Tomáš Stupavský Rôzne

Malé, ale naozaj pekné a slušné + FOTO

V poslednej časti nášho miniseriálu o bratislavských vlakových staniciach sa zameriame na menšie železničné nádražia, ktoré sú dôležitými zastávkami vlakov smerujúcich na Záhorie, do Rakúska a na východ Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Malé, ale naozaj pekné a slušné + FOTO
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Niektoré menšie stanice a zastávky v Bratislave nevyzerajú vôbec zle. Naopak sú slušné a relatívne čisté. A hlavne sú dôležitými zastávkami na významných dopravných ťahoch.

Predstavíme vám tri stanice, cez ktoré budete prechádzať ak na svoju cestu vyrazíte z Hlavnej stanice smerom na Záhorie. A ako posledné miesto vám opíšeme nádražie odkiaľ môžete cestovať smerom na východ krajiny.

Zastávka Železná studienka

Malebná, pekná, malá železničná zastávka uprostred prírody. Aj tak sa dá označiť vlakový uzol, ktorý sa nachádza v obľúbenej bratislavskej rekreačnej a športovej lokalite na Železnej studničke. Zastávka pozostáva z dlhých nekrytých nástupíšť, dvoch koľajových dráh a z rovnakého počtu čakární.

Prečítajte si tiež: Najväčšie sídlisko na Slovensku má vlakovú stanicu, ktorá pomaly umiera

Avšak iba jedna z nich je prístupná. Tá, ktorá sa nachádza vo vnútri staršej budovy, bola v čase našej návštevy zatvorená. Ak čakáte na tejto zastávke, skutočne si pripadáte ako niekde na vidieku uprostred hôr.

Pozitívny dojem z celého prostredia kazia iba pomaľované steny tamojších objektov. No i tak na nás pôsobila zastávka príjemne a pokojne.

ŽST Lamač

Železničná stanica Lamač patrí v Bratislave k tým menším, avšak aj ona má svoje „čaro“. Dejiny stanice sa začali písať už v 19. storočí. Za tie dlhé roky prešlo nádražie mnohými zmenami. Budova stanice nadobudla súčasný stav po rekonštrukcii v roku 2007.

Keďže tadiaľto prechádza dôležitá železničná vetva, stanica disponuje štyrmi priebežnými dopravnými koľajami, ktoré umožňujú v prípade potreby križovanie vlakov.

Prečítajte si tiež: Posvietili sme si na vlakové stanice v Bratislave. Pozrite sa, ktorá vyzerá najhoršie

Nájdete tu slušnú čakáreň a ak ste smädný aj miestnu krčmu. Výhodou stanice je, že sa nachádza blízko zastávok mestskej hromadnej dopravy, kde zastavujú autobusy číslo 23, 30, 37, 63 a 92.

Pre obyvateľov Lamača a pre cestujúcich bola nad koľajiskom vybudovaná lávka pre peších, ktorá umožňuje bezpečný prechod medzi stanicou a mestskou časťou.

ŽST Devínska Nová Ves

Na severnom okraji Bratislavy je situovaná mestská časť Devínska Nová Ves. Aj tadiaľto prechádza vlakové spojenie smerom na Záhorie a do Rakúska. Stanica sa nachádza na kraji mestskej časti.

Celé okolie stanice prešlo pred pár rokmi kompletnou rekonštrukciou a vďaka tomu pôsobí nádražie relatívne čisto a slušne.

Prečítajte si tiež: Klenot medzi bratislavskými vlakovými stanicami. Za toto železničné nádražie sa až tak hanbiť nemusíme

Vestibul čakárne je moderný s peknými modrými lavičkami. Dokonca sa tu nachádza aj funkčný automat na pitie. ŽST v Devínskej Novej Vsi je veľmi využívaná, pretože okrem iného sa blízko nachádza fabrika automobilky Volkswagen, čiže mnoho zamestnancov využíva na prepravu do práce práve vlakovú dopravu.

Rovnako aj tu v blízkosti stanice nájdete zastávky MHD a aj hotel.

ŽST Rača

Stanica v Rači patrí medzi najstaršie stanice na Slovensku. Konská železnica viedla z Bratislavy do Trnavy a prvý úsek z Bratislavy do Svätého Jura bol otvorený 27.9.1840. V rokoch 2006 a 2007 prebehla na stanici rozsiahla rekonštrukcia. Vynovená bola budova a zmizli aj sypané nástupištia, ktoré nahradili dve ostrovné. Z Rače jazdia prevažne osobné vlaky smer Trnava.

Prechod pre cestujúcich na druhé nástupište je riešený podchodom a výťahmi. Škoda len, že sú tieto miesta zdevastované grafitmi. Ale aj napriek tejto výhrade, musíme konštatovať, že stanica v Rači je pekná, moderná a hlavne čistá.

Prečítajte si tiež: O týchto železničných staniciach ste možno ani nevedeli, že existujú

Prečítajte si tiež: 10 vecí, ktoré vystrašia turistov po príchode na Hlavnú stanicu

Železničné stanice v Bratislave
22
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM