Aktualizované KAW Rôzne Správy

Petržalčania HROMŽIA: V mestskej časti ZRUŠIA dve pobočky POŠTY, postoja si v dlhých radoch

Pre približne 150-tisíc obyvateľov Petržalky tak bude fungovať iba päť pobočiek Slovenskej pošty, čo je žalostne málo.

Ilustračný obrázok k článku Petržalčania HROMŽIA: V mestskej časti ZRUŠIA dve pobočky POŠTY, postoja si v dlhých radoch
Zdroj: TASR

Petržalčania sú právom nahnevaní. Slovenská pošta zrušila dve zo siedmich pobočiek, ktoré boli doteraz v mestskej časti vždy plne vyťažené. Informovala o tom samospráva Petržalky na sociálnej sieti s tým, že miestny úrad sa snažil na poštu apelovať a zabrániť tejto situácii.

Bez diskusie

V decembri sa Miestny úrad Petržalka priamo v zastúpení starostu Jána Hrčku po takmer pol roku žiadostí o diskusiu stretol so zástupcami štátnej spoločnosti Slovenská pošta, a. s.

Aj keď sa malo primárne rozprávať o dôvodoch dočasného zatvorenia ich Pošty Bratislava 51 na Pečnianskej 13, ktorá je mimo prevádzky od začiatku júla, či možnostiach, ako tento nežiadúci stav prípadne zvrátiť, nakoniec nám boli zo strany partnera de facto iba oznámené definitívne rozhodnutia, ktoré štátna akciovka prijala bez diskusie s našou samosprávou,“ uvádza Petržalka v svojom príspevku.

V mestskej časti sa zrušia dve vyťažené pošty – jedna na Holíčskej ulici (k 1. marcu) a druhá na Pečnianskej, ktorá je už dlhšie zatvorená, definitívne skončí 1. februára.

Iba 5 pobočiek

Pre približne 150-tisíc obyvateľov Petržalky tak bude fungovať iba päť pobočiek Slovenskej pošty – na Vlasteneckom námestí, Jiráskovej, Einsteinovej, Furdekovej a Jasovskej ulici. Tieto pobočky prevezmú aj služby pre občanov z dvoch zrušených prevádzok.

Podľa Slovenskej pošty má výpadok sčasti vynahradiť 10 BalíkoBOX-ov.

Miestny úrad dôvody rozhodnutia štátnej firmy vzhľadom na absenciu dát o ziskovosti, návštevnosti, biznis pláne či zmenách na doručovacom trhu v kontexte obchodného tajomstva nepozná.

Sklamaná samospráva aj obyvatelia

Za našu samosprávu ale platí, že akékoľvek obmedzenie poštových či iných služieb v rámci občianskej vybavenosti nášho zeleného sídliska nevítame s nadšením. Keďže však kompetencie mestskej časti nemajú na tieto ani iné obdobné rozhodnutia partnerov zásadnejší vplyv, nezostáva nám opäť nič iné, než ich rozhodnutia rešpektovať,“ uzatvára mestská časť s tým, že Slovenskej pošte plánuje navrhnúť niekoľko riešení situácie v snahe nielen zachovať, ale aj zlepšiť poštové služby v Petržalke.

Jedným z nich je aj prípadné otvorenie franšízových pobočiek pošty priamo pod našim úradom či našimi organizáciami. Vopred však upozorňujeme, že podmienky takejto spolupráce, ako aj konečné slovo v tomto procese opäť určujú zástupcovia štátneho podniku,“ píše mestská časť.

Za nehnevaných Petržalčanov to zhrnul pán Oto: „Katastrofa !!!! Holíčsku zatvoria… veď teraz tam mali obmedzené otváracie hodiny a stále tam bolo plno ľudí. Takto sa správa štátny podnik k občanom!! To máme cestovať cez pol Petržalky na poštu?! Hanba im!!!!!,“ napísal pod príspevok mestskej časti na sociálnej sieti.

Klesajúci záujem klientov

Bratislava24 o stanovisko k danej situácii požiadala aj Slovenskú poštu a.s., ktorá poslala niekoľkostranové stanovisko. „Na poštách Bratislava 51 (Pečnianska) a Bratislava 56 (Holíčska) zaznamenávame dlhodobo klesajúci záujme klientov o služby, preto Slovenská pošta požiadala Regulačný úrad o uzavretie oboch pobočiek. Regulátor skončenie prevádzky týchto pobočiek schválil,“ zhrnula pošta podstatu zavretia dvoch pobočiek v Petržalke.

„Aj po zatvorení pôšt Bratislava 51 a Bratislava 56 bude univerzálna služba (predovšetkým listové zásielky, doporučené zásielky, úradné zásielky, poistené zásielky, balíky) pre obyvateľov mestskej časti Bratislava-Petržalka zabezpečovaná v zmysle Požiadaviek poštami Bratislava 5, Bratislava 52, Bratislava 53, Bratislava 55 a Bratislava 57. Doručovanie listových zásielok a balíkov bude zabezpečené, tak ako doteraz, dodávacou Poštou Bratislava 5 (Vlastenecké námestie 3322/4) a Regionálnym distribučným centrom, Strediskom dodávania balíkov Bratislava,“ dodala Slovenská pošta a.s.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM