Rôzne Správy

Developerom cvakli zuby naprázdno: Zimný prístav bude chránený!

Na území, kde to kedysi žilo ruchom továrenskej výroby, vznikajú už niekoľko rokov nové mestské štvrte s obytnými, obchodnými či kancelárskymi priestormi.

Ilustračný obrázok k článku Developerom cvakli zuby naprázdno: Zimný prístav bude chránený!
5
Galéria
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Zimný prístav patrí k jedným z posledných svedkov priemyselnej časti starej Bratislavy. Zo širšieho centra hlavného mesta sa postupne vytláčal priemysel, ktorý sa prirodzene zhlukoval aj v okolí riečneho prístavu na Dunaji.

Nové štvrte namiesto tovární

Na území, kde to kedysi žilo ruchom továrenskej výroby, vznikajú už niekoľko rokov nové mestské štvrte s obytnými, obchodnými či kancelárskymi priestormi. V Bratislave takto zmizla bývalá továreň Kablo či Gumon, časť Cvernovky či tlačiareň na Landererovej.

Výrobné haly nahradili nové projekty ako Twin City, Sky Park, ZWIRN, Klingerka a ďalšie. Vo výhľade v tejto lokalite je aj projekt Portum. Výstavba sa tak stále viac tlačí smerom k Zimnému prístavu.

Zimný prístav sa zachová

Tu sa však developeri budú pravdepodobne musieť zastaviť. Pamiatkový úrad totiž vyhlásil „ochranné pásmo nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok v Zimnom prístave“. Informoval o tom na sociálnej sieti Team Vallo pre Ružinov. Pamiatkami sa pred rokom a pol stali hrany bazénov. Pamiatkovými objektmi sú aj domov lodníkov, sklad, dielňa, výťah a remorkér.

Čo vlastne znamená „ochranné pásmo“? „Mestská časť má utvárať všetky podmienky potrebné pre zachovanie, ochranu a využívanie pamiatkového fondu na území a má eliminovať negatívne zásahy a ich rušivé pôsobenia do prostredia v čo najväčšej miere. K naplneniu tohto cieľa má prispieť aj zapracovanie podmienok ochrany do územnoplánovacej dokumentácie zóny,“ informuje ďalej Team Vallo pre Ružinov.

V budúcnosti by to malo vyzerať tak, že každá činnosť v tejto zóne má byť v súlade so záujmom ochrany pamiatkových hodnôt a ich prostredia a má smerovať k zachovaniu a skvalitneniu existujúceho stavu. „Mestskej časti Bratislava-Ružinov takto pribudlo územie, na ktoré môže byť hrdá,“ uzatvárajú Vallovci.

AKTUALITA ‼ ZIMNÝ PRÍSTAV BUDE CHRÁNENÝ Pamiatkový úrad vyhlásil ochranné pásmo nehnuteľných národných kultúrnych...

Posted by Team Vallo pre Ružinov on Wednesday, March 3, 2021
Prehliadka Zimného prístavu a obhliadka lode Kamzík
24
Galéria

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM