvhodnejší návrh riešenia predložili architekti z What architects s.r.o. v tímovej spolupráci s 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR + PROKOS, s.r.o.

Zadanie architektonickej súťaže sa vytvorilo a konzultovalo s Mestskými lesmi Bratislavy, ktorých cieľmi je spraviť promenádu Železnej studničky viac prístupnú ľuďom, aktivizovať verejnosť, ktorá tu chce tráviť čas, no zároveň chrániť vzácne územia. Bratislava24.sk o tom informovala Marcela Glevická z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Drevené móla

Prínosom pre návštevníkov budú nové móla pozdĺž oboch jazier, možnosť pozorovať rastliny a živočíchy v mokraďových častiach jazier vďaka lávkam a premosteniam, no pritom do nich nezasahovať. Pribudne aj možnosť člnkovania sa alebo zážitkového rybolovu.

Celé riešenie počíta aj s bezbariérovým prístupom k hladinám rybníkov. Zvodidlá a nový mobiliár a zastávky MHD budú z prírodných materiálov. Návrh verejného osvetlenie pripomenie históriu.

Víťazný návrh veľmi jemne narába s existujúcou prírodou, rieši najmä úpravy jestvujúcej vegetácie, a jej kreatívnu údržbu rozširuje možnosti pozorovania krajiny. Počíta sa tiež s citlivou výsadbou nových drevín na Drieňovských lúkach.

Pribudnú aj „žabochody“

Návrh obsahuje aj obnovu cestnej komunikácie pozdĺž celého územia, upravovať sa budú aj chodníky pre chodcov a cyklochodníky. Vzniknú tiež nové cyklostojiská.

Architekti sa zamerali aj na bezpečné prechádzanie obojživelníkov cez cestu z lesa do jazier pomocou priepustov – žabochodov zapustených vo vozovke.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM