Tomáš Stupavský Rôzne

„Klenot“ medzi bratislavskými vlakovými stanicami. Za toto železničné nádražie sa až tak hanbiť nemusíme

Nie je to žiadna sláva, ale táto železničná stanica nevyzerá až tak zle! Nachádza sa v centre Bratislavy a denne ju využíva množstvo ľudí, pretože je významnou súčasťou južnej vetvy vlakovej dopravy na Slovensku. Viete, o ktorej stanici je reč?

Ilustračný obrázok k článku „Klenot“ medzi bratislavskými vlakovými stanicami. Za toto železničné nádražie sa až tak hanbiť nemusíme
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Včera sme si zobrali na paškál najhoršiu bratislavskú vlakovú stanicu z hľadiska celkového výzoru a čistoty. Nie, nie je to Hlavná stanica. Na mysli máme ŽST Vinohrady.

Dnes v našom miniseriáli o železničných staniciach v hlavnom meste pokračujeme, ale tentokrát si posvietime na tú kvázi „najslušnejšiu“. Viete, kde sa nachádza? V mestskej časti Nové Mesto.

Dôležitý dopravný uzol

Železničná stanica Bratislava-Nové Mesto je druhá najdôležitejšia železnica v našej západnej metropole. Smerujú odtiaľto vlaky aj na východ, ale prevažne smerom na juh krajiny. Prepravu na tomto mieste zabezpečuje štátny dopravca, rovnako ako aj súkromný sektor. RegioJet prevádzkuje linku na trase Bratislava – Dunajská streda – Komárno. Čiže frekvencia cestujúcich je tu veľmi vysoká.

Prečítajte si tiež: Posvietili sme si na vlakové stanice v Bratislave. Pozrite sa, ktorá vyzerá najhoršie

Spomínaná vlaková stanica sa nachádza medzi známymi developerskými projektami, a to konkrétne Lakeside Park a Koloseum. Oproti sa nachádza jazero Kuchajda. Neďaleko je aj obchodné centrum Polus City Centre.

Škoda toho zovňajšku

Bohužiaľ stanica do konceptu moderných budov až tak veľmi nezapadá. Celý objekt stanice vyzerá z vonku staro a chladno. Okolie nádražia sa nemodernizuje, čiže všetko vyzerá trochu zanedbano.

Na stanicu Bratislava-Nové Mesto sa ľahko dostanete autobusom (50, 58, 196) aj električkou. Práve električková zastávka (konečná zastávka linky číslo 2) špatí toto miesto asi najviac. Rovnako tak miestny lokál s názvom Loko. Ale to už je takou slovenskou tradíciou, že pri vlakovej stanici musí byť krčma. A samozrejme aj neprispôsobiví obyvatelia. No tých tu nie tak veľa, ako napríklad na Hlavnej stanici či na Vinohradoch.

Prekvapenie vo vnútri

Ak sa dokážete preniesť cez to, že zvonka stanica nevyzerá veľmi prívetivo, po príchode do interiéru objektu budete sami prekvapení, v akom slušnom priestore ste sa zrazu ocitli. Nájdete tu čisté steny aj dlážku, takmer žiadne grafity, smeti výhradne len v odpadkových košoch a hlavne neucítite žiadny odpudzujúci zápach.

Prekvapili nás aj samotné prevádzky, ktoré sa vo vnútri nachádzali. Všetky boli udržiavané a pracoval v nich milí personál. Okrem pokladní slovenských železníc sa tu nachádza aj pobočka RegioJetu. Tá rovnako prispieva k príjemnému prostrediu na stanici. Veľkým prekvapením pre nás bolo, že v celom objekte stanice funguje Wi-Fi pripojenie.

Prehľadné sú aj informačné tabule, ktoré ukazujú príchody a odchody vlakov. Cesta k nástupištiam je takisto čistá. Pred dverami na fotobunku nás zaujala ručne maľovaná mapa Nového Mesta. Veľmi vhodný doplnok. Na železničnom nádraží sa nachádzajú tri nástupištia, ktoré sú relatívne udržiavané. Prevládal na nich pokoj a kľud. Každý cestujúci tu bez problémov nájde svoj vlak.

Ak to celé zhrnieme, vlaková stanica Bratislava – Nové Mesto patrí v hlavnom meste určite k tým najčistejším a najslušnejším.

V našom miniseriáli budeme pokračovať aj zajtra. Už vo štvrtok vám poodhalíme železničné stanice, o ktorých ste možno ani nevedeli, že existujú.

Prečítajte si tiež: 10 vecí, ktoré vystrašia turistov po príchode na Hlavnú stanicu

železničná stanica Bratislava - Nové Mesto
15
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM