Tomáš Stupavský Rôzne

Posvietili sme si na vlakové stanice v Bratislave. Pozrite sa, ktorá vyzerá najhoršie

Ktoré stanice a zastávky sú podľa vás v Bratislave na tom horšie, autobusové či vlakové? Aktívne sme sa doteraz venovali dôležitým bratislavským dopravným uzlom a teraz sme sa rozhodli si posvietiť aj na železničnú dopravu. Viete, ktorá vlaková stanica vyzerá najhoršie alebo naopak najlepšie?

Ilustračný obrázok k článku Posvietili sme si na vlakové stanice v Bratislave. Pozrite sa, ktorá vyzerá najhoršie
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Verejné priestory v Bratislave, to je zatiaľ otvorená kapitola, ktorá nemá riešenie. Čo si budeme nahovárať, bohužiaľ väčšina z nich vyzerá strašne. Týka sa to aj verejných miest, ktoré ľudia využívajú na dopravu.

Práve verejná doprava musí obyvateľom k ich všeobecnej spokojnosti, poskytovať predovšetkým komfortné, čisté a príjemné cestovanie. Nehovoriac o tom, že pohodlie a čistota by sa nemala vzťahovať iba na dopravné prostriedky, ale aj na miesta, ktoré slúžia ako zastávky alebo stanice.

V posledných týždňoch sme vám priblížili reálnu situáciu dopravných uzlov v Bratislave. Takmer všetky sú v katastrofálnom stave. Síce dopravný podnik modernizuje svoj vozový park, no miesta, ktorými vozidlá mestskej hromadnej dopravy (MHD) prechádzajú, vyzerajú vo väčšine prípadov hrozivo.

Prečítajte si tiež: Pozrite si rebríček 5 najškaredších dopravných uzlov v Bratislave + FOTO

Dôležitou súčasťou bratislavského dopravného systému je aj vlaková sieťs. V hlavnom meste máme 12 staníc, ktoré slúžia na osobnú prepravu. Rozhodli sme pre vás pripraviť miniseriál o bratislavských vlakových staniciach, aby ste mali lepší obraz o tom, ako tieto verejné priestory v súčasnosti vyzerajú.

Horšie ako Hlavná stanica

Asi sa všetci zhodneme, že najvýznamnejším železničným uzlom v Bratislave je Hlavná stanica. Napísalo a narozprávalo sa už o nej veľa (osobitne sa jej venoval aj náš portál, článok nájdete tu), ale zatiaľ majú kompetentní iba plné ústa rečí..

Viete, ktorá vlaková stanica je na tom ešte horšie ako Hlavná stanica?

Keď ste tu niekedy nastupovali, vystupovali alebo iba išli okolo, určite nám dáte za pravdu. Odpudzujúcim, priam až strašidelným miestom, je železničná stanica Vinohrady.

Jedná sa o dôležitú zastávku, pretože na nej zastavujú všetky vlaky smerujúce na východ alebo do Bratislavy. Čiže ju využíva denne nespočetne veľa ľudí.

Ak sa chcete dostať na Vinohrady inak ako autom, môžete využiť MHD. Jazdia sem autobusy číslo 59 a 75, ale aj električky 3,5 a 6.

Na Slovensku nič nové

Okamžite po príchode na stanicu zostanete rovnako šokovaní ako my. Okolie stanice je naozaj hrozné. Neudržiavaný a zanedbaný priestor sa stal obľúbeným miestom pre neprispôsobivých obyvateľov. Tí tu zaberajú lavičky alebo dokonca si podriemkavajú v tráve. Odpadky a špina sa váľajú všade po zemi.

No teraz sa zameriame priamo na objekt stanice. Už z diaľky vám udrie do očí. Stará budova s ošarpaným nápisom, ktorý vyzerá, že čoskoro odpadne. Interiér stanice je dvojposchodový. Nenájdete tu okno alebo dvere, ktoré by neboli pomaľované grafitmi. Nachádza sa tu aj jeden stánok s občerstvením a niekoľko lavičiek. Budova slúži aj ako čakáreň, no na noc sa zatvára.

Stanica disponuje aj tromi nástupišťami a jedno je „lepšie“ ako to druhé. Aj tu sa dá vidieť už klasický obraz, na aký sme na Slovensku zvyknutí. Staré, zhrdzavené, počarbané konštrukcie, plus neudržiavaná zeleň plná smetí.

Rajón vandalov

Za „čerešničku na torte“ môžeme označiť tamojší podchod. Síce v ňom nájdete nové obkladačky na stenách a moderný informačný systém ukazujúci príchody a odchody vlakov, ale ani tento tunel neušiel pozornosti vandalov. Tí ho dokaličili naozaj kvalitne (viď fotogaléria).

Po našej návšteve musíme len smutne konštatovať, že takto úboho vyzerá jedna zo „vstupných brán“ do Bratislavy. Asi všetci nám dáte za pravdu, že je nemysliteľné, aby nikto tento dlhoročný problém so železničnou stanicou Vinohrady neriešil.

V našom miniseriáli budeme pokračovať aj ďalej. Už v stredu vám priblížime ďalšiu významnú vlakovú stanicu, za ktorú sa naopak Bratislava hanbiť nemusí.

Prečítajte si tiež: Pokračujeme v rebríčku najškaredších dopravných uzlov v Bratislave: Pozrite sa na ďalších 5 otrasných miest + FOTO

Vlaková stanica Vinohrady
19
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM