Rôzne

Konečne! Na Železnej studničke bude jazdiť menej áut, TOTO im zabráni dostať sa do lesa

Mestské lesy pripravujú mechanické zábrany pri vstupe na Železnú studničku, znižujú aj počet povolení na vjazd do lesoparku.

Ilustračný obrázok k článku Konečne! Na Železnej studničke bude jazdiť menej áut, TOTO im zabráni dostať sa do lesa
46
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Mestské lesy aktívnejšie spolupracujú s mestskou políciou so zámerom minimalizovať nepovolené prejazdy vozidiel po území lesoparku. Informujú o tom vo svojom blogu.

Nový asfalt

V roku 2019 urobili kompletnú výmenu asfaltového povrchu na cyklistami najviac využívanej trase medzi Železnou studničkou a Bielym Krížom v dĺžke 2,4 kilometra.

„Úseky na opravu boli vyberané na základe dát z aplikácie Strava. Dokončili sme tiež opravu povrchu lesnej cesty Spariská – Tri Duby – Pekná cesta v dĺžke tri kilometre. Ako povrch bol zvolený najjemnejší, uvalcovaný štrk, vhodný pre potreby cyklistov, peších turistov či bežcov,“ podotkli Mestské lesy v Bratislave.

Bezbariérový prístup

Sprevádzkovali aj verejné toalety na Kamzíku. Projekt, ktorý od počiatku sprevádzali finančné podozrenia, technické problémy a nekvalita či problém s personálom, sa podarilo dokončiť a sprístupniť návštevníkom.

„Nad rámec projektu sme dobudovali aj bezbariérový prístup pre zdravotne ťažko postihnuté osoby a rodičov s detským kočíkom. Súčasťou WC je aj nová umyvárka pre bicykle,“ spresnila organizácia.

Bezpečná promenáda

Na Kamzíku, v blízkosti bufetov a detského ihriska osadili aj nové lavičky a stoly. Vznikla bezpečná promenáda okolo bufetov, ktorú chcú ďalej zatraktívniť.

„Z dôvodu bezpečnosti sme rozšírili krajnicu asfaltovej cesty medzi Snežienkou a Kamzíkom. Pre časť peších návštevníkov, ktorým nie je príjemné zdieľať strmú cestu spolu s cyklistami, tak vznikol samostatný chodník,“ píše sa v blogu.

Obnova mobiliáru

Mestské lesy urobili prvé a komplexné mapovanie rekreačného mobiliáru. Potvrdili sa ich odhady, že asi 40 percent lavičiek, altánkov a odpadových košov potrebuje komplexnú opravu alebo výmenu.

Vybudovali aj oddychové mólo na rybníku na Železnej studničke, chodník do areálu horáreň Krasňany v Rači a jednoduchú drevenú vyhliadku v lokalite Tri Duby a náučný chodník v lese Sitina nad Karlovou Vsou.

Železná studnička: Drevené mólo na rybníku pri Klepáči
3
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM