Tomáš Stupavský Rôzne

O týchto železničných staniciach ste možno ani nevedeli, že existujú

Toto nie je pekná vizitka pre vlakovú dopravu v hlavnom meste. V Bratislave sa nachádzajú železničné stanice, ktorých okolitý priestor vyzerá skutočne zanedbano a opustene. Možno ste ani nevedeli, že tieto železničné nádražia existujú!

Ilustračný obrázok k článku O týchto železničných staniciach ste možno ani nevedeli, že existujú
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Ošarpané budovy, koľajisko zarastené trávou, špinavé nástupištia, tieto nelichotivé popisy charakterizujú niektoré vlakové stanice, ktoré sa nachádzajú v okrajových častiach Bratislavy. Ale aj nádražia, ktoré nie sú až tak frekventované môžu pôsobiť slušne a kultivovane.

Bohužiaľ, to nie je prípad troch vlakových zastávok, ktoré sme v rámci nášho miniseriálu, zaradili do výberu zanedbaných staníc v Bratislave.

1. ŽST Podunajské Biskupice

Železničnú stanicu Podunajské Biskupice poznajú predovšetkým obyvatelia žijúci v bratislavskom druhom okrese a ľudia, ktorí cestujú na juh Slovenska. Táto stanica leží na trase Bratislava–Nové Mesto – Komárno, čiže tadiaľto denne prechádza niekoľko dôležitých vlakov.

Stanica sa nachádza na samom okraji hlavného mesta. Ak sa sem vyberiete mestskou hromadou dopravou (MHD), môžete využiť iba linku číslo 70. Po vystúpení z autobusu sa pred vami objaví „dedinská idylka“ alebo lepšie povedané, uvidíte klasickú vidiecku stanicu. No Bratislava nie je dedina!

Budova stanice je stará a svojim nevýrazným odtieňom „dokonale“ zapadá do tamojšieho neatraktívneho prostredia. Vo vnútri sa nachádza aj čakáreň, ktorá nás nijako neprekvapila. Chladná miestnosť s niekoľkými lavičkami.

Okolité prostredie je už na tom horšie. Polorozpadnuté nástupištia, popraskaný asfalt na cestách a chodníkoch, neudržiavaná zeleň. Ak nemusíte, tak na túto stanicu nechoďte.

2. ŽST Rusovce

Aj v mestskej časti Rusovce v bratislavskom piatom okrese sa nachádza nenápadná stanica, na ktorej ste pravdepodobne nikdy neboli. Stanica sa v roku 1971 stala súčasťou bratislavskej železničnej siete. Je to vlastne posledná stanica na území hlavného mesta pred maďarskou hranicou. Dostanete sa odtiaľto napríklad do Rajky.

Prečítajte si tiež: Klenot medzi bratislavskými vlakovými stanicami. Za toto železničné nádražie sa až tak hanbiť nemusíme

Keď sa ocitnete na tejto železničnej stanici, pripadáte si ako na divokom západe a už len čakáte, kedy sa pred vami prevalí stoh slamy. Na nástupištiach sa nikto nenachádza (okrem lokomotív a vagónov) a prevláda tu hrobové ticho. Stanica disponuje aj čakárňou, ktorá však bola v čase našej návštevy, zatvorená.

Budova nevyzerá až tak zle, ale okolie stanice je… musíme sa opäť opakovať, neudržiavané a zanedbané. Jediným plusom tohto verejného priestoru je, že nie je príliš zdevastovaný a výraznejšie poškodený.

3. ŽST Vajnory

Tak toto je extrém! Musíme konštatovať, že mestská časť Vajnory disponuje jednou z najhorších staníc, akú sme kedy videli!

Prechádzajú tadiaľto vlaky smerujúce na Senec alebo na Hlavnú stanicu. Čiže jazdia tu železničné spojenia, ktoré prepravia denne stovky ľudí. No verte, že radšej týmto miestom iba prechádzajte, ale nevystupujte tu.

Stanica sa takisto nachádza na okraji Bratislavy, ale navyše aj na okraji mestskej časti Vajnory. Chodí sem iba autobus číslo 54, ktorý v špičke jazdí „až“ dvakrát za hodinu. Keď už sa dostanete do priestoru nádražia, budete šokovaní!

Budova stanice je pred rozpadnutím, tamojšie objekty „zdobia“ čmáranice, zábradlia sú hrdzavé, skrátka katastrofa! Neďaleko sa nachádzajú záhradky a jazero, takže ľudia takto častokrát prechádzajú, no bohužiaľ musia sa „kochať“ takouto strašnou stanicou. S týmto priestorom sa každopádne musí niečo robiť, buď zrevitalizovať alebo zbúrať.

Aj v piatok budeme pokračovať v našom miniseriáli a priblížime vám železničnú stanicu situovanú v najväčšom sídlisku na Slovensku.

Prečítajte si tiež: Posvietili sme si na vlakové stanice v Bratislave. Pozrite sa, ktorá vyzerá najhoršie

Železničné stanice na okrajoch Bratislavy
18
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM