Aktualizované Krimi

Muž, ktorý ZAVRAŽDIL Ukrajinku na internáte, sa postavil pred súd: Som VINNÝ, je mi to ľúto

Vysokoškolskú študentku našli bez známok života v priestoroch bratislavského internátu Mladá Garda 3. júna 2022.

Ilustračný obrázok k článku Muž, ktorý ZAVRAŽDIL Ukrajinku na internáte, sa postavil pred súd: Som VINNÝ, je mi to ľúto
5
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

AKTUALIZÁCIA o 11.25 hod.: Študent Volodymyr M. dostal za vlaňajšiu vraždu ukrajinskej spolužiačky v bratislavskom internáte Mladá Garda 14,5-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Okrem iného musí absolvovať aj ochranné psychiatrické liečenie ústavnou formou. V stredu o tom rozhodol senát Okresného súdu Bratislava III. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Poľahčujúce okolnosti

Začiatkom júna (3. 6.) minulého roku Bratislavou a celým Slovenskom otriasla smrť 21-ročnej ukrajinskej študentky na internáte Mladá Garda. Najprv sa hovorilo o tom, že mala zdravotné problémy, neskôr vyšlo najavo, že ju chladnokrvne zavraždil muž, ktorého poznala – 22-ročný Mariin spolužiak Volodymyr M., ktorý sa k spáchaniu skutku sa priznal aj v prípravnom konaní.

Súd pri vymeraní trestu prihliadol na veľkú prevahu poľahčujúcich okolností, medzi inými i na psychické ochorenie páchateľa. Aj v dôsledku toho bola horná hranica trestnej sadzby znížená o tretinu. Podľa súdu bolo jednoznačne preukázané, že skutok bol spáchaný v stave zmenšenej príčetnosti. Volodymyr M. dostal aj trojročný ochranný dohľad a povinnosť nahradiť škodu.

Trest si má odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry ozrejmil, že obžalovaný sám oznámil spáchanie žalovaného skutku a podieľal sa na jeho objasnení. Podotkol, že spáchaný skutok bol nevyprovokovaný.

Obhajoba tvrdila, že Volodymyr M. nebol v čase spáchania skutku psychicky v poriadku, keďže trpí viacerými chorobami. Žiadala mimoriadne zníženie trestu.

Cíti sa byť vinný

Na Okresnom súde Bratislava III sa v stredu (11. 1.) začal proces v kauze vraždy ukrajinskej študentky. Obžalobe pre obzvlášť závažný zločin vraždy čelí spomínaný Volodymyr M. z Ukrajiny. Keďže sa priznal k spáchaniu skutku, súd vykonáva len dokazovanie súvisiace s výrokom o treste.

Cítim sa byť vinný, je mi to strašne ľúto,“ povedal obžalovaný pred senátom. Súd po vyhlásení Volodymyra M. o vine začal oboznamovať listinné dôkazy, ktoré súvisia s výrokom o treste.

Ako uvádzajú topky.sk, obžalovaný Volodymyr vo výsluchoch tvrdil, že s Mariiou boli kamaráti a milenci. Z posudku znalkyne vyplýva, že má disociálnu poruchu osobnosti a Mariiu vinil z neúspechu na skúške.

Na políciu prišiel sám

Podľa doposiaľ zabezpečenej dôkaznej situácie mal obvinený muž krátko po 12.00 hod. 2. júna v priestoroch izby internátu obomi rukami chytiť za krk a začať ženu škrtiť. V dôsledku tohto konania utrpela žena zranenia, ktoré viedli k jej smrti,“ priblížil ešte v júni bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Menovaný sa v stredu (8. 6.) dobrovoľne dostavil na policajné oddelenie, kde sa k spáchaniu skutku priznal. „Po vykonaní potrebných procesných úkonov a vznesení obvinenia bol muž umiestnený v cele policajného zaistenia. Zo strany vyšetrovateľa bratislavskej krajskej kriminálky bol v tejto súvislosti spracovaný aj podnet k návrhu na väzobné stíhanie obvineného muža,“ dodal policajný hovorca

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Reprofoto TV JOJ
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM